
Over de vraag of je koffie in kunt vriezen, zijn de meningen verdeeld. Het is natuurlijk het beste om vers gemalen koffie te gebruiken voor jouw kopje koffie, maar wat doe je wanneer je koffie lang vers wil houden? Of wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum nadert? Weggooien is ook weer zonde. Dan behoort het invriezen van koffie misschien tot de mogelijkheden.
Koffie invriezen. Het klinkt misschien gek en het kan een beetje onnatuurlijk voelen om je koffiebonen in de vriezer te bewaren, maar wanneer je koffie lang wil bewaren is het een mogelijkheid. Het is hierbij wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet, zodat de aroma van de koffiebonen niet volledig verloren gaat. Dat zou namelijk enorm zonde zijn. Wij geven je daarom graag een aantal tips:
De belangrijkste tip die we kunnen geven is om geen gemalen koffie in te vriezen. Dit gaat namelijk ten koste van de smaak en dat is natuurlijk zonde. Hoe meer tijd er tussen het brandproces van de koffiebonen en het zetten van de koffie zit, hoe meer eigenschappen en aroma’s je verliest. Je kunt dus beter koffiebonen invriezen. Het liefste verse koffiebonen, omdat deze minder makkelijk aroma’s afgeven. Zo vergroot je de kans op een smaakvolle kop koffie wanneer de koffiebonen weer uit de vriezer komen.
Lucht en vocht hebben een negatieve invloed op koffiebonen. Wanneer je de koffiebonen gaat invriezen is het dus belangrijk om een luchtdichte verpakking te gebruiken. Gebruik hiervoor overigens niet de zak waarin je de bonen hebt gekocht, zelfs wanneer deze nog ongeopend en dus luchtdicht is. Deze verpakkingen zijn vaak niet geschikt voor de vriezer.
Ook is het belangrijk dat de verpakking niet doorzichtig is. Net als lucht en vocht heeft licht ook een effect effect op de smaak van koffiebonen.
Het klinkt aantrekkelijk om meteen een grote zak in te vriezen, maar helaas werkt dit niet hoe je zou denken. Het is daarom beter om koffiebonen in kleinere porties in te vriezen. Iets wat zelfs makkelijker werkt. Wanneer je koffiebonen in porties van 100 of 200 gram invriest, kan de rest van de koffiebonen namelijk in de vriezer blijven liggen. Zo ontdooien alleen de koffiebonen die je gaat gebruiken en voorkom je dat je de andere helft weg moet gooien.
Wanneer je een zakje ingevroren koffiebonen opent, kan er namelijk condensvorming ontstaan. Dit komt door het temperatuurverschil. Hierdoor kunnen de bonen vochtig worden en gaat de smaak verloren. Belangrijk is dus om deze meteen te gebruiken of opnieuw in te vriezen.
Wanneer je van plan bent om je ingevroren koffie te gebruiken is het belangrijk dat je de nog bevroren koffiebonen meteen maalt. Het is niet nodig om ze eerst te laten ontdooien. Sterker nog, dit wordt afgeraden. Dit komt door de condens die vrij komt tijdens het ontdooien van de koffiebonen.
Heb jij al eens geprobeerd om koffiebonen in te vriezen? Zo ja, merkte je verschil in smaak? Of waag je jezelf er niet aan en houd je liever de koffiebonen op een andere manier vers?
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.