
Drink jij wel eens een koffietje in een specialty koffiebar? Dan is de kans groot dat jouw cappuccino wordt gezet met koffiebonen van een koffieboer die samenwerkt met This Side Up. This Side Up is een sociale onderneming die groene koffiebonen over de hele wereld importeert voor koffiebranders.
This Side Up is anders dan andere koffie importeurs in Nederland. Zij streven naar volledige transparantie in de gehele koffieketen. “Wat krijgt een koffieboer?“, “Hoeveel kost transport?“, “Wat houdt de koffie-importeur over aan de verkoop?“, op al deze vragen geven de meeste bedrijven geen écht eerlijk antwoord. This Side Up wel! 👌👊
Ik vroeg Maarten over het ontstaan van This Side Up tijdens een interview op een bijzondere plek in Nederland, namelijk de Rotterdamse haven.
Officieel is This Side Up een Nederlandse onderneming die groene koffiebonen importeert uit koffielanden. Zij regelen onder andere het transport, vrachtcontainers, financiën, douane papieren, onderhandelingen en diverse ecologische projecten in land van herkomst. Deze groene koffiebonen worden verscheept in containers naar de haven van Rotterdam en vervolgens door heel Europa verkocht aan specialty- en micro-koffiebranders.
De schakel tussen koffiebrander en de koffieboer
This Side Up bestaat uit een klein team van 8 personen die elke koffieboer en klant persoonlijk kent. Het is This Side Up’s taak deze twee personen zo goed mogelijk met elkaar te matchen. Zij zijn dus eigenlijk de schakel tussen koffiebrander en koffieboer.
In 2013 richtte Lennart Clerkx This Side Up op. Een aantal jaren later voegde Maarten van Keulen zich bij het bedrijf. Het originele idee was om een soort van platform te zijn tussen de boer en branders. Een plek waar ze samen konden overleggen en praten over koffie. Dit idee kwam niet direct over bij de koffiebranders. En naar aanleiding van hun sterke vraag naar im- en export van koffie is This Side Up eigenlijk een koffie importeur geworden.
This Side Up bestaat om anderen te laten zien dat de koffiehandel lief kan zijn voor mens en milieu. Normaal is de koffiehandel super anoniem. Een koffieboer verkoopt zijn koffie aan een of andere opkoper. Die koffie verdwijnt de veiling op en via een wereldbeurs wordt die verhandeld. Uiteindelijk weet je, als koffieboer, niet meer wie je koper is. En als koffiedrinker weet je niet waar de koffie vandaan komt. En welke prijs de boer ervoor heeft gekregen. In dat ‘tussenspel’ (de tussenhandel dus) kun je bakken met geld verdienen.
Er valt veel geld te verdienen door de onwetendheid van koffieboeren en koffiedrinkers. En dat is triest!
In dat ‘spel’ opereren de grote importeurs, traders en multinationals, en verdienen er bakken met geld aan. This Side Up heeft dit spel opengebroken. Lennart en Maarten laten precies zien wat zij betalen aan de koffieboer, de exporteur, de logistiek én wat zij er zelf aan verdienen.
Netjes met elkaar omgaan en duurzaamheid zijn erg belangrijk. En enkel door met je billen bloot te gaan, kun je dit bewijzen. Zo importeert This Side Up uit 14 verschillende ontwikkelingslanden. Op de website van This Side Up staat er per koffieboer en per land een overzicht wat iedereen verdient. This Side Up is altijd op zoek naar samenwerkingen met nieuwe koffieboeren, waar het zeker uitmaakt dat zij daar zitten. Waar je dus echt een wezenlijk verschil maakt met iedere euro (of dollar) meer!
Door vertrouwen kun je met elkaar om tafel zitten. Door je koffieboer écht te kennen, kun je beter voor elkaar zorgen en durf je het product te verbeteren. Door normaal te betalen, kunnen hun kinderen naar school, staat er eten op tafel en is er genoeg ruimte (lees geld) om na te denken over het milieu.
Zie hier een voorbeeld van volledige transparantie vanuit This Side Up:
This Side Up – Price Breakdown Galeh, Ethiopia
In de basis van elke relatie is elkaar vertrouwen het allerbelangrijkste. Op basis van vertrouwen kiest This Side Up de mensen waarmee ze willen samenwerken. Hierdoor creëren ze een samenwerking die iedere jaar sterker wordt. Zo worden de relaties tussen culturen en partners steeds leuker en kan This Side Up samen met producenten ambitieuze doelen bedenken rondom sociale en ecologische projecten.
“Don’t work with anyone you don’t trust, and don’t distrust anyone you work with”.
This Side Up komt binnen met een ‘zachte knuffel’ bij de koffieboeren. Dit is anders dan wat ze (helaas) gewend zijn. De ongelijkheid in mensen heerst wereldwijd in koffie! De blanke mensen vertellen de koffieboeren nog steeds hoe zij hun leven moeten leiden. In plaats daarvan vraagt This Side Up waar ze graag in zouden willen investeren?
Mensen als mensen behandelen.
Dat is waar wij uniek in zijn.
Zo creëert This Side Up een gelijke stem in de koffieketen voor iedereen. Koffieboeren worden exporteurs, verhalenvertellers, marketeers en sociale media-experts. Alles wat je zou mogen verwachten!👈
Kortom, er is nog veel werk aan de winkel. Specialty Coffee speelt immers een (vooralsnog) kleine rol in de totale koffiemarkt. Maar stapje voor stapje wordt de markt eerlijker en transparanter. Met gelijke behandeling voor zowel de koffieboer als de uiteindelijke koffiedrinker.
De specialty koffiebranderijen die samenwerken met This Side Up zijn te vinden door heel Nederland. Een aantal voorbeelden: Schot Koffie, The Village Coffee, Ikigai Coffee, Back To Black, White Label Coffee, Stooker, Ohoj Coffee, Alley Cat, Dak Coffee Roasters en Good Beans.
In totaal werkt This Side Up ( 2022) met 14 verschillende koffielanden. En in een aantal landen hebben ze meer dan 1 partner. Een partner is een koffieboer, een cooperatie of een exporteur. Dit zijn de landen: Rwanda, Tanzania, Colombia, Nicaragua, Thailand, Indonesië, Myanmar, Peru, Congo, Brazilië, Ethiopië, Uganda, India en Kenya.
Een volle zeecontainer heeft een inhoud van 37500 pound. Dit zijn ongeveer 325 zakken koffie. Een zak koffie is gemiddeld 60 kilo. Rekensommetje: 325 * 60 kilo=….?
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.