Espresso maken met espressomachine of cafetière
Door 59 Views

Espresso maken met espressomachine of cafetière

Zin in een goede espresso? Je hoeft echt niet afhankelijk te zijn van je favoriete barista of een dure espressomachine aan te schaffen. De lekkerste espresso kun je gewoon thuis maken! Dat gaat het makkelijkst met een espressomachine. Heb je die niet in huis? Dan werkt een cafetière ook prima. Wij leggen beide manieren aan je uit.

Espresso zetten met je espressomachine

Met een goede espressomachine kun je heerlijke espresso’s zetten. Dat is gelukkig ook helemaal niet zo moeilijk.

Wat heb je nodig?

 • Halfautomatische espressomachine
 • Koffiebonen
 • Bonenmaler
 • Water
 • Kopje

Hoe gaat je te werk?

 1. Verwarm de machine voor

Zet de machine aan zonder koffie in het filter. De filterhouder kan nu doorspoelen. Zorg voor een heet kopje, dan koelt je koffie straks niet zo snel af.

 1. Maal de koffiebonen

Maal de koffiebonen vlak voordat je de espresso gaat zetten. Zorg voor een perfecte maling: niet te fijn en niet te grof. Een te fijne maling kan je koffie bitter doen smaken, terwijl een te grove maling een zwak en/of zuur smaakprofiel aan de espresso geeft. Een maling die vergelijkbaar is met kristalsuiker is vaak het beste. Dat is in ieder geval een tikkeltje fijner dan filterkoffie.

 1. Vul het filter met gemalen koffiebonen

Je krijgt een intense espressosmaak door een goede verhouding tussen koffie en water te creëren. Dat doe je door een grote hoeveelheid koffie per volume water te nemen. Over het algemeen is 6 gram gemalen koffie (een volle theelepel) voor een enkele espresso en 17 gram gemalen koffie (een volle eetlepel) voor een dubbele espresso perfect. Houd het volgende in gedachte: het gewicht van je espresso moet ongeveer 1 tot 3 keer zo groot zijn als de hoeveelheid droge, gemalen koffiebonen die je hebt gebruikt om de espresso te zetten.

 1. Stamp de koffie aan

Als je koffiebonen gemalen zijn (en je bent tevreden over de maalgraad), stamp je de koffie aan. Maak eerst de gemalen koffie plat met je vinger en haal overtollige koffie weg. Buig dan je elleboog in een hoek van 90 graden en zet druk op de stamper. Is het eerste ‘schijfje’ koffie gevormd? Druk dan nog eens flink aan, harder dan dat je eerst deed. Als je de gemalen koffie goed aangestampt hebt en het oppervlak is glad, perst het water zich er zo meteen gelijkmatig doorheen. En dat doet de smaak van je espresso straks goed!

 1. Zet de espresso

Plaats de filterhouder in de espressomachine en zet je kopje eronder. Let nu op de tijd: je espresso moet in 20-30 seconden doorlopen. Op deze manier heb je zelf een heerlijke espresso kunnen zetten met je espressomachine!

Espresso maken met je cafetière

Heb je (nog) geen espressomachine in huis, maar wel een cafetière? Ook dan kun je een espresso maken. Je krijgt misschien niet zo’n goed resultaat als wanneer je een espressomachine zou hebben – de bekende cremalaag op je espresso zal ontbreken – maar toch kun je er een lekker sterke koffie mee zetten.

Wat heb je nodig?

 • Cafetière
 • Koffiebonen
 • Bonenmaler
 • Heet water
 • Maatscheplepel
 • Roerstok

Hoe ga je te werk?

 1. Maal de koffiebonen

Ook als je espresso gaat maken met een cafetière, is een perfecte maling van je koffiebonen essentieel. Je krijgt een espresso met een goede balans tussen zuur en bitter als de koffiebonen ongeveer net zo grof/fijn gemalen zijn als kristalsuiker.

 1. Zet koffie met de cafetière
 2. Filter de koffie door een koffiefilter of zeef

Vang de koffie op in een thermoskan.

 1. Zet opnieuw koffie in de cafetière

Maar, heel belangrijk: gebruik in plaats van heet water de koffie die je net hebt gezet. Zo krijg je die extra sterke en intense smaak die bij een espresso hoort.

Heb jij een espressomachine in huis of ga je een espresso proberen te maken met de cafetière?

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.