Robusta koffiebonen vs arabica koffiebonen
Door 565 Views

Robusta koffiebonen vs arabica koffiebonen

Wat zijn de verschillen?

Wereldwijd zijn er meer dan 60 verschillende koffieplanten die behoren tot de familie Rubiaceae. Dit kan je meteen weer vergeten, want de wereldkoffieproductie komt maar van twee soorten koffieplanten: de Coffea Arabica en de Coffea Canepohra. Deze worden ook wel Arabica en Robusta genoemd.

Koffie is koffie toch? Nou, dat is niet helemaal waar want de soort koffieplant, arabica of robusta, zegt namelijk veel over je kopje koffie. Zo bestaat de Arabica boon uit een verfijnde zoet en zure smaak en is de Robusta boon juist stevig en bitter. Koffieliefhebbers zweren bij arabica koffiebonen (wij ook 🙏) en omschrijven robusta vaak als het proeven van verbrand rubber. Toch is de robusta koffieboon het meest geproduceerde en verhandelde koffieboon ter wereld. Waar komt dat vandaan? In dit artikel leggen wij je de verschillen uit.

Wat zijn robusta koffiebonen?

Robusta staat bekend om een sterke, harde stevige smaak en een hoog cafeïnegehalte. Een koffieboon van de robusta koffieplant heeft een rondere vorm en is iets kleiner dan de arabica koffieboon. De robusta koffieplant groeit op een laag niveau op een heuvel, waardoor hij meer te maken heeft met ongedierte. De robusta koffieplant beschermt zich hiertegen door meer cafeïne aan te maken. Vandaar de sterkere, bittere en krachtige smaak.

De smaak en aroma van een robusta koffieboon is vrij zwak. Doordat de koffieplant op een lager niveau kan groeien, is de productie gemakkelijker en goedkoper. En dat maakt het aantrekkelijk voor bedrijven om met robusta koffie een business te starten. Daarnaast zijn de eigenschappen van robusta koffiebonen ideaal voor oploskoffie, Italiaanse espresso’s en automatenkoffie. Maar eigenlijk wordt je voor de gek gehouden, want koffie hoort niet enkel bitter, heet en als een ‘strak bakkie’ te worden ervaren…

De koffiebes

Wat zijn arabica koffiebonen?

Arabica staat bekend om zijn genuanceerde, levendige, zoetere en complexe smaken. De vorm van een arabica is meer ovaler en groter dan een robusta koffieboon. De arabica koffieplant groeit op een hoger niveau op een heuvel, waardoor hij een lager cafeïnegehalte heeft dan een robusta koffie. De arabica koffieboon bevat hierdoor wel meer oliën. Vandaar de zoete en complexe smaken.

De arabica koffieboon is vooral populair onder de koffiekenners en koffieliefhebbers. De eigenschappen van de arabica koffiebonen zijn ideaal voor specialty koffiebranderijen, specialty koffiebars en bij de mensen thuis.

Lees ook: 

Verschillen tussen robusta en arabica koffiebonen

Robusta en arabica koffiebonen hebben meer verschillen dan overeenkomsten. Het direct zichtbare verschil is de vorm van de koffieboon. Naast de eerder genoemde verschillen, heeft de robusta een ‘I-vorm’ en heeft de arabica een ‘S-vorm’ in het midden van de koffieboon. Check de afbeelding hieronder en lees de verschillen. 👇

Arabica vs Robusta

Smaakverschillen: robusta vs. arabica

Een koffieboon bevatten chemische onderdelen zoals oliën, suikers en zuren. Deze drie onderdelen vormen het specifieke smaakprofiel van de koffie. De suikers en olïen in een koffieboon zorgen voor verfijnde aroma’s en aangename smaak. Wil je meer lezen over het smaakprofiel? Lees dan hier het artikel over zuur of bitter. 

De belangrijkste smaakverschillen tussen deze twee soorten zijn:

  • Robusta bevat meer cafeïne dan arabica.
  • Arabica bevat meer suikers en oliën dan robusta.
  • Robusta koffiebonen smaken bitterder dan arabica koffiebonen.
  • Arabica koffiebonen zijn zoeter en aangenamer van smaak dan robusta koffiebonen.
  • Robusta staat bekend om houtachtig, verbrand rubberachtig smaakprofiel.
  • Arabica staat bekend voor bloemige en fruitige smaaktonen.

Wanneer koop je robusta- of arabica koffiebonen?

Voor degenen die koffie willen drinken vanwege de heerlijke smaak, is arabica altijd de winnaar. Ben je op zoek naar een boost van energie en boeit het je niet dat de koffie smerig smaakt, dan kun je kiezen voor robusta. Robusta wordt het meest gebruikt voor oploskoffie en bedrijven gebruiken het voor hun instant-blends. Arabica wordt vaker gedronken in koffiebars, restaurants en bij de mensen thuis.

Koop alleen maar specialty koffie!

Lees ook: 

Koop je specialty koffiebonen, ben ik blij, is de koffieboer blij, is de koffiebrander blij en waarschijnlijk springt jouw lokale barista een klein sprongetje in de lucht. Wie niet blij is? De grote commerciële bedrijven die koffie inkopen tegen veelste lage prijzen, vervolgens kapot branden om de slechte kwaliteit te verbloemen en die koffie verkopen met verleidende marketing quotes. Achja, What Else, kleinigheidjes hou je altijd.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica?

Het belangrijkste verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is het cafeïnegehalte. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een verfijnde smaakprofiel heeft. Robusta wordt laaggelegen verbouwd en bevat daardoor meer cafeïne.

De beste koffiebonen zijn specialty koffiebonen. Specialty koffiebonen zijn kwalitatief beter dan ‘gewone’ koffiebonen. De beste koffiebonen die je tot nu toe kunt krijgen staan in onze lijst met alle specialty koffiebranderijen uit Nederland.

De prijs van koffie wordt bepaald op de handelsbeurs in New York en London. Robusta koffiebonen zijn goedkoper dan arabica koffiebonen. De reden hiervoor is dat robusta koffiebonen zichzelf beter kunnen beschermen tegen ziektes, ongedierte etc. Dit maakt het gemakkelijker om te produceren en zijn de kosten lager.

Er zijn meer dan 60 verschillende koffieplanten op de wereld. De twee meest geproduceerde koffieplanten ter wereld zijn de arabica en de robusta. Deze zijn vervolgens weer onder te verdelen in verschillende varieteïten. Een voorbeeld is de Geisha, Bourbon, Typica.

ARABICA🤩! Dat is kwalitatief (bijna) altijd beter. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen?

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.