Hoeveel calorieën zitten in koffie?
9 mei 2022 Door 636 Views

Hoeveel calorieën zitten in koffie?

Calorieën: we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. We houden (heel veel) van eten en drinken, maar worden iets minder blij van hoge getallen op de weegschaal – en daarvan zijn calorieën vaak de oorzaak. Gelukkig hoeven we niet bang te zijn dat we snel zullen aankomen van koffie.

Een kop zwarte koffie van 125 gram bevat namelijk maar 1 calorie! Dat betekent dat als we het door Het Voedingscentrum aanbevolen maximum aantal koppen koffie per dag zouden drinken, namelijk 4, dat we ruim onder de 10 kcal zouden blijven. Kijk, dat is mooi nieuws.

Calorieën in koffie met melk en suiker

Kies je voor koffie met melk, dan zal je koffie meer calorieën bevatten dan wanneer je ‘m zwart zou drinken. Dat is logisch, want in melk zitten nu eenmaal calorieën. De hoeveelheid calorieën hangt wel af van de soort melk die je toevoegt aan jouw koffie. Zoals je hieronder kunt zien, verschilt het nogal of je kiest voor een scheutje amandelmelk of voor een scheutje koffiemelk.

Soort melk Aantal calorieën (van een scheutje melk van 10 gram)*
Halfvolle melk 4,5
Volle melk 6,1
Koffiemelk 11
Havermelk 4,4
Amandelmelk 1,2
Sojamelk 3,8

*Bron: Het Voedingscentrum

In een kop koffie van 125 gram met een scheutje koffiemelk zitten dus 12 calorieën in totaal. Voeg je aan dezelfde hoeveelheid koffie een scheutje amandelmelk toe, dan kom je op een totaalaantal van 2,2 calorieën. Drink jij koffie met melk en let jij op het aantal calorieën dat je dagelijks inneemt? Dan laat je koffiemelk dus het best staan en kies je voor amandelmelk.

Wie naast melk ook graag suiker in zijn koffie drinkt, is op het gebied van calorieën al helemaal een stuk nadeliger uit. Eén suikerklontje bevat namelijk al 16 calorieën. Dat wil zeggen dat in een koffie (125 gram) met melk en een suikerklontje 28 calorieën zitten. Misschien lijkt dit niet veel, maar het aantal calorieën kan toch behoorlijk snel oplopen als je meerdere koppen koffie met melk en suiker per dag drinkt. Bovendien is te veel suiker überhaupt niet goed voor je lichaam. Het overbelast je alvleesklier, verhoogt de kans op overgewicht en is slecht voor je tanden. Laten staan, dus! Als je toch jouw zwarte koffie graag wat zoeter wil maken, kies je het best voor pure stevia. Dat bevat 0 calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel.

Calorieën in een cappuccino

Als er één koffiesoort is die in Nederland veel gedronken wordt, dan is het wel de cappuccino. Veel mensen zijn voornamelijk gek op de romige smaak van de melk die in cappuccino wordt gebruikt. Hoewel die uiteraard heel lekker is, begrijp je vast dat het aantal calorieën van deze koffiesoort hierdoor hoger ligt dan het aantal calorieën van een zwarte koffie. En dan helpt het ook niet dat een traditionele cappuccino van volle melk wordt gemaakt… Een cappuccino met volle melk (125 gram) bevat 39 calorieën. Maak je een cappuccino met halfvolle melk, dan bevat je koffie 10 calorieën. Vervang je de (half)volle melk voor een plantaardige melksoort, zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk? Je cappuccino zal de minste calorieën bevatten als je kiest voor amandelmelk. Cappuccino’s van havermelk of sojamelk zitten qua calorieën net iets onder de 10 calorieën.

Als je om gezondheidsredenen je dagelijkse calorie-inname bijhoudt en je drinkt graag koffie, dan zijn er dus best wel wat bewuste keuzes die je kunt maken. Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal? Dan is zwarte koffie altijd de beste keuze. Wie zijn koffie toch graag wat zoeter en romiger maakt, kiest het best voor plantaardige melk in plaats van koffiemelk of volle melk. Dat geldt zowel voor zwarte koffies als voor cappuccino’s. Suiker laat je weg of vervang je voor stevia.

Denk jij na over het aantal calorieën dat je binnenkrijgt als je koffiedrinkt?

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.