Alles over Chemex filters
17 januari 2022 Door 809 Views

Alles over Chemex filters

Een uitleg over de verschillende Chemex filters en hoe je ze vouwt

Wie kan de Chemex nu niet waarderen om zijn of haar looks? Het is toch een mooie, elegante en charmante filterzetmethode met ál die mooie rondingen. Totdat je de bijbehorende Chemex filters uitpakt! OMG…Wat zijn dat voor dingen! HELP!?

Chemex filters zijn wat ”onhandig”, vind je niet? Hoe vouw je ze? En welke is het beste voor jouw koffie? In dit artikel leggen wij je uit welke soorten Chemex filters er zijn, wat de verschillen zijn en hoe je koffie anders kan smaken door het gebruik van de chemex filter.

Soorten Chemex filters

Om te beginnen zijn er verschillende soorten Chemex’en: 3-kops, 6-kops, 8-kops met touw, zonder touw, met deksel of zonder deksel. Er is voor ieder wat wils, maar één ding is zeker: elke Chemex heeft een Chemex filter nodig.

Er zijn verschillende materialen voor de chemex filters:

 • Gebleekte papieren filters
 • Ongebleekte papieren filters
 • RVS herbruikbare filters (Able Kone)
 • Biologische katoenen filters

Gebleekte papieren filters
De meeste verkochte chemex filters zijn de gebleekte papieren filters. Deze zijn er voor de 3-kops in halve maantjes en voor de 6-kops en 8-kops in ronde of vierkante papieren filters. De koffiefilters zijn gemaakt van 100% Soft Southern Pine trees. Bij het woordje ‘gebleekt’ denkt men al snel aan chloor. Dat is hier niet het geval, want deze filters gaan door een food grade hydrogen peroxide oxygen reinigingsproces om zijn witte kleur te krijgen.

Ongebleekte papieren filters
Deze koffiefilters worden ook wel Natural Chemex koffiefilters genoemd. Ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de gebleekte papieren filters, maar gaan niet door een reinigingsproces. Hierdoor behouden de chemex filters zijn gelige/ bruine kleur. Wel gaat het papier door een heetwaterbad, en worden ze gesneden en gevouwen.

De papieren filters van een Chemex is veel dikker qua structuur dan bijv. een Hario V60 filter.

RVS herbruikbare filters (Able Kone)
De Able Kone is gemaakt van duurzaam RVS en is daarmee dus herbruikbaar. Je hebt geen nieuwe papieren filters meer nodig en is dus beter voor het milieu. Volgens Able zijn de gaatjes zo gemaakt en gepositioneerd dat het filter voor minder clogging (= verstopping) zorgt en daarmee een betere flow van water door de koffie creëert.

Biologische katoenen filters
Dit zijn herbruikbare chemex koffiefilters dat bestaat uit vezels (katoen (45%), hennep (55%)). Het voordeel is dat deze filters beter zijn voor het milieu, wellicht je geweten, en ze gaan honderden keren mee! Voor gebruik even koken in water, en na gebruik afspoelen met water. Gebruik liever geen zeep, maar voor een grondigere reiniging kun je de katoenen filter in zoet water koken.

Wat zijn de eigenschappen van een Chemex koffiefilter?

De papieren filters van een Chemex zijn veel dikker qua structuur dan bijv. een Hario V60 filterpapiertje. Voel het verschil eens tussen deze twee filterpapier. Is steviger hé!?💪 Dit komt omdat de filters 20% tot 30% zwaarder zijn dan alle andere en ze zijn gemaakt met een speciale vezelfilterontwerp in The USA.

Door die dikte van de chemex filter laat het bepaalde elementen uit de koffieboon niet terug komen in je kopje koffie. Zo zullen de vetten en de oliën minder snel terecht komen in je kopje. Dus je krijgt een mooi en clean kopje met balans tussen de aroma’s en de cafeïne.

Bij een RVS koffiefilter is dit weer anders. Het laat andere elementen uit de koffieboon wél toe, zoals de vetten.

Hoe vouw je een Chemex koffiefilter?

De meeste Chemex koffiefilters zijn al voorgevouwen en zitten in een verpakking van 100 stuks. Toch kan het geen kwaad om het even te benoemen:

 1. Vouw het Chemex-filter dubbel. Vouw vervolgens opnieuw dubbel en breng de twee hoeken bij elkaar.
 2. Plaats je vinger tussen de 3e en 4e laag en op in de Chemex.
 3. De chemex heeft een groefzijde. Ook wel de schenktuit genoemd. Plaats de 3 lage ‘papier’ aan deze kant.
 4. Zorg ervoor dat deze schenktuit open blijft, zodat de lucht kan ontsnappen.
 5. Maak de Chemex koffiefilter altijd nat voor gebruik, zo voorkom je papiersmaak in je kopje koffie.
 6. Vergeet het water niet weg te gooien!
 7. Keep it sexy and clean! ⌛

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.