Wat is een macchiato?
Door 658 Views

Wat is een macchiato?

Er wordt ontzettend veel naar gegoogeld: wat is een macchiato? Grappig eigenlijk, want deze koffiespecialiteit wordt wel ontzettend veel gedronken. Vooral onder vrouwen is de macchiato (en dan met name de latte macchiato) mateloos populair. Daarom in dit blog: alles over de macchiato! Zodat je voortaan precies weet wat je nu eigenlijk aan het drinken bent. 😉

De macchiato onder de loep

Er bestaan twee soorten macchiato’s: de espresso macchiato en de latte macchiato. Uiteraard bespreken we beide soorten.

De espresso macchiato

De espresso macchiato is een koffiespecialiteit die bestaat uit een espresso en een beetje melkschuim. Het uiterlijk van deze koffie doet goed recht aan de naam. Macchiato is namelijk Italiaans voor ‘bevlekt’ en het melkschuim drijft als een soort vlek of wolkje op de espresso.

Een espresso macchiato maak je met dezelfde ingrediënten als een cappuccino of café latte. Het verschil zit ‘m enkel in de verhoudingen. Voor de bereiding van een espresso macchiato zet je een espresso (30 milliliter) en voeg je 15 milliliter melk en melkschuim toe. De opgeschuimde melk leg je met een lepel op de espresso.

Veel mensen, waaronder barista’s, zijn gek op de uitgebalanceerde smaak van de espresso macchiato. Deze koffiespecialiteit is perfect als je een espresso te sterk vindt, maar een cappuccino te melkachtig.

De latte macchiato

Nog populairder dan de espresso macchiato is de latte macchiato. Waar bij de espresso macchiato een beetje melk en melkschuim wordt toegevoegd aan de espresso, wordt bij de latte macchiato een espresso toegevoegd aan warme melk en melkschuim. Precies andersom dus! De latte macchiato is visueel een van de aantrekkelijkste koffiespecialiteiten die je kunt bestellen. Deze koffiespecialiteit wordt vaak geserveerd in een mooi hoog glas, waardoor je de verschillende lagen espresso, melk en melkschuim goed kunt zien.

Een latte macchiato maak je door warme melk en melkschuim op te schenken in een hoog glas, tot net onder de rand. Vervolgens maak je de espresso. Laat het glas met melk en melkschuim ondertussen staan. Dit stijft nu een beetje op, waardoor je uiteindelijk die mooie laagjes krijgt. Schenk de espresso vervolgens in een gematigd tempo (niet te langzaam en niet te snel) in je glas met melk en melkschuim. De espresso zal dan mooi door de melklagen stromen.

Latte macchiato is vooral populair door de smaak. Omdat er flink wat melk en melkschuim in het drankje zit, is het een hele milde koffiespecialiteit. Dat maakt dat deze koffievariatie ook heel goed te drinken is door liefhebbers van minder sterke koffie.

Drink jij wel eens een macchiato? En gaat je voorkeur dan uit naar de espresso macchiato of de latte macchiato?

Lees ook:

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.