Toen vs. nu: ouderwets koffie zetten en de nieuwste ‘koffiezettrends’
Door 45 Views

Toen vs. nu: ouderwets koffie zetten en de nieuwste ‘koffiezettrends’

Koffie drinken we al eeuwen: al in de 10e of 11e eeuw ontdekte men de koffieplant in Ethiopië. In al die tijd zijn er allerlei zetmethodes bedacht. Ga maar na welke innovatieve machines je de laatste jaren voorbij hebt zien komen! Hoewel er tegenwoordig veel mogelijk is op het gebied van koffie zetten, kiezen sommige koffieliefhebbers er nog steeds voor om hun koffie op de ouderwetse manier te maken. ‘Gewoon’ met de percolator of de cafetière dus. Anderen willen juist steeds de nieuwste apparatuur proberen, zoals de Aeropress en de Moccamaster. Vandaag lichten we 2 ouderwetse en 2 moderne koffiezetmethodes uit.

Terug in de tijd (maar ook weer niet helemaal): de percolator en de cafetière

Maar weinig geeft zo’n heerlijk nostalgisch gevoel als klassieke filterkoffie. Het ritmisch druppelen van de koffie, de geur die zich langzaam steeds verder verspreidt, het geduld dat erbij komt kijken… Voor veel mensen is het puur genot. Dat is ook een reden dat deze ouderwetse manier van koffie zetten nooit helemaal uit beeld is geraakt.

De twee bekendste manieren om ouderwets koffie te zetten – en dan specifiek met een filter – zijn met een percolator en een cafetière. We leggen beide manieren aan je uit.

Koffiezetten met een percolator

De percolator is écht een ouderwets niet-elektrisch koffiezetapparaat: deze werd tussen 1810 en 1814 al uitgevonden door Benjamin Thompson. Het woord stamt af van het werkwoord ‘percoleren’, wat ‘het geleiden van een oplosbare stof door een poreuze substantie’ betekent. Dat is ook precies wat de percolator doet. Daardoor wordt de smaak, aroma en kleur van de substantie goed opgenomen en krijg je een heerlijke koffie.

Wil je ouderwets koffie zetten met je percolator, dan ga je als volgt te werk:

  1. Vul het waterreservoir van de percolator. Houd een verhouding van ongeveer 1 op 7 aan.
  2. Maal je koffiebonen totdat je middelgrof gemalen koffie hebt (ongeveer 15 tot 17 gram voor een 4-kops percolator). Je kunt de bonen ook fijner malen, maar dan smaakt de koffie wel bitterder. Houd je van meer acidische en zoete smaken? Kies dan voor een filterbranding. Wie fan is van een bittere koffiesmaak, gaat voor een espressobranding.
  3. Vul het filter tot de rand met de versgemalen koffie. Strijk de bovenkant glad en veeg wat overgebleven koffie weg. Druk de koffie niet aan.
  4. Zet de percolator in elkaar.
  5. Plaats de percolator op matig vuur. Laat het deksel van de percolator open, zodat je het proces in de gaten kunt houden. Heb je een aluminium percolator? Dan kun je deze enkel op gas verwarmen. Rvs-percolators zijn geschikt voor alle warmtebronnen.
  6. Laat de koffie langzaam doorsijpelen. Dit gaat in drie fases:
  • Eerst komt er waterdamp uit het buisje. De koffie begint te pruttelen en je ziet langzaam wat koffiebelletjes opkomen.
  • Vervolgens loopt de koffie langs de holle buis in de uitschenkkan. De koffiebelletjes zijn gestopt. Pas op: de koffie kan gaan spetteren.
  • In de laatste fase zie je weer wat koffiebelletjes opkomen en hoor je de percolator sissen. Als je het sissende geluid hoort, is de koffie klaar.
  1. Schenk de koffie vanuit de percolator over in een ander kannetje. Wees voorzichtig, want de percolator is erg heet.
  2. Schenk de koffie uit in hoeveelheden van ongeveer 30 milliliter. Dat is een perfecte hoeveelheid voor espressokopjes.

Koffiezetten met een cafetière

De cafetière, ook wel French press genoemd, werd in 1853 uitgevonden door de heren Delforge en Mayer. Net als de percolator is de cafetière een leuke, ouderwetse manier om koffie te zetten. Het is een fijn koffiezetapparaat om mee te nemen op vakantie, want het neemt weinig ruimte in beslag. Heb je een cafetière in huis of ben je van plan om er een aan te schaffen? Op deze manier zet je er de lekkerste koffie mee:

  1. Maal de juiste hoeveelheid koffiebonen. Houd voor een minder sterke kop koffie 120 milliliter water op 1 eetlepel gemalen koffie aan. Liever sterk? Ga dan voor 90 milliliter water op 1 eetlepel gemalen koffie.
  2. Maak je French press helemaal schoon en kook het water.
  3. Schep de gemalen koffiebonen in de French press en haal het filter naar boven.
  4. Wacht nu ongeveer 30 seconden voordat je dit over de gemalen koffiebonen giet.
  5. Bloem de koffie. Giet steeds op een langzame en gecontroleerde manier wat water over de koffiebonen. Steeds als het water is opgenomen, giet je weer opnieuw wat water op. Klontert je koffie? Roer de bovenste laag dan voorzichtig los.
  6. Plaats het filter met deksel op de kan. Zo voorkom je warmteverlies. Druk het filter nog niet naar beneden; dat doe je pas bij de volgende stap.
  7. Laat de koffie nu ongeveer 4 minuten trekken. Hoe korter je je koffie laat trekken, hoe slapper de koffie zal smaken. Andersom smaakt je koffie juist sterker als deze langer trekt.
  8. Druk het filter naar beneden. Je koffie is klaar!

De nieuwere manieren van koffiezetten: Aeropress en Moccamaster

Van ouderwets naar helemaal van deze tijd: koffie zetten met de Aeropress en Moccamaster! Twee apparaten die momenteel superpopulair zijn en dat snappen we maar al te goed. Je zet er op een makkelijke en snelle manier hele lekkere koffie mee.

Koffiezetten met de Aeropress

Eigenlijk is een Aeropress een moderne versie van de klassieke, glazen cafetière. Het bestaat uit een cilinder met aan de ene kant een filterdrager voor een papieren filter, en aan de andere kant een gat met afsluitring voor de zuiger. Koffiezetten met de Aeropress is zo populair dat er zelfs een Wereldkampioenschap voor bestaat. Hoe leuk is dat?!

Weten hoe je ‘m gebruikt? Wij leggen het graag aan je uit. Let op, de methode die je hieronder leest is de standaard zetmethode voor de Aeropress. Je kunt ook koffie zetten met de Aeropress volgens de ‘inverted methode’. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. En dan nog iets: de verhoudingen die je nodig hebt, zijn afhankelijk van het recept. Er bestaan meerdere recepten voor Aeropress-koffie. Wij hebben de lekkerste recepten van professionele barista’s verzameld op deze pagina.

  1. Maal de koffiebonen.
  2. Plaats het papieren filter in de filterdrager van de Aeropress.
  3. Spoel het filter met wat heet water. Gooi overtollig water uit je kannetje weg.
  4. Plaats de onderste helft van de Aeropress op een kopje of kannetje. Zorg voor een stevige ondergrond: er komt zo meteen veel druk op.
  5. Vul de AeroPress met de gemalen koffie.
  6. Bloom de koffie door langzaam wat warm water op de gemalen koffie te schenken.
  7. Wacht een aantal seconden. Meestal is een wachttijd van rond de 30 seconden genoeg, maar dit verschilt per recept.
  8. Schenk de rest van het water erbij.
  9. Roer de koffie (of niet, ook dat is van invloed op de smaak: kijk wat er in jouw gekozen recept staat!).
  10. Plaats de bovenste helft op de AeroPress. Door het vacuüm wat nu ontstaat, loopt de koffie nu niet meer door.
  11. Wacht een aantal seconden voordat je de koffie door het filter in je kannetje (of direct in een kop) drukt. Je hebt niet voor niets de AeroPRESS in handen 😉
  12. Je koffie is klaar!

Koffiezetten met de Moccamaster

De Moccamaster is niet alleen populair omdat je er heerlijke koffie mee zet; de looks helpen ook mee. Het oog wil immers ook wat, toch? We schreven al eens een uitgebreid artikel over de Moccamaster en hoe je ‘m gebruikt. Hieronder lees je nog eens stap voor stap hoe je met de Moccamaster een heerlijke koffie zet.

  1. Vouw de randen van de Moccamaster om.
  2. Houd het filter even kort onder een stroom warm water. Daardoor verdwijnen overgebleven papieren deeltjes en blijft het filter beter tegen de zijkanten van de filterhouder plakken.
  3. Plaats het filter in de filterhouder.
  4. Maal de koffiebonen. Schep 5 tot 6 maatschepjes gemalen koffie in de Moccamaster (voor een volle kan koffie).
  5. Vul het reservoir van de Moccamaster met 1,25 liter water (voor een volle kan koffie). Pak hier een aparte kan voor: als je je koffiekan gebruikt, kunnen er koffieoliën en -afzettingen in de machine terechtkomen.
  6. Plaats het deksel op de filterhouder en op het waterreservoir.
  7. Zet de Moccamaster aan. Stel de Select-knop goed in: welke instelling je nodig hebt, is afhankelijk van of je een hele of halve koffiekan zet.
  8. Je koffie is klaar!

Zet jij nog wel eens koffie op een ouderwetse manier? Of maak je liever gebruik van de nieuwste apparatuur?

 

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.