
Misschien had je het allang beseft, maar wellicht denk je er ook (onbewust) niet zoveel over na: er zijn goede én minder goede momenten op een dag om een kop koffie te drinken. Om je vlak voor het slapen gaan aan een kop koffie te wagen, is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. De cafeïne in koffie zorgt er namelijk voor dat je adrenaline aanmaakt en dat maakt dat je nog lang naar het plafond kunt blijven staren. Veel mensen drinken daarom na 17.00 uur ’s middags geen koffie meer.
Dat je beter laat op de avond geen koffie meer kunt drinken, was je misschien al wel duidelijk. Maar wist je ook dat je beter niet ’s ochtends vroeg aan de koffie kunt gaan? Dat heeft alles te maken met het effect dat cafeïne heeft op het cortisolniveau van je lichaam. Cortisol is, net als adrenaline, een stresshormoon. Het stofje komt vrij nádat je lichaam adrenaline heeft aangemaakt. ’s Ochtends maakt je lichaam meer cortisol aan dan ’s avonds. Dat komt omdat je lichaam ’s ochtends wakker moet worden, terwijl het zich ’s avonds moet voorbereiden op je nachtrust. Omdat je lichaam dit stofje in de ochtend al in een behoorlijke hoeveelheid aanmaakt, kun je al gauw een vrij hoge cortisolspiegel krijgen als je koffiedrinkt. En dat kan een onrustig en zelfs gestrest gevoel veroorzaken. Je lichaam wordt ook snel afhankelijk van de cafeïne in de ochtend, waardoor je al gauw merkt dat je nog maar moeilijk zonder kunt.
Wat zijn dan wel de beste tijdstippen om koffie te drinken? Dat zijn de momenten overdag waarop je cortisolniveau laag is. Voor veel mensen is dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 12.00 uur ’s middags en tussen 14.00 uur en 17.00 uur ’s middags. Op deze momenten profiteert je lichaam het meest van de positieve effecten van koffie, zoals een hoge alertheid en energie.
Dat kan, want de effecten van cafeïne kunnen per persoon verschillen. Dat ligt bijvoorbeeld aan het gewicht, de lengte en of iemand wel of niet rookt. Deze factoren hebben specifiek invloed op de halfwaardetijd van cafeïne, oftewel de tijd waarin de concentratie van cafeïne tot de helft van de oorspronkelijke waarde afneemt. Gemiddeld genomen is de halfwaardetijd 5 uur, maar door eerdergenoemde factoren kan deze tijd tussen de 1,5 uur en 9,5 uur liggen. Het is dus goed mogelijk dat iemand die na 17.00 uur nog koffiedrinkt, wél snel in slaap valt en een rustige nacht heeft – net als het mogelijk is dat iemand van een kop koffie ’s avonds juist de hele nacht wakker ligt.
Denk jij na over de momenten waarop je een kop koffie gaat drinken? Of zet je de hele dag door het koffiezetapparaat aan, zonder rekening te houden met het moment van de dag?
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.