0
De perfecte maalgraad voor koffie
Door 1115 Views

De perfecte maalgraad voor koffie

Het maakt niet uit wat voor koffie je drinkt, espresso of filter, je hebt gemalen koffiebonen nodig. Het malen van koffie is zowat het allerbelangrijkste element voor het zetten van jouw perfecte bakkie koffie. Maar hoe bepaal je de maalgraad van een koffie?

In dit artikel leggen we uit waar je allemaal op moet letten tijdens het malen van koffie. Ook geven we extra tips die je helpen bij het zetten van jouw god shot!

Wat is een maalgraad?

De juiste maalgraad is essentieel voor een kopje koffie. Ook al heb je de allerbeste koffiebonen en de duurste apparaten voor je dagelijkse shotje cafeïne, je slaat de plank volledig mis als je niet weet hoe de maalgraad werkt.

Het malen van koffie is niks meer dan het breken van koffiebonen in fijne deeltjes.

Elke bereiding van koffie vraagt om een andere maling. Waarom dan? Dit heeft te maken met de extractietijd. Een espresso is sneller gezet dan een V60 filterkoffie. De maalgraad bepaalt namelijk hoeveel tijd het water nodig heeft om zich te mengen met de fijne deeltjes van de koffie. En dat heeft weer invloed op de aroma’s die vrijkomen en uiteindelijk de smaak van een kopje koffie.

Lees ook: Help! Mijn koffie smaakt zuur of bitter… Wat nu?

Grove maling vs. fijne maling

Je hebt een fijne en een grove maling voor verschillende zetmethode. De fijnheid van de maling wordt ook wel de korrelverdeling genoemd. Denk bijvoorbeeld eens aan grof zout, poedersuiker, fijn zout en bloem. De korrelverdeling vormt de basis van je koffie recept waarmee je kunt variëren om het gewenste resultaat te behalen. Een fijne maling zorgt voor meer contact met het water dan met een grove maling. Ook zullen de bestanddelen van de koffie sneller oplossen bij een fijne maling dan bij een grove maling.

Een handig voorbeeld om het te visualiseren:

Je hebt twee trechters. De ene trechter is gevuld met kiezelstenen en de andere gevuld met zand. Vul beide trechters met water en bedenk wat het water gaat doen. Zal het water bij de kiezelstenen snel of langzaam door de trechter stromen? Het antwoord is snel, omdat er veel ruimte tussen de stenen zit. Het water zal altijd zijn weg vinden met de minste weerstand. In de trechter met zand zal het water er veel langer over doen, omdat er minder ruimte zit tussen de zandkorrels dan bij de kiezelstenen. 

Dit voorbeeld kun je altijd toepassen als je de juiste extractietijd wilt bepalen. Gebruik je grof gemalen koffie, dan is je extractietijd korter. Gebruik je fijn gemalen koffie, dan is je extractietijd langer. Een extractie bepaalt de hoeveelheid stoffen die uit de koffie wordt onttrokken. Hoe meer extractie, hoe meer opgeloste deeltjes, hoe meer smaken in je kopje koffie.

Hoe bepaal je de maalgraad?

Welke maalgraad het beste is voor je kopje koffie hangt af van heel veel verschillende dingen. Dit zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening dient te houden als je op zoek bent naar de perfecte maalgraad:

  • Zetmethode
  • Kenmerken van de koffieboon
  • Branding van de koffiebrander

Zetmethode

De zetmethode die je kiest bepaalt de doorlooptijd en de hoeveelheid water die je gebruikt. Bij een filterzetmethode druppelt het water langzamer door de gemalen koffie, terwijl bij een espresso in een korte tijd het water door de koffie wordt geperst. Voor filter koffie heb je een grovere maling nodig en voor espresso heb je een fijne maling nodig.

Espresso
Espresso heeft een fijne maling nodig omdat de doorlooptijd kort is. In ongeveer 30 seconden wordt het water, door de druk van de koffiemachine, door de koffie geperst. Een fijne maling zorgt ervoor de de koffiedeeltjes sneller oplost en de smaken terecht komen in je kopje koffie.

Wist je dat barista’s een paar keer per dag de koffie maalgraad bijstellen? Dit komt omdat de doorlooptijd veranderd naarmate de temperatuur en de luchtvochtigheid veranderd.

Filterkoffie
Filterkoffie is altijd grover gemalen dan bij een espresso. Dit komt puur door de langere extractietijd. Een filterkoffietje is namelijk niet klaar binnen 30 seconden, maar kan gemakkelijk 4 minuten duren.

Een cold brew en french press hebben een vrij grove maling nodig. Cold brew omdat je hem héél lang moet laten extraheren vanwege het koude water. French press heeft een ‘lastige’ filterhouder. Als je te fijn zou malen, verstopt de filter en wordt je drankje troebel. En een french press heeft toch wel zo’n 6 minuten nodig.

Hario V60, Kalita, Chemex, Aeropress en Clever Dripper kun je best mee variëren. Het gaat van medium fijn naar medium grof. Het is bij deze zetmethodes ook altijd handig om na te denken wat de eigenschappen zijn van een koffieboon en op basis daarvan je zetmethode te kiezen. Heeft een koffievariëteit veel oliën? Dan kies ik altijd voor Chemex. Komt een koffie uit een van de Afrikaanse landen, kies ik meestal voor V60.

 Vind je de koffie te zuur, dan maal je fijner. Te bitter, dan maal je iets grover.

MALING ZETMETHODE
Extra grof Cold brew
Grof French Press, perculator, cupping
Medium grof Chemex
Medium Moccamaster, Aeropress
Medium fijn V60, Kalita, Syphon
Fijn Espresso
Extra fijn Ibrik

Koffieboon eigenschappen en kenmerken

De eigenschappen en de kenmerken van een koffieboon kunnen je helpen bij het kiezen van een juiste maalgraad. Zo kan er al een groot verschil zitten in landen. Komt je koffie uit Afrikaanse landen? Deze koffie hebben vaak een volle body die wordt versterkt met een sterke zoetheid. Om die mooie fruitige en bloemige smaken eruit te halen is het slim om de koffie iets grover te malen.

De verwerkingsmethode die is toegepast door de koffieproducers heeft ook invloed op de smaak van je koffie. Zo zal een washed koffie moeilijker zijn om de perfecte maalgraad te vinden dan een uitgesproken natural.

Lees ook: Dit zijn de verwerkingsmethodes van koffie

Branding van de koffiebrander

Koffie branden is per koffiebrander, per ruimte, per dag, per batch, per persoon anders. Er kan altijd iets gebeuren met een roast van de koffiebrander. Over het algemeen zijn er drie verschillende ‘roasts’: filter, omni, espresso. Het klinkt misschien een beetje overbodig, maar koop de koffie die past bij je zetmethode. Probeer bijvoorbeeld geen filterkoffie te zetten met een espresso roast en andersom. Je gaat het zeker te bitter vinden smaken. Voor omni kun je het allebei gebruiken.

Lees ook: Wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffiebonen?

Tips:

  • Check bij elke afgewogen koffieboontjes of er ‘rare’ koffiebonen bij zitten. Zo ja, gooi deze weg.
  • Vraag de brander om meer informatie te geven over het brandprofiel.
  • Zijn de koffiebonen donker? Dan fijner malen
  • Zijn de koffiebonen lichter? Dan grover malen

Waarom investeren in een koffiemolen?

Koffie komt er in allerlei soorten en maten. De meeste koffiedrinkers drukken op een knopje van de koffiemachine en binnen 1 minuut is je koffie klaar. De koffie is al gemalen, zoals bij capsules of pads, of het is een automatische koffiemachine. Natuurlijk niks mis mee…uh wacht jawel, eigenlijk is hier ALLES mis mee! Een koffiemolen is een vereiste voor een uitzonderlijk kopje koffie! Dit zijn de twee redenen waarom je het beste kunt investeren in een koffiemolen:

  • altijd verse koffiebonen
  • de fijnheid van de maling
  • consistentie in korrelgrootte

Gemalen koffie blijft niet lang vers. Wanneer koffie gemalen wordt komt er CO₂ vrij en gaan de aromatische oliën in de koffie oxideren. Hierdoor blijft gemalen koffie maar een paar uur vers. De fijnheid van de maling is een basis waarmee je kunt variëren om het gewenste resultaat te halen. Koffie malen doe je het beste met een elektrische molen of een handmolen.

Lees ook:

PS: Voor nu gaan we ervan uit dat je al in een koffiemolen hebt geïnvesteerd. Zo niet. KOPEN! 🙂

De laatste blogposts

Populaire producten

Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50
1Zpresso X-Pro S

1Zpresso X-Pro S

De 1Zpresso X-Pro S is het instapmodel handmolen van 1Zpresso die geschikt is voor zowel filter als espresso. Een prima molen voor de beginnende thuisbarista.

Uitverkocht
190,00
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00249,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grootste variant. Geschikt voor 2 tot 4 kopjes. En een van de eenvoudigste zetmethodes.

Op voorraad
24,95
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
AeroPress

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Nog maar 2 op voorraad
38,95
1Zpresso JX-Pro

1Zpresso JX-Pro handmolen

De 1Zpresso JX-Pro handmolen is geschikt voor zowel filterkoffie als espresso. De molen is 12.5 micron per klik af te stellen.

Op voorraad
205,00
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
39,95
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Nog maar 2 op voorraad
249,00
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Uitverkocht
47,95

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.