0
Koffie weegschaal kopen? Hier moet je op letten
Door 1281 Views

Koffie weegschaal kopen? Hier moet je op letten

Hoe kan het toch dat de barista in jouw favoriete koffietentje áltijd een perfect kopje koffie weet te zetten? Een koffie waarvoor je blijft terugkomen? Natuurlijk ligt dat grotendeels aan de skills die de barista in zich heeft. Maar de barista beschikt ook over de juiste tools om zo’n heerlijke specialty coffee te zetten. Zoals een koffie precisie weegschaal.

De koffie weegschaal – ook wel precisie weegschaal genoemd – vind je in iedere specialty koffiebar terug. Het apparaat zorgt er namelijk voor dat de barista tot op de gram nauwkeurig de bonen afweegt. De juiste hoeveelheid water toevoegt aan de koffie en gelijkmatig het water verdeeld over de gemalen koffie. En precies dat maakt dat jij telkens geniet van een superlekker kopje koffie van topkwaliteit.

Waar moet een goede koffie weegschaal aan voldoen?

Een koffie weegschaal is niet zomaar een weegschaal. Je kunt ‘m niet vergelijken met de digitale weegschaal die tussen je bakspullen ligt. Zo’n weegschaal voor een paar tientjes is perfect voor de ”gemiddelde koffiedrinker”. Maar ben jij een koffieliefhebber? Experimenteer jij met zetmethodes of wissel jij vaak van koffiebonen? Dan is een koffie weegschaal onmisbaar in jouw keuken. Deze precisie weegschalen zijn nauwkeuriger en wegen tot op de gram achter de komma.

Neem jij koffie serieus? Investeer in een koffie weegschaal!

Een goede koffie weegschaal bevat:

 1. Een timer voor extractietijd.
 2. Is tot achter de komma nauwkeurig in afwegen.
 3. Heeft een snelle reactietijd voor het opgieten van water.
 4. Juiste formaat voor filter of espresso.

De functie van de timer

Wil de barista een goede kop specialty coffee zetten, dan is de extractietijd super belangrijk. Dat is de tijd waarin het water door de gemalen koffie wordt geperst. Duurt de extractietijd te lang, dan smaakt je koffie bitter. Maar is-ie te kort, dan krijg je juist een zure koffie. Met de timer van de koffie weegschaal houdt de barista precies de extractietijd bij. Tot op de seconde meet de timer hoe lang de extractietijd is. Echt precisiewerk dus! Als je een barista vraagt waar een goede koffie weegschaal over moet beschikken, dan is de kans groot dat het antwoord ‘een goedwerkende timer’ is.

Nauwkeurigheid

Een koffie weegschaal is nauwkeurig. Je kunt er je koffiebonen heel precies mee afwegen, tot op de gram achter de komma, zoals de vaak gebruikte ‘15,6 gram’ voor een kopje filterkoffie. Hoe preciezer de weegschaal, hoe lager het maximale gewicht. Een keuken weegschaal kan bijvoorbeeld makkelijk 10 kilo afwegen, terwijl er bij een koffie weegschaal een maximaal van 2/3 kilo kan afwegen.

Reactietijd

De reactietijd van een koffie weegschaal is sneller dan die van een keukenweegschaal. Dat is vooral fijn als je het water voor je koffie wil afmeten. Daarnaast is het vervelend als je bijvoorbeeld 250gram water moet toevoegen en het een ‘slome’ reactietijd heeft. In plaats van 250gram water, voeg je door de trage reactietijd teveel water toe, en klopt je koffierecept niet meer.

Formaat

Nog een voordeel van de koffie weegschaal ten opzichte van de keukenweegschaal: het formaat is beter. De koffie weegschaal is kleiner dan de weegschaal die je in de keuken gebruikt en daardoor kun je ‘m veel makkelijker onder de uitloop van je espressomachine zetten.

Waar moet ik op letten als ik een koffie weegschaal wil kopen?

Om voor jou de beste koffie weegschaal te kopen, let je op een aantal dingen:

 • Past de koffie weegschaal binnen je budget?
 • Koop een koffie weegschaal met timer.
 • De afmetingen van een koffie weegschaal is zeer belangrijk voor espresso liefhebbers. Deze moeten passen onder de uitloop van je espressomachine.
 • Idealiter is maximaal 3 KG capaciteit het beste voor filter ( batchbrew)
 • Er zijn enkele SMART koffie weegschalen zoals de modellen van Acaia. Deze kun je koppelen aan een app.
 • Krijg je een antislipmatje erbij geleverd? Ik heb zo vaak mijn koffie omgestoten doordat mijn matje er niet onder lag.
 • Check of de koffie weegschaal water resistant is.
 • Sommige koffie weegschalen bevatten nog batterijen, wil je dat?
 • Welke kleur past bij het beste bij je andere koffieapparaten of bij je keuken interieur?

Top 3 meest verkochte merken koffie weegschalen

Je weet nu waar je op moet letten als je een koffie weegschaal gaat kopen. Nu vraag je je vast af: welke koffieweegschalen zijn het populairst? Oftewel, wat zijn de meest verkochte koffieweegschalen van dit moment? Dit is de top 3, met daarin de grotere koffie weegschaal merken: Acacia, Hario en Timemore. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje en vergelijken de apparaten met elkaar.

1.      Acacia Pearl, Pearl S en Lunar 2021

Acacia is het favoriete merk koffie weegschaal van heel veel barista’s. Niet gek ook, want de weegschalen van dit merk staan erom bekend dat ze supernauwkeurig en snel werken. Precies wat je graag wil als je je kop koffie zet! De Acacia Pearl is het populairste model weegschaal voor filterzetmethoden. Hij is 160mm x 160mm x 32 mm groot, weegt gewichten tot 3 kilo en is verkrijgbaar in de kleur zwart of wit.

+ Zeer snel: responsetijd van 20 ms
+ Heel nauwkeurig: tot op 0,1 gram
+ Ingebouwde timer
+ Gaat lang mee (20 tot 30 uur) en oplaadbaar via USB
+ Strak en tijdloos model

 • ­Niet waterbestendig
 • Niet geschikt voor espresso’s
 • Prijzig: de luxere weegschaal onder alle koffieweegschalen

De allernieuwste versie is de Acacia Pearl S. Deze heeft dezelfde voordelen (en nadelen) als de Acacia Pearl, maar is nog een tikkie moderner dan zijn voorganger. De Pearl S heeft namelijk een ingebouwde brewing guide. Die kun je koppelen aan de bijbehorende app op je telefoon. Via je telefoon kun je de weegschaal instellen en je favoriete recepten opslaan. Daarnaast bevat het apparaat een real-time flow-rate weergave en een portafilter-modus.

Wil je een koffie weegschaal kopen waar je óók espresso’s mee kunt zetten? Dan is de Acacia Lunar 2021 een aanrader. Deze weegschaal is wat kleiner dan de Pearl-weegschalen (105mm x 105mm x 15mm) en heeft een lager maximumgewicht dat het kan wegen (2 kilo), maar werkt net zo snel en nauwkeurig. Ook fijn: de Lunar is beschermd tegen spatwater.

2.      Hario V60 (VTSN-2000B)

De Hario V60 is ideaal voor specialty coffee liefhebbers die graag een goede en betrouwbare koffie weegschaal willen, maar dan met een kleiner budget. Perfect voor het zetten van filterkoffie.

+ Heel nauwkeurig: tot op 0,1 gram
+ Ingebouwde timer
+ Waterbestendig
+ Voorzien van anti-slipmat
+ Betaalbaar

 • Werkt op AAA-batterijen. Dit kan minder prettig zijn in vergelijking met oplaadbare weegschalen. Je krijgt overigens 2 AAA-batterijen meegeleverd met je bestelling. Dat is dan wel weer fijn.
 • Niet geschikt voor espresso’s

3.      Timemore Black Mirror Basic Plus

De Timemore-weegschalen zitten in dezelfde prijsklasse als de Hario V60-weegschalen. Goede kwaliteit voor een scherpe prijs dus. De Timemore Black Mirror Basic Plus is het populairste model van dit merk. Waar de Hario V60 eigenlijk alleen geschikt is voor filterkoffie en niet voor espresso’s, is de Timemore Black Mirror Basic Plus dat juist voor allebei.

+ Heel nauwkeurig: tot op 0,1 gram
+ Led-display met touchscreen
+ Geschikt voor filterkoffie én espresso’s
+ Oplaadbaar via USB of batterijen
+ Voorzien van anti-slipmat
+ Betaalbaar

 • Vrij korte accuduur (in vergelijking met bijvoorbeeld de Acacia-weegschalen): 10 uur
 • Gehoord van gebruikers: het touchscreen zou wat sneller kunnen reageren

Onze favoriete koffie weegschaal: deze tippen wij

Voor alle merken koffieweegschalen valt wat te zeggen natuurlijk. Maar als je ons vraagt van welke koffie weegschaal wij groot fan zijn, dan is dat de Acaia Lunar 2021. Dit is een strakke en tijdloze koffie weegschaal die uitblinkt in z’n eenvoud. Het apparaat (met ingebouwde timer) heeft een supersnelle respons, waardoor je het zetproces kunt perfectioneren. Superfijn! Wij gebruiken deze koffie weegschaal al een tijdje en zijn er enorm tevreden over. Ook de Acaia Pearl S vinden wij een aanrader. Vooral vanwege de moderne technische snufjes, zoals de ingebouwde brewguide en de real-time flow-rate weergave. Plus het feit dat je het apparaat helemaal kunt personaliseren door allerlei waardes op het scherm in te stellen. Hoe cool is dat?

Ben je op zoek naar een koffie weegschaal en kun je wel wat advies gebruiken? Stel je vragen gerust, we beantwoorden ze graag. Ook als je meer wil weten over een specifiek model, kijken we graag met je mee.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik wel of niet een baristaweegschaal nodig?

Of je wel of niet een baristaweegschaal nodig hebt, ligt maar net aan wat je wil bereiken met je baristaskills. Vind je koffie lekker, maar niet superbelangrijk? Drink je het bijvoorbeeld vooral om ’s ochtends wakker te worden? Dan is een baristaweegschaal niet per se nodig. Maar vind je het leuk om koffie te zetten en wil je er graag beter in worden, dan is het kopen van een baristaweegschaal de overweging waard. Daarmee krijg je namelijk veel meer controle en consistentie over de kwaliteit van je koffie.

De Acacia Pearl en Pearl S (voor filtermethoden) en de Acacia Lunar (voor espresso’s) zijn bekende favorieten onder barista’s. Deze weegschalen wegen nauwkeurig en snel en bevatten allerlei extra functies. Daardoor wordt het zetten van een kop specialty coffee een stuk makkelijker.

Een van de belangrijkste functies van de baristaweegschaal is de timer. Die houdt de extractietijd van de koffie tot op de seconde nauwkeurig bij. Superbelangrijk, want als die tijd niet klopt, heeft dat direct invloed op de smaak van je kop koffie. Een te korte extractietijd levert zure koffie op en een te lange extractietijd maakt je koffie juist bitter.

De Acaia Lunar 2021 weegschaal is een strakke, tijdloze en simplistische weegschaal. Het apparaat heeft een supersnelle respons, waardoor je het zetproces kunt perfectioneren. Ook fijn: de aluminium body, die maakt dat de weegschaal bestand is tegen (spat)water. Je kunt de Acaia Lunar 2021 hier kopen.

Aaii… Dit is een gemene vraag! Het liefste zeg ik beide, maar als ik echt moet kiezen: Koffiemolen.

De laatste blogposts

Populaire producten

Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
41,95
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Op voorraad
47,95
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00259,00
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,00
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Nog maar 2 op voorraad
249,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,95
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00