Voorgemalen koffie vs. versgemalen koffie
Door 42 Views

Voorgemalen koffie vs. versgemalen koffie

Wat is het verschil?

We gaan in het leven graag voor gemak. Hoe minder moeite iets ons kost, hoe beter we dat over het algemeen vinden. Dat geldt vaak ook zo voor koffie. Als je zin hebt in koffie, dan wil je je kopje het liefst meteen kunnen drinken, nietwaar? Gemak is een van de redenen waarom voorgemalen koffie op de markt is gebracht.

We slaan daarmee de stap van koffiebonen malen over en kunnen vrijwel direct beginnen met koffiezetten. Maar levert ons dat wel zoveel voordelen op? Krijg je niet het lekkerste resultaat als je juist voor versgemalen koffiebonen gaat, en dus wat meer moeite doet voor je kop koffie? Wij zetten het in dit blog voor je op een rijtje. Kun jij uiteindelijk zelf de keuze maken waar je voorkeur naar uitgaat 😉

Wat is voorgemalen en wat is versgemalen koffie?

Om de verschillen tussen voorgemalen en versgemalen koffie goed te verduidelijken, vertellen we je eerst wat elke soort is.

Voorgemalen koffie: Voorgemalen koffie bestaat uit koffiebonen die, voordat ze in de winkel worden verkocht, worden gemalen door de fabriek of producent. Je slaat daardoor dus als consument een stap over in het koffiezetproces: het bonen malen. Een pak voorgemalen koffie bestaat vaak uit een melange van verschillende koffiebonen.

Versgemalen koffie: Kies je voor versgemalen koffie, dan haal je koffiebonen in huis die je vervolgens thuis gaat malen. Of je schaft de bonen aan en laat ze malen door een expert. Omdat je de koffiebonen pas vlak voordat je koffie gaat zetten maalt, is de koffie dus vers. In ieder geval verser dan wanneer je voor voorgemalen koffie gaat.

De verschillen tussen voorgemalen en versgemalen koffie op een rij

Om de soorten koffie met elkaar te vergelijken, hebben we gekeken naar gemak, kosten, kwaliteit, houdbaarheid en smaak.

Gemak

Je las het al in de eerste alinea: wie voor gemak wil gaan, kiest voor voorgemalen koffie. Je hoeft daardoor niet meer zelf in de weer met de bonenmaler, maar kunt gewoon direct beginnen met koffiezetten. Dat scheelt tijd – vooral prettig voor degenen die standaard in de ochtend al een uur achter de feiten aanlopen. Er zijn daarnaast geen speciale technieken of apparaten nodig om de koffie te malen. Voorgemalen koffie is in dit opzicht dus makkelijker, sneller én handiger.

Kosten

Het zit een beetje gebakken in onze Nederlandse cultuur: we willen graag weten hoeveel iets kost. En of we misschien nog iets kunnen besparen. Als je dit belangrijk vindt, kun je beter voor voorgemalen koffie gaan. Verse koffiebonen zijn nu eenmaal duurder. Dat komt omdat koffiebonen sneller verscheept moeten, om te voorkomen dat ze bederven. Iets wat niet het geval is bij voorgemalen koffie: dat is al geconserveerd.

Kwaliteit

Als het aankomt op kwaliteit, dan is versgemalen koffie de winnaar. Dat komt omdat ongemalen koffiebonen nog een heel groot deel van hun aroma’s, vocht en essentie bevatten. Zodra je koffiebonen vermaalt, verliezen ze op deze 3 punten maar liefst 60%. Moet je nagaan hoeveel kwaliteitsverlies er optreedt als voorgemalen koffie nog verscheept moet worden… Ook de oliën die vrijkomen nadat koffie vermalen wordt, kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van de koffie snel achteruitgaat. Dat is ook van invloed op de smaak.

Wist je dat gemalen koffie al héél snel haar kwaliteit verliest? Namelijk al na zo’n 3/5 minuten.

Houdbaarheid

Ongeopend zijn koffiebonen (voor versgemalen koffie dus) zo’n 2 jaar houdbaar. Heb je het pak bonen geopend, dan is het raadzaam om ze binnen 8 weken te gebruiken. Dan zijn de bonen nog vers en smaken ze nog goed. Voorgemalen koffie is minder lang houdbaar. Een geopend pak kun je het best binnen 2 weken consumeren. Je kunt er in principe langer over doen, maar dan zal de kwaliteit en smaak minder zijn.

Smaak

Zoals je net al las, is de kwaliteit van versgemalen koffie beter. En dat proef je terug. Hoe zit dat precies? Zodra koffie vermalen wordt, stromen de oliën uit de koffiebonen. Daardoor verliezen de bonen hun aroma’s. Hoe langer het duurt voordat gemalen koffie geconsumeerd wordt, hoe meer smaak er verloren gaat. Het verlies van de verse smaak gebeurt al snel: al een week nadat de bonen gemalen zijn. En aangezien pakken voorgemalen koffie vaak al weken in de winkels liggen…

Voorgemalen vs versgemalen koffie: de conclusie

Zet je bovenstaande overzichtelijk in een schema, dan kom je tot het volgende:

Voorgemalen koffie Versgemalen koffie
Gemak X
Kosten X
Kwaliteit X
Houdbaarheid X
Smaak X

Welke conclusie kunnen we hieruit halen? Vind je smaak, kwaliteit en houdbaarheid belangrijk, dan kies je het best voor versgemalen koffie. Houd je vooral van gemak en wil je rekening houden met de kosten? Ga dan voor voorgemalen koffie.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.