
Sommigen zweren er bij en anderen juist niét: koffiemelk. Voor koffieliefhebbers die de bittere smaak van koffie niet zo kunnen waarderen, is het in ieder geval vaak een lekkere toevoeging. In dit blog zetten we alle informatie over koffiemelk voor je op een rijtje.
Wat is koffiemelk nu precies, wat is het verschil tussen volle en halfvolle koffiemelk en wat is koffiemelkpoeder? Is koffieroom hetzelfde als koffiemelk of zitten er toch nog verschillen tussen beide soorten melkproducten? En is koffiemelk eigenlijk wel zo gezond?
Koffiemelk is een aparte soort melk. Het is niet te vergelijken met de (half)volle melk die je ’s ochtends bij je ontbijt drinkt. Sterker nog, zou je die melk in je koffie doen, dan wordt je koffie een stuk wateriger: de melk verdunt de koffie namelijk enorm. Daardoor verliest je koffie ook flink wat van zijn krachtige smaak. En dat niet alleen: de koude melk koelt je koffie heel sterk af. Kortom, ‘gewone’ (half)volle melk in je koffie is dus niet echt aan te raden.
Wat maakt dan dat koffiemelk wél een lekkere toevoeging aan je koffie kan zijn? Echte volle of halfvolle koffiemelk is ingedikte melk waar niks aan is toegevoegd. Omdat de koffiemelk ingedikt is, is het percentage droge stof 2 keer zo hoog als in gewone melk. Deze droge stof bestaat grotendeels uit eiwitten, mineralen en vetsuiker. Dit laatste maakt volle of halfvolle koffiemelk zo smaakvol. Koffiemelk is daarnaast erg geconcentreerd, waardoor je er niet zoveel van hoeft te gebruiken in je koffie. Je koffie koelt daardoor ook minder snel af.
Je kunt in de winkel zowel volle als halfvolle koffiemelk kopen. Volle koffiemelk bevat twee keer zoveel vet als halfvolle koffiemelk. Wil je dus een gezondere keuze maken, dan heeft halfvolle koffiemelk de voorkeur. Maak je het liefst de állergezondste keuze op het gebied van koffiemelk? Ga dan voor magere koffiemelk. Veel magere koffiemelksoorten bevatten namelijk heel weinig tot geen vet.
Koffiemelkpoeder is – zoals de naam ongetwijfeld doet vermoeden – koffiemelk in poedervorm. Er zit eigenlijk niks van melk in, maar maakt wel dat jouw koffie naar melk smaakt. Het wordt daarom ook wel een melkvervanger genoemd. In koffiemelkpoeder zitten voornamelijk suiker (glucosestroop), kokosvet, melkeiwitten en E-nummers. Veel mensen die melk in hun koffie willen en onderweg zijn, vinden koffiemelkpoeder ideaal: het is lang houdbaar, weegt weinig en neemt amper ruimte in beslag. Helemaal als je het poeder in sticks koopt.
Een andere manier om je koffie romiger en melkachtiger te maken is door koffieroom toe te voegen. Dat is niet hetzelfde als koffiemelk. Waar zit het verschil precies in? Koffiemelk is een zuivelproduct dat wordt ingedikt. Dat gebeurt door middel van evaporatie: het concentreren van een vloeistof door middel van verdamping. Het melkproduct wordt daarna gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Daardoor krijgt de koffiemelk zijn smaak, dikte en kleur. Koffieroom wordt daarentegen niet geëvaporeerd, maar alleen gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Doordat er geen evaporatieproces plaatsvindt bij de productie van koffieroom, blijft die typische melksmaak bij dit zuivelproduct achterwege.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in. Dus geen koffiemelk, suiker of zoetjes. Wil je toch melk of een melkvariant aan je koffie toevoegen? Ga dan voor magere koffiemelk. Gewone magere melk of halfvolle melk kun je ook kiezen als je een gezondere optie wil, maar wel op eigen risico dat je koffie dunner en minder krachtig wordt.
Drink jij melk in je koffie? En welke variant heb jij dan het liefst?
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.