
Suiker toevoegen aan koffie. Doe jij dit regelmatig? Je bent niet de enige hoor, er zijn namelijk een hoop mensen die het liefst een lepel suiker toevoegen aan de koffie. In een hoop lunchrooms en restaurants krijg je dan ook automatisch een zakje suiker of suikerklontje bij je koffie geserveerd. Het lijkt dus bijna normaal om koffie met suiker te drinken. Maar waarom? En hoeveel suiker voeg je dan gemiddeld toe in de koffie?
Het lijkt wel of er in verschillende landen een soort van tradities zijn op het gebied van koffie drinken. Zo is het in Italië not done om een cappuccino te drinken na 11 uur in de ochtend, omdat ze van mening zijn dat melk in de middag te zwaar is voor de spijsvertering. Dit terwijl Oostenrijk juist bekend staat om de Wiener Melange: koffie met melk, opgeschuimde melk en vaak nog een toef slagroom. Maar genoeg over melk, we hadden het namelijk over suiker. En dat is misschien juist wel typisch Nederlands: koffie met melk én suiker.
Koffie met suiker, waarom eigenlijk? Zijn we dan zo verslaafd aan suikers of vinden we de smaak van koffie anders niet lekker? Voor een deel komt dit inderdaad door de verslaving aan suiker. Je hersenen reageren namelijk op suiker en zien dit als een beloning, wat zorgt voor een gevoel van geluk. Echter ligt het in de meeste gevallen toch echt aan de smaak van koffie. Vaak wordt deze als bitter gezien. Door het toevoegen van suiker aan je koffie wordt de smaak wat aangenamer voor mensen die niet van deze bittere smaak houden.
Teveel suiker is natuurlijk niet gezond. Je kunt dus best eens wat suiker toevoegen aan je koffie, maar maak er geen gewoonte van. Neem bijvoorbeeld een suikerstick die je vaak bij je koffie krijgt. Hier zit meestal zo’n 5 gram suiker in per stick. Drink je 3 kopjes koffie? Dan zit je al aan de 15 gram suiker, alleen al door het drinken van de koffie.
Suiker vervangen door zoetjes of zoetstof lijkt daarom een goede optie. Maar wist je dat deze niet eens veel gezonder zijn? Ze bevatten dan wel minder kcal dan suiker, maar je lichaam reageert wel op deze zoetstof. Ze kunnen je stofwisseling verstoren en het kan zelfs zo zijn dat je bloedsuikerspiegel evenveel stijgt als wanneer je normale suiker inneemt.
De beste oplossing is daarom om te kijken naar een koffie die bij je past op het gebied van smaak. Koffie hoeft namelijk niet bitter te smaken, het kan zelfs zoet of zuur zijn. Hoe dit kan? Het heeft allemaal te maken met de kwaliteit van koffie. En heb je het over de kwaliteit van koffie, dan heb je het over specialty coffee. Dit is koffie van de hoogste kwaliteit.
Specialty coffee begint bij de groene ongebrande koffieboon. De koffieboer oogst deze op een bepaalde manier, de koffiebrander brengt vervolgens de unieke eigenschappen naar voren tijdens het branden, waarna de barista tijdens het zetten van de specialty coffee het uiterste uit de koffieboon haalt. Wanneer dit hele proces optimaal wordt uitgevoerd, wordt specialty coffee pas echt specialty coffee. En dan zul je ook écht het verschil proeven tussen ‘gewone’ koffie en specialty coffee.
Stop met suiker en melk, en ga voor specialty koffie!
Het is nu dus aan jou de taak om op zoek te gaan naar een smaak die het beste bij je past. Heb je liever een zoete of zure smaak? Hier kom je alleen achter wanneer je gaat proeven. Probeer zoveel mogelijk smaken uit en je zult zien dat koffie helemaal niet bitter hoeft te zijn. Dus die suiker laat je binnenkort gewoon links liggen, geloof ons maar!
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.