
Cafeïnevrije koffie is voor sommige mensen de ideale oplossing om te kunnen genieten van koffie, zonder de effecten van cafeïne te voelen. Zo zijn er mensen die minder hoofdpijn ervaren of zelfs beter slapen na het drinken van cafeïnevrije koffie. Ben jij team decaf? Of drink je liever koffie mét cafeïne? Hoe dan ook, het blijft interessant om naar de voordelen van decaf koffie te kijken. En hoe wordt cafeïne eigenlijk uit koffie gehaald, want het zit toch al in de bonen?
We beginnen bij het begin. Cafeïne heeft een stimulerende werking en wordt snel opgenomen in je bloed. Het geeft je energieniveau en concentratie vaak een enorme boost. Dit werkt alleen niet voor iedereen zo, want er zijn ook mensen die nadelige effecten ervaren door cafeïne. Voorbeelden hiervan zijn hartkloppingen, onrust, trillingen en een angstig gevoel. Voor deze groep mensen is cafeïnevrije koffie vaak dé oplossing.
Decaf koffie is koffie zonder cafeïne. Het is een uitkomst voor mensen die graag koffie drinken, maar geen bijwerkingen willen krijgen van de cafeïne. Ook is het ideaal voor zwangere vrouwen, die vaak moeten oppassen met de hoeveelheid cafeïne die ze innemen. Om cafeïnevrije koffie te krijgen, moet de cafeïne uit de koffiebonen worden gehaald. Dit wordt ook wel decafeïneren genoemd. Het kan op verschillende manieren, maar wordt altijd gedaan vóór de bonen worden geroosterd.
Met dichloormethaan als extractiemiddel worden de koffiebonen eerst vochtig gemaakt om daarna ongeveer 30 minuten te weken in dit extractiemiddel. Dit wordt herhaald tot de cafeïne is opgelost. Na het verwijderen van de dichloormethaan, worden de bonen gestoomd om eventuele restjes ook te verwijderen. Daarna worden de bonen gedroogd met warme lucht en vervolgens met koude lucht gekoeld.
Water is ook een geschikt middel om cafeïne uit de koffiebonen te halen. Door de ongebrande bonen te laten weken in water, lost de cafeïne op. Simpel toch? Overigens kan de cafeïne ook weer uit het water worden gefilterd, zodat dit water opnieuw te gebruiken is. Dit kan door middel van een koolstoffilter.
Naast water en dichloormethaan is CO2 ook een geschikt extractiemiddel. Hierbij worden de bonen gestoomd om vervolgens in vloeibare koolstofdioxide te weken. Dit gaat onder hoge druk. De cafeïne komt op deze manier los van de bonen en blijft in de vloeistof rondom de bonen terecht, zodat het gemakkelijk kan worden gefilterd.
Na het decafeïneren blijft er een hele kleine hoeveelheid cafeïne achter. Er blijft maximaal 0,1% cafeïne achter in de bonen, wat gelijk staat aan ongeveer 3 mg koffie per kopje. De naam cafeïnevrije koffie klopt dus niet helemaal, maar wanneer je decaf koffie drinkt bevat je kopje wel aanzienlijk minder cafeïne.
Cafeïne heeft van zichzelf een bittere smaak. Omdat de cafeïne uit de koffiebonen wordt gehaald tijdens het decafeïneren, zul je deze smaak uiteraard missen in je decaf koffie. Decaf koffie heeft over het algemeen een wat mildere geur en smaak. Maar dit wil niet zeggen dat de smaak compleet anders is. Geef je doorgaans de voorkeur aan een niet zo bittere smaak? Dan zal decaf bij jou zeker in de smaak vallen. Heb je juist een voorkeur aan een bittere smaak? Ook dan is decaf een goede optie hoor. Je zult dan alleen op zoek moeten naar de juiste smaak. En gelukkig zijn er veel verschillende smaken.
Er zit geen verschil tussen cafeïnevrije koffie of ‘gewone’ koffie wanneer het gaat om de gezonde keuze. Hier hoef je jouw keuze daarom ook niet op te baseren. Tijdens het decafeïneren wordt namelijk alleen de cafeïne weggehaald. De gezonde antioxidanten die koffiebonen bevatten blijven erin. Deze antioxidanten dragen onder andere bij aan het verlagen van de kans op diabetes type 2. Ook is het zo dat het drinken van koffie de kans op hart- en vaatziekten verminderd.
Wel is het zo dat over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen. Dit om de bijwerkingen te voorkomen die we al eerder genoemd hebben. 400 milligram cafeïne staat gelijk aan vier kopjes koffie. Dit gaat dan over koffie met cafeïne natuurlijk. Omdat in cafeïnevrije koffie zo weinig cafeïne zit, heb je namelijk geen last van dit limiet. Je moet dan wel heel veel bakjes drinken, wil je de 400 milligram halen.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.