0
8x Koffie met alcohol
Door 1862 Views

8x Koffie met alcohol

French koffie, Spanish koffie, Koffie met Tia Maria, Italian koffie, Amaretto koffie, Dokkumer koffie, Jamaican koffie, Koffie met rum

Sommige dingen gaan gewoon heel goed samen. Karamel en zeezout bijvoorbeeld. En aardbeien en chocola. Friet en mayonaise is er nog zo eentje. Maar wat ons betreft spant koffie met alcohol toch écht wel de kroon! Het bittere van koffie in combinatie met het zoete van likeur is een gouden combinatie – en dat zijn velen het met ons eens, gezien de populariteit van koffie met alcohol alsmaar blijft stijgen.

Er zijn inmiddels heel veel soorten koffiespecials met alcohol bedacht. Veel daarvan, zoals de Irish koffie, French koffie, Spanish koffie en Italian koffie, kun je op de meeste restaurantkaarten wel vinden. Anderen zijn wat onbekender (maar daardoor niet minder lekker). In dit blog zetten we bekende en minder bekende koffiespecials met alcohol op een rijtje. Waar komen ze vandaan, hoe smaken ze en hoe maak je ze?

Irish koffie

We beginnen met een hele populaire: de Irish koffie. Voor velen een ultieme koffiespecialiteit om in het najaar en in de winter lekker mee op te warmen. Ook als afsluiter van een diner doet ‘ie het erg goed.

Wat is een Irish koffie?

Een traditionele Irish koffie bestaat uit zwarte koffie met Ierse whisky, een schep suiker en half opgeklopte room.

Waar komt deze koffiespecialiteit met alcohol vandaan?

Je verwacht het niet, maar Irish koffie vindt zijn oorsprong in Ierland. Om precies te zijn in Limerick County, op de plek waar nu Shannon Airport ligt. Daar was vroeger een baai (Foynes) waar bootvliegtuigen veilig konden landen. In 1942 was Joe Sheridan de grote baas van deze baai. Ergens dat jaar, in de winter, landde een vliegboot van Pan American Airlines vanuit New York op Foynes. Toen de bemanning van deze vliegboot arriveerde, bestierven zij het van de kou. Sheridan besloot hen op te warmen door hen koffie met suiker, een dot room én een flinke scheut whisky te geven. Toen een van de bemanningsleden vroeg of deze koffiespecialiteit toevallig uit Brazilië kwam, sprak Sheridan zijn beroemde zin uit: ‘No my friend, this is Irish coffee’.

Sheridan bleef dit drankje schenken aan de passagiers van de vliegboten die bij Foynes aankwamen. Pas jaren later, in 1952, werd het recept mee buiten Ierland genomen. Dat deed Stanton Delaplane, een Amerikaanse reisauteur. Hij introduceerde de Irish koffie in het Buena Vista Café in San Fransisco. Toen hij een keer een artikel over dit drankje schreef voor de krant waarvoor hij toen werkte, werd Irish koffie al snel wereldwijd bekend.

Hoe maak je een Irish koffie?

Een Irish koffie maken is niet heel moeilijk: binnen 10 minuten kan het drankje al voor je neus staan. Maar wil je deze koffiespecialiteit op z’n best ervaren, dan is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten en hoeveelheden gebruikt. Schenk het drankje op in een speciaal glas voor Irish koffie en de smaakbeleving is helemáál compleet!

Ingrediënten

40 ml Ierse whisky
100 ml hete, zwarte koffie
2 theelepels bruine basterdsuiker of kandijsuiker
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Irish koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Mocht je dat nog niet hebben gedaan: klop de slagroom half op. De slagroom moet zeker niet volledig stijf worden geslagen! Als de slagroom even dik is als yoghurt, stop dan met kloppen. Houd je van zoete slagroom? Voeg dan wat suiker toe. Zet even apart.
 3. Schep de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. Voeg de whisky toe en roer totdat de suiker is opgelost.
 4. Schenk de hete, zwarte koffie in het glas met whisky en suiker en roer goed.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom in het glas. Doe dit door de room via de bolle kant van een lepel in het glas te laten glijden. Zo blijft de room drijven op de Irish koffie.

Sláinte! (Proost in het Iers ?)

French koffie

Houd je wel van likeuren met sinaasappelsmaak? Dan is de kans groot dat je een liefhebber zult zijn van French koffie. Deze koffiespecialiteit bevat in de basis namelijk Grand Marnier of Cointreau, de bekende, bitterzoete sinaasappellikeuren. Hij is iets minder bekend dan zijn grote broer, de Irish koffie, maar qua smaak doen ze zeker niet voor elkaar onder.

Wat is French koffie?

Wil je een klassieke versie van de French koffie maken, dan gebruik je Grand Marnier of Cointreau, zwarte koffie, een eetlepel suiker en half opgeklopte room.

Waar komt de French koffie vandaan?

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is het bij French koffie nooit helemaal duidelijk geworden of deze koffie zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Of dat deze koffiespecialiteit is uitgevonden door een Fransman, dat zou volgens de naam natuurlijk ook nog kunnen. Wat in ieder geval vaststaat, is dat er Franse likeur wordt gebruikt om deze koffiespecialiteit te zetten: Grand Marnier of Cointreau. En daardoor kunnen we toch die link met Frankrijk leggen.

Koffie met alcohol werd in de 19e eeuw al in Frankrijk geschonken. Daarmee bestond koffie met Franse likeur al een stuk eerder dan Irish koffie, want die werd pas in de jaren 40 van de 20e eeuw uitgevonden. De Fransen noemden een koffie met alcohol destijds een ‘gloria’, oftewel ‘vreugde’. Waarschijnlijk omdat de combinatie koffie met alcohol ze heel veel vreugde bracht – en dat snappen wij natuurlijk wel.

Hoe maak je een French koffie?

French koffie lijkt in de bereiding erg op Irish koffie. Het verschil zit ‘m in het type likeur, want bij French koffie gebruik je Grand Marnier of Cointreau en Irish koffie maak je met whisky. Grand Marnier en Cointreau zijn qua smaak best vergelijkbaar met elkaar. Wil je jouw French koffie lekker sterk, dan kies je voor Cointreau.

Ingrediënten

40 ml Grand Marnier of Cointreau
100 ml hete, zwarte koffie
2 theelepels bruine basterdsuiker of kandijsuiker
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de French koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Als je dit nog niet had gedaan: klop de slagroom half op. Sla de slagroom dus niet stijf! Als de slagroom even dik is als yoghurt, stop dan met kloppen. Voeg wat suiker toe als je van zoete slagroom houdt. Zet even aan de kant.
 3. Schep de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. Voeg de Grand Marnier of Cointreau toe en roer totdat de suiker is opgelost.
 4. Schenk de hete, zwarte koffie in het glas met Franse likeur en suiker en roer goed.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom in het glas. Doe dit door de room via de bolle kant van een lepel in het glas te laten glijden. Zo blijft de room drijven op de French koffie.

Á votre santé!

Spanish koffie

Na de French koffie zakken we nog iets verder af naar het zuiden en wel voor Spanish koffie. Spanish koffie wordt gemaakt met Tia Maria of Likeur 43. Likeur 43 is een Spaanse likeur met vanillesmaak, die perfect combineert met koffie. Ook Tia Maria is een Spaanse likeur, maar dan met wat meer koffie- en chocoladetonen. Zowel koffie met Likeur 43 als Tia Maria is – volgens ons – een gouden combi.

Wat is Spanish koffie?

Spanish koffie is een koffiespecialiteit die wordt gemaakt met koffie, Tia Maria of Likeur 43, half opgeklopte slagroom en een snuf kaneel.

Hoe maak je een Spanish koffie?

Spanish koffie smaakt chocolade- en vanilleachtig – en dat is precies waarom deze koffiespecialiteit bij zovelen in de smaak valt. Benieuwd hoe je ‘m maakt? Wij leggen je stap voor stap uit hoe.

Ingrediënten

40 ml Tia Maria of Likeur 43
100 ml hete, zwarte koffie
2 theelepels bruine basterdsuiker of kandijsuiker
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)
Chocoladeschaafsel of cacaopoeder (ter garnering)
Kaneel (ter garnering)

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Spanish koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Klop ondertussen de slagroom half op. De slagroom mag niet stijf worden. Als de slagroom even dik is als yoghurt, stop dan met kloppen. Houd je van zoete slagroom? Schep er wat suiker doorheen. Zet eventjes apart.
 3. Schep de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. Voeg de Tia Maria of Likeur 43 toe en roer totdat de suiker is opgelost.
 4. Schenk de hete, zwarte koffie in het glas met Tia Maria of Likeur 43 en suiker en roer goed.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom in het glas. Gebruik daarvoor de bolle kant van een lepel. Op die manier blijft de room drijven op de Spanish koffie.
 6. Garneer naar wens met wat chocoladeschaafsel, cacaopoeder en/of kaneel.

¡Salud!

Italian koffie

Ben jij een echte zoetekauw? Dan is Italian koffie écht iets voor jou. In de basis van deze koffiespecialiteit vind je namelijk amaretto, de bekende Italiaanse likeur met amandelsmaak. En ja, die is zoet. Het bittere van de koffie brengt deze koffiespecialiteit wat meer in balans en dat maakt ‘m erg lekker.

Wat is Italian koffie?

Italian koffie is koffie met amaretto, donkere basterdsuiker of rietsuiker en slagroom.

Hoe maak je Italian koffie?

De bereidingswijze van een Italian koffie is vrijwel precies hetzelfde als de bereidingswijze van een Irish koffie, alleen vervang je de whisky voor amaretto. Ben je niet zo’n zoetekauw? Speel dan gerust met de hoeveelheid suiker die je in de koffie schept.

Ingrediënten

40 ml amaretto
100 ml hete, zwarte koffie
2 theelepels bruine basterdsuiker of kandijsuiker
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Italian koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Klop de slagroom half op. Belangrijk: de slagroom mag niet stijf worden! Stop met kloppen als de slagroom net zo dik is geworden als yoghurt. Houd je van zoete slagroom? Schep er dan wat suiker doorheen. Zet even apart.
 3. Schep de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. Voeg de amaretto toe. Roer totdat de suiker is opgelost.
 4. Schenk de hete, zwarte koffie in het glas met amaretto en suiker. Roer goed.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom via de bolle kant van een lepel in het glas. Op die manier blijft de room drijven op de Italian koffie.

Saluti!

Dokkumer koffie

Terug naar ons kikkerlandje, en wel naar Fryslân! Daar komt namelijk de koffiespecialiteit Dokkumer koffie vandaan: een koffie met een scheut beerenburg. Dat is een kruidenbitter op basis van jenever. De Dokkumer koffie wordt vaak de Friese variant op Irish koffie genoemd. En hoewel dat ergens misschien ook wel zo is, zien ze het in Friesland zelf gewoon als heerlijke, lokale specialiteit. Eentje waar ze – terecht – maar al te trots op zijn.

Wat is Dokkumer koffie?

Een traditionele Dokkumer koffie bestaat uit koffie met beerenburg, bruine basterdsuiker en slagroom. Bovenop wordt vaak nog wat kandijgruis gestrooid als garnering.

Waar komt deze koffiespecialiteit vandaan?

Uit Friesland, dat was al duidelijk.

Hoe maak je Dokkumer koffie?

Het zal je niet verbazen, maar de bereidingswijze van een Dokkumer koffie lijkt weer erg op die van een Irish koffie. We schreven het al eerder: het wordt niet voor niets de Friese variant op Irish koffie genoemd!

Ingrediënten

40 ml beerenburg
100 ml hete, zwarte koffie
2 theelepels bruine basterdsuiker of kandijsuiker (afgestreken)
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Dokkumer koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Klop de slagroom op totdat deze half stijf is. Houd yoghurtdikte aan. Ben je een liefhebber van zoete slagroom? Schep er dan wat suiker doorheen. Zet de slagroom even apart.
 3. Schep de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. Voeg de beerenburg toe. Roer totdat de suiker is opgelost.
 4. Schenk de hete, zwarte koffie in het glas met beerenburg en suiker. Roer goed.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom op de koffie. Doe dit door de room via de bolle kant van een lepel op de koffie te laten glijden. Op die manier blijft de room drijven op de Dokkumer koffie.

Tsjoch!

Jamaican koffie

Zin om een aparte koffiespecialiteit te proberen? Dan is Jamaican koffie het proberen waard. In deze koffiespecialiteit zit rum. Ja, dat drinken we normaal in onze Malibu-cola, maar geloof ons: de combinatie met koffie is eigenlijk veel beter. Afhankelijk van het soort rum dat je gebruikt smaakt je koffie lichtzoet tot noot- en specerijachtig. Wij krijgen er stiekem toch een beetje tropische vibes van, van zo’n Jamaican koffie!

Wat is Jamaican koffie?

Jamaican koffie bestaat uit zwarte koffie, rum, suiker en slagroom.

Hoe maak je Jamaican koffie?

Je kunt helemaal zelf bepalen welke rum je in je Jamaican koffie doet. Witte rum smaakt vooral zoet, terwijl je in bruine rum verschillende soorten specerijen proeft. Deze koffiespecialiteit wordt extra lekker als je er wat chocoladeschaafsel op strooit. Dat combineert namelijk goed met de nootachtige smaak van de rum.

Ingrediënten

40 ml rum
100 ml hete, zwarte koffie
2 theelepels bruine basterdsuiker of kandijsuiker (afgestreken)
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)
Eventueel: chocoladeschaafsel

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Jamaican koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Klop de slagroom op totdat deze half stijf is. Klop dus niet te lang door! Houd je van zoete slagroom? Schep er dan wat suiker doorheen. Zet even apart.
 3. Schep de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. Voeg de rum toe en roer totdat de suiker is opgelost.
 4. Schenk de hete, zwarte koffie in het glas met rum en suiker. Roer goed.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom via de bolle kant van een lepel in het glas. Op die manier blijft de room drijven op de Jamaican koffie.

Cheers!

Mexican koffie

Dacht je dat je tequila alleen kon drinken met een partje citroen en een lik zout? Dan hebben we nieuws voor je: dit alcoholische drankje kan ook prima in je koffie! Dan wordt het Mexican koffie genoemd. In traditionele Mexican koffie wordt ook nog Kahlua geschonken. De toevoeging van Kahlua maakt deze koffiespecialiteit heerlijk zoet, met tonen van vanille en karamel. Probeer het eens en laat je verrassen.

Wat is Mexican koffie precies?

Bestel je een Mexican koffie, dan krijg je een zwarte koffie met een deel tequila en een deel Kahlua. De koffie wordt afgemaakt met wat slagroom en (optioneel) een snufje cacaopoeder.

Hoe maak je een Mexican koffie?

Voor een Mexican koffie heb je twee alcoholische dranken nodig: tequila en Kahlua. De oorspronkelijke verhouding tussen deze twee is 50/50, maar speel hier gerust een beetje mee als je wil. Maak eventueel af met een snufje cacaopoeder.

Ingrediënten

20 ml tequila
20 ml Kahlua
100 ml zwarte koffie
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)
Eventueel: snufje cacaopoeder

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Mexican koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Klop de slagroom half op. Zorg dat de slagroom niet volledig stijf wordt! Je stopt met kloppen als de slagroom net zo dik is geworden als yoghurt. Houd je van zoete slagroom? Schep er dan wat suiker doorheen. Zet even apart.
 3. Schenk de tequila en Kahlua in het koffieglas.
 4. Schenk de koffie in het glas en roer goed door elkaar.
 5. Schep de half opgeklopte slagroom via de bolle kant van een lepel in het glas. Op die manier blijft de room op de Mexican koffie drijven.
 6. Voeg naar smaak een snufje cacaopoeder toe.

¡Salud!

Satans koffie

Duivels lekker, deze koffie-alcoholspecialiteit. In een Satans koffie vind je gembersmaken terug – er zit gehakte gember en gembernat in – en dat maakt deze koffie erg pittig. Zoiets heb je nog nooit geproefd! Hij is (nog) niet heel bekend en ook niet op iedere menukaart te vinden, maar mocht je ‘m tegenkomen: probeer hem eens.

Wat is Satans koffie precies?

Satans koffie bevat rum, gehakte gember en gembernat. Die ingrediënten maken het een pittige koffie. Om het scherpe randje er een beetje af te halen, wordt er wat suiker en slagroom aan de koffie toegevoegd.

Hoe maak je een Satans koffie?

De grote ster in Satans koffie: gember (en ook wel bruine rum). Doordat de gember er zowel gehakt als in siroopvorm in voorkomt, krijg je een scherpe en toch ook zoete smaak. Vind je gember al snel té sterk smaken? Doe er dan wat minder van in de koffie.

Ingrediënten

100 ml sterke, zwarte koffie
30 ml bruine rum
2 eetlepels gehakte gember
2 eetlepels gembernat (bijvoorbeeld gembersiroop)
2 theelepels donkere basterdsuiker
2 eetlepels half opgeklopte slagroom (zoet of ongezoet naar voorkeur. Niet uit een spuitbus!)

Bereidingswijze

 1. Verwarm het glas waarin je de Satans koffie schenkt. Vul het glas tot de rand met heet water en giet het na een paar minuten weer leeg.
 2. Klop de slagroom half op. Deze mag niet helemaal stijf worden. Stop daarom met kloppen zodra de slagroom yoghurtdikte heeft. Houd je van zoete slagroom? Voeg dan wat suiker aan de room toe. Zet even apart.
 3. Doe de gehakte gember in het glas.
 4. Schenk het gembernat, de bruine rum en de koffie over de gehakte gember en roer goed.
 5. Los de bruine basterdsuiker op in het mengsel.
 6. Pak een lepel, draai de bolle kant naar boven en houd de lepel schuin boven het glas. Laat de room via de bolle kant van de lepel op het drankje vallen. Zo blijft de room op de Satans koffie drijven.

Proost!

De laatste blogposts

Populaire producten

Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,95
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Uitverkocht
249,00
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
41,95
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Op voorraad
47,95
AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00259,00
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90