Koffie met citroen: val je ervan af of niet?
30 december 2022 Door 133 Views

Koffie met citroen: val je ervan af of niet?

TikTok: we kunnen er uren door blijven scrollen, al is het maar voor de handige hacks die we tegenkomen. Zien we er eentje met koffie, dan blijven we toch wel eventjes hangen. Nu zagen we laatst een TikTok coffee hack waarvan we automatisch onze wenkbrauwen optrokken. Wat we zagen: van koffie met citroen zou je afvallen. Zou het echt? Of zou het echt onzin zijn?

Koffie met een scheut citroensap

Om nog wat duidelijker te zijn: het gaat dus om het drinken van een kop koffie met daarin een scheut citroensap. Dat zou helpen je lichaam te ontgiften én het zou ervoor zorgen dat je vetverbranding als een razende op gang komt, waardoor de kilo’s eraf zouden vliegen. Het drankje zou zijn afgeleid van een trend die al langer bestaat, namelijk het drinken van een glas lauwwarm water met citroensap in de ochtend. Veel mensen geloven dat dit drankje de stofwisseling op gang brengt en er dus voor zorgt dat je gewicht kwijtraakt.

Koffie met citroen: verlies je er wel of geen gewicht door?

We komen maar meteen to the point: koffie met citroen helpt je niet direct met afvallen. Je gaat niet op magische wijze kilo’s verliezen als je elke dag je ochtend begint met dit drankje. Maar citroen in je koffie is niet ongezond. Stel dat jij elke dag begint met fruitsap met veel suikers of frisdrank en je vervangt dit door koffie met citroen, dan maak je een gezondere keuze. Je krijgt minder suikers binnen en daardoor zou je wel wat gewicht kunnen verliezen. Drink je dus koffie met citroen in plaats van suikerhoudende dranken, dan kun je daardoor een beetje afvallen.

Pas op voor je gebit!

Koffie met citroen is niet nadelig voor je gezondheid. Maar houd er rekening mee dat het zuur van citroen je tandglazuur kan aantasten. De tandarts zal er dus minder blij mee zijn als je besluit elke dag koffie met citroen te drinken. Vind je het een lekker drankje en wil je je gebit zoveel mogelijk sparen? Drink de koffie met citroen dan met een rietje, zodat je tanden uiteindelijk zo min mogelijk in aanraking komen met het citroenzuur.

Hoe maak je koffie met citroen?

Benieuwd naar dit drankje? Het is echt supersimpel om te maken. Je zet een espresso en vult die aan met ongeveer 5 milliliter citroensap. Dat is het sap van ongeveer een halve citroen. Te zuur? Dan kun je het zoeter maken met wat zoetstof. Kies je in dit geval voor suiker, dan wordt het drankje wel ongezonder. Maar dat snapte je zelf waarschijnlijk ook wel 😉

Veelgestelde vragen

Kun je afvallen van koffie met citroen?

Het drinken van koffie met citroen zorgt er niet direct voor dat je gaat afvallen. Maar drink je dit drankje in plaats van suikerhoudende dranken (die je dus uit je dieet schrapt), dan kan dat wel tot gewichtsverlies leiden.

Citroen in je koffie is sowieso niet ongezond. Citroensap bestaat voornamelijk uit water en bevat verder vitamine C en kalium, wat goed is voor je gezondheid. Het is in ieder geval beter voor je dan suikerhoudende fris- of fruitdrank. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het zuur van het citroensap je gebit aan kan tasten. Dat los je op door de koffie met citroen met een rietje te drinken.

Behalve dat je lichaam waarschijnlijk zal reageren op de cafeïne in de koffie, gebeurt er niet zo heel veel als je koffie met citroen drinkt. Drink je dit drankje voortaan in plaats van een suikerhoudende drank die je normaal gesproken elke dag nam, dan kun je uiteindelijk wel wat gewicht verliezen. Maar dat komt vooral omdat je minder suiker in je lichaam krijgt dan eerst.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.