Hario V60: de verschillen tussen plastic, keramiek, glas, staal en koper
Door 752 Views

Hario V60: de verschillen tussen plastic, keramiek, glas, staal en koper

Je hebt ze online, in onze webshop, of in jouw favoriete koffiespeciaalzaak vast al eens voorbij zien komen: de Hario V60-filterdragers van plastic, keramiek, glas, staal en koper. Stuk voor stuk mooie filterdragers, waarvan voor velen de stalen en koperen varianten het meest in het oog springen. Hoewel sommigen misschien geneigd zijn om voor de Hario V60 te kiezen die ze het mooist vinden, is het ook interessant (én belangrijk) om te weten welke kenmerken de verschillende materialen nog meer hebben.

Bepaalde eigenschappen van het materiaal kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de hitte en daarmee weer op de extractie van je koffie. En dat kan weer van invloed zijn op de smaak. Goed om te weten als jij jouw keuze voor een Hario V60 maakt! We hebben de verschillen tussen Hario V60-filterdragers van plastic, keramiek, glas, staal en koper, overzichtelijk voor je uiteengezet in dit blog.

Lees ook:

Plastic Hario V60

Een plastic Hario V60 heeft een lage thermische massa (ook wel warmteopslag genoemd). Dat wil zeggen dat het materiaal hitte minder goed vasthoudt dan materialen met een hoge thermische massa en dat de temperatuur minder stabiel zal zijn. Het betekent ook dat de plastic filterdrager vóór het koffiezetten niet gespoeld hoeft te worden om het materiaal op te warmen (wel natuurlijk even het filter doorspoelen).

Verder vinden velen de plastic Hario V60-filterdragers voornamelijk interessant vanwege de aantrekkelijke prijs. Filterdragers van plastic zijn namelijk goedkoper dan de glazen, keramische en koperen varianten. Ze staan daarnaast bekend om hun lichte gewicht en hun duurzaamheid, wat ze perfect maken voor gebruik op reis of op kantoor.

Bekijk:

Keramische Hario V60

Een keramische Hario V60-filterdrager kan net wat meer warmte opnemen dan een Hario V60 van plastic. De temperatuur in een keramische filterdrager zal dan ook stabieler blijven dan wanneer je koffiezet met een plastic filterdrager. Toch is enige voorverwarming van de filterdrager wel wenselijk, waar dat bij een plastic filterdrager helemaal niet nodig is.

Keramische Hario V60-filterdragers staan verder bekend om de kwaliteit die ze uitstralen. Tegelijkertijd zijn ze ook zeker wel kwetsbaarder dan de plastic variant. Keramiek breekt nu eenmaal sneller dan plastic en kan dus ook minder goed tegen een stootje.

Bekijk:

Glazen Hario V60

De thermische massa van een glazen Hario V60 is ongeveer vergelijkbaar met die van een keramisch exemplaar. Ook bij dit materiaal is het aan te raden om de filterdrager enigszins op te warmen voordat je de koffie gaat zetten.

Glazen Hario V60-filterdragers worden verder vaak gewaardeerd om hun stijlvolle uiterlijk. Net als filterdragers van keramiek zijn glazen filterdragers erg kwetsbaar, wat ze misschien niet al te geschikt maakt voor de wat minder handige koffiezetter.

Bekijk:

Stalen en koperen Hario V60

Stalen en koperen Hario V60-filterdragers vallen onder de categorie metaal. Deze filterdragers hebben een hoge thermische massa, wat wil zeggen dat ze van alle eerdergenoemde materialen de meeste warmte uit je brew onttrekken. Het is daarom belangrijk om de stalen en koperen filterdrager goed voor te verwarmen vóór je er koffie mee zet.

Hoewel smaken verschillen, worden stalen en koperen Hario V60’s vaak het meest gewaardeerd om hun uiterlijk. Ze gaan erg lang mee, gemiddeld langer dan filterdragers van plastic, keramiek of glas, en zijn daarom erg populair in koffiespeciaalzaken.

Bekijk:

Maar wat betekent dat verschil in thermische massa nu precies?

Dat heeft alles te maken met over- en onderextractie, ofwel de smaakafgifte. Een hoge thermische massa kan namelijk voor overextractie zorgen, met een bittere smaak als gevolg. Dit kan dus gebeuren als je koffiezet met een stalen of koperen Hario V60. Lage thermische massa kan juist het tegenovergestelde teweegbrengen, namelijk onderextractie, met als gevolg een zure smaak van je koffie. En dat kan weer gebeuren als je je koffiezet met een Hario V60 van plastic.

Lees ook:

Betekent dan nu dat het één beter is dan het ander? Dat je beter niet voor een koperen of een plastic Hario V60 kunt kiezen, bijvoorbeeld? Nee. Het is alleen belangrijk om rekening te houden met deze eigenschappen. Extractie is goed, maar je moet wel weten wat er gebeurt als er over- of onderextractie plaatsvindt. Dat betekent namelijk dat je wellicht het recept wat moet aanpassen, een andere maalgraad moet kiezen of een andere temperatuur moet aanhouden.

De verschillen qua warmteopslag tussen een plastic, keramische, glazen en metalen (stalen en koperen) Hario V60-filterdrager zie je ook terug in een leuk en interessant experiment in onderstaand YouTube-filmpje. Je ziet in dit filmpje goed welke maximum temperatuur per filterdrager bereikt wordt en hoe dit tussen de materialen verschilt.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.