Koffieweegschaal kopen? Hier moet je op letten
30 december 2022 Door 186 Views

Koffieweegschaal kopen? Hier moet je op letten

Als je niet zo’n fijnproever bent en vooral koffie drinkt om wakker te blijven, dan is het kopen van een koffieweegschaal niet per se nodig. Maar ben je gek op specialty coffee – en daar gaan we bij onze bezoekers stiekem wel van uit – dan is een koffieweegschaal onmisbaar. Waarom dat zo is én waar je op moet letten bij het kopen van een goede weegschaal, vertellen we je graag.

Wel een koffieweegschaal, níét de weegschaal uit je keuken – en wel hierom

Denk je nu: maar ik heb nog een hele mooie keukenweegschaal ergens achter in mijn keukenkastje liggen? We zullen meteen met de deur in huis vallen: laat die maar lekker staan. Tenminste, als je een goede batch specialty coffee wil zetten. Als je iets lekkers voor bij de koffie wil bakken, dan heb je deze weegschaal waarschijnlijk wel nodig. Maar een keukenweegschaal gaat je niet helpen om een perfect kopje specialty coffee voor je neus te krijgen. Dat komt omdat de koffieweegschaal op de volgende punten veel beter is dan de keukenweegschaal:

Nauwkeurigheid

Een koffieweegschaal is supernauwkeurig. Je kunt er je koffiebonen heel precies mee afwegen, tot op de gram achter de komma. Dat doet een keukenweegschaal niet, omdat het bij het koken niet zo belangrijk is om zo precies te zijn.

Meten extractietijd

Een koffieweegschaal bevat vaak een timer. Daarmee kun je de extractietijd van de koffie meten: de tijd dat het water door de gemalen koffie wordt geperst. En ook dat is weer heel belangrijk voor de smaak van jouw kopje koffie. Is de extractietijd namelijk te kort, dan smaakt je koffie zuur. Maar is je extractietijd te lang, dan krijg je bittere koffie. Beide wil je natuurlijk niet!

Reactietijd

De reactietijd van een koffieweegschaal is sneller dan die van een keukenweegschaal. Dat is vooral fijn als je het water voor je koffie wil afmeten.

Formaat

Nog een voordeel van de koffieweegschaal ten opzichte van de keukenweegschaal: het formaat is beter. De koffieweegschaal is kleiner dan de weegschaal die je in de keuken gebruikt en daardoor kun je ‘m veel makkelijker onder de uitloop van je espressomachine zetten.

Een betere koffiebeleving

De hoeveelheid koffiebonen en water die je gebruikt, hebben direct invloed op de smaak van je koffie. Pas je niet de juiste hoeveelheden toe, dan kan je koffie echt een stuk slechter smaken. Bitter bijvoorbeeld, of veel te slap. Als liefhebber van specialty coffee vind je dat gewoon ontzettend zonde. Kortom, een koffieweegschaal maakt je koffiebeleving beter en dat maakt het een aankoop die de moeite en het geld waard is.

Waar moet ik op letten als ik een koffieweegschaal wil kopen?

Als je besloten hebt om een koffieweegschaal te kopen, dan zijn er een aantal puntjes waar je op moet letten. Tenminste, als je een goed exemplaar in huis wil halen. De meeste puntjes hebben te maken met de voordelen van de koffieweegschaal die we eerder in dit blog hebben benoemd.

Check of de koffieweegschaal een timer heeft

Een koffieweegschaal met timer zorgt ervoor dat jij het zetproces van je koffie kunt perfectioneren. Je kunt er de extractietijd tot op de seconde nauwkeurig mee bepalen. Toegegeven: je betaalt meer voor een koffieweegschaal met timer dan eentje zonder. Maar geloof ons, het loont echt om te investeren in een exemplaar mét.

Check het maximale gewicht dat de koffieweegschaal kan wegen

Hoe preciezer de weegschaal weegt, hoe lager het maximale gewicht van het apparaat. 3 kilo is een mooi gewicht voor een koffieweegschaal. Daarmee kun je een goede batch filterkoffie zetten.

Check de grootte van de weegschaal

Het is fijn als de koffieweegschaal niet te groot is. Dan kun je er makkelijk een koffiekopje op plaatsen als je een espresso zet, of ‘m onder de uitloop van je espressomachine zetten.

Andere puntjes waar je rekening mee kunt houden

Er zijn nog veel meer punten waar je rekening mee kunt houden als je besluit om een koffieweegschaal te kopen. Kun je het apparaat bijvoorbeeld makkelijk schoonmaken? Zit er een goede antislipmat op, die ervoor zorgt dat je koffiekopje niet zomaar omvalt? Is het apparaat waterbestendig? Heeft de weegschaal ingebouwde ledverlichting? Welke punten je belangrijk vindt, bepaal je zelf.

Onze aanraders

Wij zijn groot fan van de Acaia Lunar 2021 weegschaal. Dit is een strakke en tijdloze koffieweegschaal die uitblinkt in z’n eenvoud. Het apparaat (met ingebouwde timer) heeft een supersnelle respons, waardoor je het zetproces kunt perfectioneren. De aluminium body maakt dat de weegschaal heel goed beschermd is tegen (spat)water. Wij gebruiken deze koffieweegschaal al een tijdje en zijn er enorm tevreden over. Ook een aanrader: de Acaia Pearl S. Deze mooie weegschaal heeft onder andere een ingebouwde brewguide, een real-time flow-rate weergave en een portafilter-modus. Je kunt de Acaia Pearl S zelfs personaliseren door allerlei waardes op het scherm in te stellen. Superfijn!

Ben je op zoek naar een koffieweegschaal en kun je wel wat advies gebruiken? Stel je vragen gerust: we beantwoorden ze graag. Ook als je meer wil weten over een specifiek model, kijken we graag met je mee.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een koffieweegschaal nodig?

Een koffieweegschaal maakt dat je het zetproces van je filterkoffie kunt perfectioneren. Je kunt er je koffiebonen heel nauwkeurig mee wegen en, als je een koffieweegschaal met timer hebt, de extractietijd mee meten. Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de smaak van je koffie.

Met de timer van een koffieweegschaal kun je de extractietijd van de koffie meten. Dat is de tijd waarin het water door de gemalen koffie wordt geperst. Is de extractietijd te kort, dan is de koffie te zuur. Is de extractietijd juist te lang, dan wordt de koffie te bitter. Heel belangrijk dus voor de smaak van je koffie!

De Acaia Lunar 2021 weegschaal is een strakke, tijdloze en simplistische weegschaal. Het apparaat heeft een supersnelle respons, waardoor je het zetproces kunt perfectioneren. Ook fijn: de aluminium body, die maakt dat de weegschaal bestand is tegen (spat)water. Je kunt de Acaia Lunar 2021 hier kopen.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.