Is cappuccino jouw favoriete koffiespecialiteit en bestel je deze het vaakst bij koffiebarretjes? Je kunt ze thuis net zo lekker maken, helemaal zelf! Met de juiste ingrediënten en benodigdheden is dat zelfs best wel makkelijk. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf cappuccino kunt maken.
De beste melk voor cappuccino
Voor cappuccino heb je twee ingrediënten nodig: koffiebonen en koude melk (van ongeveer 3 á 4 graden). De beste melk voor cappuccino is volle, proteïnerijke melk. Hier zit veel smaak aan, meer dan aan magere of halfvolle melk. Bovendien bevat deze melksoort de meeste vetten van allemaal. Vet zorgt voor een romig schuim met een fijne textuur, en dat geeft een heel fijn mondgevoel. Wil je schuim dat lekker stabiel op je koffie blijft liggen? Dan kies je voor een volle melk met extra veel proteïne. Proteïne zorgt namelijk voor een stevig schuim. Ook aan te raden als je graag aan de slag gaat met latte art!
Hoe je zelf cappuccino kunt maken, ligt grotendeels aan de manier waarop je melk bereidt. Dat kan op drie manieren: met een melkopschuimer, met een stoompijpje of met een steelpannetje. We leggen je alle drie de manieren uit.
Cappuccino maken met een melkopschuimer
De melkopschuimer is supermakkelijk in gebruik. Met dit apparaat heb je dan ook in no-time helemaal zelf een cappuccino gemaakt.
- Vul de melkopschuimer met koude melk of melk die op kamertemperatuur is. Giet door tot de maximale hoeveelheid die het kannetje aangeeft; dat is vaak te zien aan een streepje op de zijkant van de kan. Opgeklopte melk zet namelijk uit en je wil niet dat het kannetje straks overstroomt.
- Zet de melkopschuimer aan en wacht totdat de melk opgeschuimd en warm is. Dat duurt bij de meeste melkopschuimers niet langer dan een minuut.
- Zet ondertussen de espresso. Hier komt timemanagement om de hoek kijken: probeer ervoor te zorgen dat je espresso tegelijkertijd klaar is met het melkschuim. Als je melk net is opgeschuimd, schenkt dat namelijk makkelijker. Je bepaalt in principe zelf de verhouding tussen de melk en de koffie. Moeilijk om zelf te bepalen? Houd dan de volgende vuistregel aan: 1/3e espresso, 1/3e gestoomde melk en 1/3e melkschuim
- En tot slot: maak de melkopschuimer schoon. Op een vieze melkopschuimer met aangekoekte melkresten zit niemand te wachten namelijk!
Cappuccino maken met een stoompijpje
Heb je een koffiezetapparaat met stoompijpje? Lucky you, want dan heb je veel invloed op de temperatuur, structuur en dikte van het schuim van je cappuccino. Je gebruikt het stoompijpje als volgt:
- Vul je kannetje tot ongeveer de helft met koude melk of melk op kamertemperatuur.
- Zet de stoomfunctie van je koffiezetapparaat aan. Dan kan het apparaat alvast opwarmen. Na ongeveer 20 seconden zet je het apparaat uit. Laat het stoompijpje in het kannetje hangen, dan voorkom je dat de melk gaat spetteren.
- Begin ondertussen met koffiezetten. Het is de bedoeling dat de koffie en de opgeschuimde melk straks tegelijkertijd klaar zijn.
- Hang het stoompijpje in de melk. Ongeveer 2 centimeter moet voldoende zijn. Zet vervolgens het apparaat aan, doe het kannetje wat omlaag (tot deze ongeveer 1 á 0,5 centimeter in de melk steekt) en beweeg het kannetje voorzichtig heen en weer. Je moet nu een sissend geluid horen.
- Je opgeschuimde melk is klaar als deze een temperatuur van 70 graden Celsius heeft bereikt. Controleer de temperatuur met behulp van een thermometer of ga af op je gevoel. Is het kannetje zo heet dat je deze niet meer vast kunt houden? Dan is de melk voldoende opgewarmd.
- Goed opgeschuimde melk heeft een lekker stevige melkschuimlaag. Die krijg je door het kannetje een aantal keer op het aanrecht te tikken: de warme melk zakt dan naar beneden en het schuim komt omhoog. Zitten er veel grote luchtbellen in de opgeschuimde melk? Wals het kannetje melk dan een paar keer goed heen en weer.
- Schenk de opgeschuimde melk nu over de koffie heen. Ga eventueel los met latte art, als je dat leuk vindt én er de skills voor hebt 😉. Jouw cappuccino is nu klaar!
Cappuccino maken met een steelpannetje
Geen melkopschuimer of apparaat met stoompijpje bij de hand, maar wil je wel zelf een goede cappuccino maken? Met een steelpannetje kom je ook al een heel eind!
- Vul een klein pannetje met melk. Warm de melk langzaam op, op laag vuur. Blijf in de buurt!
- Gaat de melk borrelen en sissen de randen? Zet dan het vuur lager. De melk mag niet te lang op het vuur staan – tenminste, als je straks een mooie schuimlaag wil.
- Zet ondertussen koffie.
- Pak een speciale melkklopper en klop de melk dikker en romiger. Dat gaat het best als je deze van boven naar beneden door de melk beweegt. Geen melkklopper in huis? Een garde werkt in principe ook, maar dan zal het kloppen langzamer gaan.
- Zodra alle luchtbellen uit de melk verdwenen zijn en de melk voldoende geklopt is, haal je het pannetje van het vuur.
- Je klopwerk zit er nog niet op. Er zit nu namelijk nog geen mooie schuimlaag op de melk. Klop daarom door totdat je 2 keer zoveel schuim hebt. Een goede tip om te testen of het schuim stevig genoeg is: houd het pannetje met opgeschuimde melk ondersteboven. Als het schuim niet uit het pannetje valt, is de stevigheid in orde.
- Laat de opgeschuimde melk nog 30 seconden rusten voordat je deze op de koffie schenkt. Et voilà, je zelfgemaakte cappuccino is een feit!
Welke methode ga jij proberen?