
Cold brew coffee maakte een aantal jaren geleden ineens een opmars. Steeds meer koffieliefhebbers ontdekten cold brew coffee, die voornamelijk in de warmere zomermaanden een lekkere verfrissing blijkt te zijn. Toch is het niet helemaal hetzelfde als de bekende ijskoffie. Wat is cold brew coffee dan wel precies? En wat is dan het exacte verschil met hot brew coffee? We zouden Koffietje.nl niet zijn als we het niet tot op de bodem voor je zouden uitzoeken! 😉
Cold brew coffee wordt gezet met koud water. Dat verrast je misschien niet enorm, gezien de naam van het drankje. Wat je misschien wel verrast, is dat je geen koffiezetapparaat gebruikt om cold brew coffee te zetten. Wat dan wel? Heel weinig eigenlijk: koud water dus, gemalen koffie, een filterhouder, filter, maatbeker en een glazen kannetje of pot (een weckpot bijvoorbeeld). Je maakt cold brew coffee als volgt:
Je ziet: de handelingen zijn niet moeilijk, maar omdat je 24 uur wachttijd hebt, kost het je wel wat meer tijd om cold brew coffee te maken. Houd dus rekening met je planning als je wil genieten van een lekker glas cold brew coffee. Zin in een extra koude cold brew? Voeg dan wat ijsklontjes toe. Top voor op een warme zomerdag!
Het is op zich niet heel gek als je cold brew en ijskoffie per ongeluk met elkaar verwart. Cold en ijs klinkt immers als één pot nat, nietwaar? Maar toch zit er een wezenlijk verschil tussen cold brew coffee en ijskoffie. Sterker nog, ijskoffie bestond al een stuk eerder dan cold brew coffee. Je kunt cold brew coffee daarom ook wel het jongere broertje of zusje van de ijskoffie noemen.
Wat is dan het verschil tussen cold brew coffee en ijskoffie? Zoals je hierboven in het recept al las, zet je cold brew coffee met koud water. Dat laat je vervolgens 24 uur staan, waarna de koffie gefilterd wordt. Bij ijskoffie daarentegen gebruik je ‘gewoon’ hete koffie. Je zet dus koffie op de normale manier, maar giet bij het serveren wat ijsklontjes erbij. Daardoor koelt de koffie langzaam maar zeker af en krijg je dus ijskoffie. Daarnaast is de tijd die je de gemalen koffie laat trekken een stuk korter bij ijskoffie dan bij cold brew coffee. Dat maakt ijskoffie een stuk minder geconcentreerd dan cold brew coffee – iets wat je duidelijk proeft als je beide koffies met elkaar vergelijkt. Cold brew smaakt sterker en minder zuur dan ijskoffie.
Cold brew koffie | IJskoffie |
Wordt gezet met koud water | Wordt gezet met heet water |
Gemalen koffie wordt lang getrokken | Gemalen koffie wordt kort getrokken |
Worden niet standaard ijsblokjes aan toegevoegd | Worden standaard ijsblokjes aan toegevoegd |
Geconcentreerd | Niet geconcentreerd |
Heeft (door bovenstaande) een sterke, niet-zure smaak | Heeft (door bovenstaande) geen sterke, maar wel zurige smaak |
Ook de uitleg van hot brew zal je ergens niet verbazen: het is elke koffie die is gezet door de interactie tussen gemalen koffiebonen en heet water. Als er over koffie gesproken wordt, dan wordt er in eerste instantie altijd hot brew coffee mee bedoeld. Laat je dus niet misleiden: hot brew coffee is geen speciale koffiesoort die sterker is, meer cafeïne bevat of op een bijzondere manier bereid wordt ten opzichte van normale koffie. Het ís normale koffie! Ongeacht of het nu filterkoffie of oploskoffie betreft, en ongeacht of het nu gemaakt is met de Aeropress, French press of Chemex wordt gezet.
Drink jij wel eens cold brew coffee? En wat heeft je voorkeur, cold brew of hot brew?
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.