Wat is een cortado?
Door 710 Views

Wat is een cortado?

Er staan tegenwoordig talloze koffiedrankjes op het menu die allemaal lijken op elkaar. Een cortado bijvoorbeeld… Is het een cappuccino maar dan kleiner? Of is het gewoon een espresso macchiato? In dit artikel leggen wij je uit wat een cortado is, waar het vandaan komt en hoe je een cortado maakt.

De meeste koffiedrankjes komen oorspronkelijk uit Italië, zoals de espresso en de cappuccino. De cortado komt uit Spanje, Oye! en komt van het woord cortar, wat snijden betekent. De melk in dit koffiedrankje ‘snijdt’ de espresso doormidden. De cortado is in Spanje onwijs populair en de trend is overgewaaid naar Portugal en vervolgens naar Cuba.

Lees ook:

Wat is een cortado?

Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhoudingen tussen deze twee ingrediënten is 1:1. Er zit dus net zowel warme melk in als espresso.

  • 1 espresso
  • Warme melk

Alleen warme melk? Geen melkschuim? Nee, in een cortado hoort geen melkschuim. Melkschuim mengt namelijk niet met een espresso. Warme melk maakt de espresso juist lekker romig en zachter qua smaak. Hierdoor kun je langer doen met een cortado, dan met een espresso.

Cortado bestaat uit 1 espresso en warme melk.

Bij een cortado is het lastig om latte art te maken. Zonder melkschuim is er natuurlijk geen latte art. Tenzij je een gepassioneerde barista bent, die zeker 1000x heeft geoefend, om in het kleine glaasje een vormpje te maken in jouw drankje. Wat een lieverds hé, maar daar zit dus wel een klein beetje melkschuim bij. Origineel is een cortado zonder melkschuim.

Hoe maak je een cortado?

Espresso is de basis van een cortado koffie. Je hebt dus een espressomachine nodig. Heb je thuis geen espressomachine, zou het opzich ook nog wel kunnen met een volautomatisch koffiezetapparaat. Beide apparaten hebben tegenwoordig een luchtpijpje waarmee je melk kunt opwarmen. De verhouding melk en koffie is in een cortado 50% melk en 50% espresso.

  • Zet een espresso
  • Verwarm melk
  • Zorg ervoor dat de verhouding, 50% melk en 50% espresso, in een cortado zit

Een cortado drink je niet uit een espressokopje en ook niet uit een cappuccino. Deze koffie wordt gedronken uit een middelgroot glaasje van glas of van porselein. Als je een glaasje water bij je cortado koffie krijgt, neem deze dan voordat je begint met het drinken van de cortado. Dit is om je gehemelte te neutraliseren.

Veelgestelde vragen

Wat is een cortado?

Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhoudingen tussen deze twee ingrediënten is 1:1. Er zit dus net zowel warme melk in als espresso.

Een cortado wordt gemaakt op basis van een espresso. Kies dan bij het kopen van koffiebonen voor hele bonen met een espresso branding.

De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.

Het belangrijkste verschil is de hoeveelheid melk die gebruikt wordt. De cortado heeft iets minder melk, waardoor hij iets minder volume heeft. De cortado heeft daardoor ook iets meer pit. Aan de andere kant heeft de cappuccino meer melk en meer schuim. Hij is ook iets groter in volume en is iets zachter voor de cafeïne.

Gerelateerde artikelen

De espresso
20 juli 2021 Door Sam
De espresso Lees meer
Wat is een macchiato?
23 maart 2022 Door Sam
Wat is een macchiato? Lees meer
Alle koffiesoorten uitgelegd
2 februari 2020 Door Roald
Alle koffiesoorten uitgelegd Lees meer

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.