Melk opschuimen als een pro? Dat doe je zo!
Door 70 Views

Melk opschuimen als een pro? Dat doe je zo!

Het is hét geheim van een goede cappuccino: een volle, romige, schuimende laag melk. Dacht je dat het creëren van zo’n schuimlaag alleen was weggelegd voor professionele barista’s? Dan heb je het mis! Je kunt thuis namelijk heel eenvoudig zelf melkschuim maken. Dat kan met de hand, maar je kunt melk ook opschuimen met een melkopschuimer of een stoompijpje. Het is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Zo kun jij altijd en overal, waar en wanneer je maar wil, genieten van die perfecte cappuccino.

Zelf melk opschuimen met de melkopschuimer

De makkelijkste methode: melkschuim maken met de melkopschuimer. Giet melk (koud of op kamertemperatuur) in de melkopschuimer, totdat je het streepje bereikt dat de maximale hoeveelheid aangeeft. Doe het deksel erop, druk op het knopje en de melk schuimt en warmt op. Giet het schuim vervolgens op je koffie en je bent klaar.

Zelf melk opschuimen met een stoompijpje

Als je melk wil opschuimen met een stoompijpje, heb je een koffiemachine nodig die een dergelijk pijpje heeft. Warm dit apparaat eerst op door de stoomfunctie aan te zetten. Zodra er stoom uit het pijpje komt, weet je dat het apparaat voldoende is opgewarmd. Vul ondertussen een kannetje tot ongeveer halverwege met melk. Hang het stoompijpje in het kannetje en zet de stoomfunctie opnieuw aan. Doe het kannetje iets omlaag, totdat het pijpje voor ongeveer een centimeter in de melk steekt. Houdt het kannetje schuin of beweeg het voorzichtig heen en weer, zodat de melk gaat kolken. Als de melk opgewarmd is tot ongeveer 70 graden Celsius, is de opgeschuimde melk klaar. Je controleert dit door een thermometer in de melk te steken of door op je gevoel af te gaan. Is het kannetje te heet om vast te houden? Dan heeft het de juiste temperatuur.

Zelf melk opschuimen met de hand

Geen melkopschuimer of espressomachine met stoompijpje in huis? Je kunt melk ook gewoon opschuimen met de hand. Heerlijk old school, met net zulke goede resultaten als dat je een opschuimer of machine zou gebruiken. Ga als volgt te werk:

  1. Doe de melk in een pannetje. Zet een laag vuurtje aan.
  2. Terwijl de melk langzaam opwarmt, klop je de melk met een garde. Houd het pannetje tijdens het kloppen een beetje schuin; zo krijg je sneller resultaat. Ga net zolang door totdat de melk verandert in melkschuim.
  3. Schenk het melkschuim bij je koffie. Jouw cappuccino is klaar!

Drink jij wel eens cappuccino? En hoe schuim jij je melk dan het liefst op?

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.