
Ze worden nogal eens door elkaar gehaald: de Americano en de Lungo. Dat is niet zo gek, want ze lijken best op elkaar. Toch zitten er een aantal verschillen tussen deze koffiesoorten. Vooral in de bereidingswijze en in de smaak zijn de Americano en Lungo niet helemaal hetzelfde. Benieuwd wat de verschillen nu precies zijn? Wij zochten ze voor je uit.
Om de verschillen tussen beide koffies te kunnen begrijpen, moet je eerst weten wat een Americano en een Lungo precies zijn. Je haalt ze dan in ieder geval ook nooit meer door elkaar! ?
Een Americano is een espresso aangelengd met heet water. Dankzij de milde smaak is het een zeer populaire koffiesoort, vooral onder Amerikanen. Dat Amerikanen er zo gek op zijn, is niet helemaal verrassend: deze koffiesoort vindt namelijk zijn oorsprong bij Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten die in Italië vochten, dronken liters koffie. Traditionele Italiaanse espresso’s vonden ze alleen veel te sterk. Door de espresso’s aan te lengen met water, kreeg de koffie weer de milde smaak die ze van thuis kenden. En zo ontstond de Americano!
Omdat de smaken van een Americano zo mild en zacht zijn, doet deze koffiesoort denken aan filterkoffie. Het is daarom een perfecte koffiesoort voor mensen die niet van de sterke, bittere smaak van een espresso houden. Nog een voordeel: de Americano is in volume een stuk groter dan een espresso. En een grotere koffie betekent natuurlijk langer genieten.
Je maakt een Americano door een espresso toe te voegen aan heet water (ongeveer 85 graden). Een originele Americano bestaat uit gelijke verhoudingen water en koffie (1:1). Vaak gaat het dan om 30 milliliter espresso en 30 milliliter water. Doordat je de espresso toevoegt aan het hete water, krijg je uiteindelijk een mooie beige crèmelaag.
De Lungo is een koffiesoort met een lang extractieproces. Daar heeft deze koffie ook zijn naam vandaan, want ‘Lungo’ is het Italiaanse woord voor ‘lang’. De Lungo wordt ook wel een Espresso Lungo of Café Lungo genoemd, oftewel ‘lange espresso’ of ‘lange koffie’.
De bereidingswijze van een Lungo komt voor een groot deel overeen met die van een espresso. Zo wordt bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid gemalen koffie gebruikt. Bij het zetten van een Lungo is alleen twee keer zoveel water nodig als bij het zetten van een espresso. Vandaar het lange extractieproces: het duurt immers een tijdje totdat al dat water door de koffie heen is geperst. Door dat langere extractieproces smaakt een Lungo bitterder en sterker dan een espresso. Om te voorkomen dat er overextractie plaatsvindt en de Lungo té bitter gaat smaken, worden de koffiebonen van een Lungo grover gemalen.
De verschillen tussen een Americano en een Lungo heb je misschien al een beetje uit de beschrijvingen van beide koffiesoorten kunnen halen. Het grootste verschil zit in de bereiding. Bij een Americano begin je met een espresso, waar je vervolgens water aan toevoegt. Een Lungo maak je door gemalen koffie door water heen te trekken. Dit verschil in bereiding heeft ook direct invloed op de smaak van de koffie. Omdat je bij een Americano water toevoegt aan de espresso, wordt deze koffiesoort een stuk milder en zachter van smaak. En omdat je bij een Lungo gemalen koffie door het water heen laat trekken, smaakt deze koffiesoort juist sterk en bitter.
Welke koffiesoort heeft jouw voorkeur, de Americano of de Lungo? En waarom?
Lees ook:
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.