Koffie maken tijdens het kamperen: zo doe je dat
Door 44 Views

Koffie maken tijdens het kamperen: zo doe je dat

Zeg nu zelf: het échte campinggevoel krijg je als je in de ochtend voor je tent zit, met een bakje koffie en een krantje, terwijl je om je heen de rest van de wereld ziet ontwaken. Een lekker zonnetje op je huid, de vogeltjes die je hoort fluiten – heerlijk. Vooral die kop koffie is onmisbaar op zo’n ochtend op de camping. Want naast dat die ontzettend lekker is, geeft het je ook de energie om je dag op te starten. Maar hoe maak je nu écht goede koffie als je aan het kamperen bent? Welke methodes zijn handig en welke spullen heb je nodig? In deze blog lees je alles over koffie zetten op de camping.

Koffie zetten op de camping? Ga voor filterkoffie

Wie kampeert in een tent, beschikt niet altijd over elektriciteit. Dat is vooral het geval als je je tent op een afgelegen plek hebt opgezet. Mocht je elektriciteit hebben op de camping, dan kun je je koffie zetten in een good old klein elektrisch koffiezetapparaat. Zo’n apparaat is over het algemeen handig in gebruik, maar of het nu de lekkerste koffie zet die je ooit geproefd hebt… daar twijfelen we aan. Wij geven onze voorkeur aan een filterkoffie: heerlijk van smaak én makkelijk om te zetten.

1.      Mokkapot

De Mokkapot (ook wel percolator) ziet eruit als een heel retro koffiezetapparaat en dat is het eigenlijk ook, want deze is in 1933 al bedacht door Alfonso Bialetti. Wij vinden het een apparaat dat echt een romantisch en typisch vakantiegevoel geeft. Het zachte gepruttel en de lekkere koffiegeur die ervan afkomt: we houden ervan!

Wat heb je nodig om koffie te zetten met de Mokkapot?
Een Mokkapot, koffiebonen, (elektrische) bonenmaler, papieren filters en water.

Koffiezetten met de Mokkapot

 1. Maal de koffiebonen in de koffiemaler. Zorg voor een niet al te fijne koffiemaling.
 2. Vul de Mokkapot met water, totdat dit net onder het overdrukventiel komt.
 3. Vul het filter met de gemalen koffie. Druk de gemalen koffie niet
 4. Strijk de koffie af met je vinger. Deze moet precies gelijk zijn aan de bovenkant van het filter.
 5. Draai de Mokkapot goed dicht en plaats hem op het vuur. Zet het vuur niet te hoog.
 6. De koffie komt nu vanzelf omhoog en de bovenkant van de Mokkapot stroomt vanzelf vol. Is je koffie klaar? Haal het apparaat dan direct van het vuur. Als de koffie te lang blijft doorkoken, wordt het te bitter.

2.      Aeropress

De Aeropress bestaat uit een plastic cilinder met aan één kant een filterdrager voor een papieren filter, en aan de andere kant een gat voor een zuiger die is voorzien van een afsluitring. Met de zuiger druk je het water door de gemalen koffie en het koffiefilter. De Aeoropress is makkelijk om mee te nemen: het neemt weinig ruimte in beslag en weegt bijna niks. Bovendien is het heel makkelijk in gebruik. Perfect als je koffie wil zetten tijdens het kamperen dus!

Wat heb je nodig om filterkoffie te zetten met de Aeropress?
Een Aeropress, papieren Aeropress-filters of een metalen filter, koffiebonen, water, koffiemaler, weegschaal, timer, ketel voor heet water, kannetje, lepel om te roeren en een glas of mok. Ook als je koffie met een Aeropress zet, kun je een thermometer gebruiken om de watertemperatuur te meten.

Koffiezetten met de Aeropress

 1. Plaats het papieren filter in de houder. Zet je kannetje eronder en maak het filter voorzichtig nat met wat heet water. Gooi het water dat in het kannetje zit weg.
 2. Mocht je dat nog niet gedaan hebben: maal de koffiebonen in de koffiemaler. Zet ook heet water (94 graden is een goede temperatuur).
 3. Vul de Aeropress met de gemalen koffie.
 4. Schenk wat water op de koffie en laat dit bloomen. Wacht ongeveer 30 seconden en schenk dan de rest van het water op.
 5. Je kunt nu zelf beslissen of je de koffie wil roeren. Dat is van invloed op de smaak, dus wees je daar bewust van.
 6. Plaats de bovenste helft op de Aeropress. De koffie loopt nu niet meer door.
 7. Wacht een aantal seconden en druk de koffie dan door het filter in je kannetje. Schenk de koffie over in je glas of mok en je hebt een heerlijke filterkoffie met de Aeropress gezet.

3.      French press

Een French press, ook wel cafetière genoemd, is een heel bekend en makkelijk apparaat om koffie mee te zetten. Je neemt hem gemakkelijk overal mee naartoe en precies daarom is het een fijn koffiezetapparaat voor op de camping.

Wat heb je nodig om filterkoffie te zetten met de French press?
Een French press, papieren filter, koffiebonen, water, koffiemaler, weegschaal, timer, ketel voor heet water, lepel om te roeren en een glas of mok.

Koffiezetten met de French press

 1. Zet de French press op een vlakke en droge ondergrond. Haal het filter naar boven.
 2. Als je dat nog niet hebt gedaan: maal de koffiebonen in de koffiemaler. Zet ook heet water. 94 graden is een mooie temperatuur.
 3. Voeg de gemalen koffie toe aan de French press en schenk daar een beetje heet water overheen. Laat de koffie bloomen. Wacht ongeveer 30 seconden en schenk dan de rest van het water op.
 4. Zet de deksel op de French press en laat de koffie 3 á 4 minuten trekken.
 5. Duw het filter van de French press naar beneden. Wacht opnieuw 3 minuten. De laatste koffiedeeltjes kunnen dan naar beneden zakken.

Kamperen wordt nóg leuker met goede koffie

Goede koffie willen we natuurlijk altijd wel, maar tijdens het kamperen komt het al helemaal goed van pas. De gebroken nachten die je soms hebt komen je misschien wel bekend voor… Met bovenstaande koffiezetapparaten zet je gegarandeerd lekkere koffie op de camping. Welk apparaat heeft jouw voorkeur?

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.