A Matter of Concrete
6 februari 2022 Door 841 Views

A Matter of Concrete

Specialty koffiebranderij uit Rotterdam

De allereerste koffietjes van A Matter of Concrete zijn een feit! Rob Clarijs heeft zijn droom eindelijk waargemaakt: het openen van een eigen koffiebranderij in Rotterdam. In december 2021 is zijn gloednieuwe koffiebrander binnengekomen en kunnen de boontjes gaan rollen.

Trots als een pauw vertelt Rob Clarijs over zijn nieuwe merk ‘A Matter of Concrete’. Vanuit zijn fonkelnieuwe branderij in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam-West brandt hij hier toffe koffies. Wij zijn er 100% van overtuigd dat wij véél gaan horen van deze jonge ondernemer.

Rob Clarijs

Rob Clarijs (31), geboren in Zeeland, werkt al meer dan 10 jaar in de koffie en is begonnen als barista bij Douwe Egberts. Vervolgens is hij koffiebrander geworden bij Stielman (nu bekend als Shokunin) en later is hij zijn eerste eigen koffieonderneming gestart. De Zeeuwse Branding werd in 2016 opgericht en was vooral bedoeld voor het hogere segment horeca in Zeeland. Zonder eigen branderij, want daarvoor maakte hij gebruik van zijn netwerk en brandde zijn koffie regelmatig bij Manhattan Coffee Roasters of Giraffe Coffee.

Rob’s droom was ooit een eigen koffiebranderij of een eigen koffiebar beginnen, toen er onlangs ineens een pand vrijkwam in dé voormalige koffiefabriek van Nederland, de Van Nelle fabriek in Rotterdam-West (werelderfgoed volgens Unesco)! Eind 2021 komt zijn droom ein-de-lijk zijn uit!

Alles wat over koffie gaat, neem ik op als een spons

Zijn passie voor koffie is ontstaan tijdens een stage in Kopenhagen. Rob bezocht destijds steeds dezelfde koffiebar en de barista herkende zijn bestelling al na de tweede keer. “En dat was hét moment, ik wil in de koffie werken!“, lacht Rob. “Koffie is ontzettend leuk en onbeperkt“, aldus Rob. “Je kunt je richten op latte art, je kunt koffie branden, je kunt het verwerken, specialiseren in filterkoffie en je kunt zelfs boeken schrijven over het samenstellen van water. Het is een interessant product, maar ook een stukje techniek, scheikunde, wetenschap en natuurkunde. Alles is koffie!

Wereldtitel Coffee Masters in London🥇

Coffee Masters is een van de meest gerenommeerde wedstrijden binnen de koffie scène. Het is een combinatie van alle elementen zoals latte art, cup tasting, barista en brewerscup. Je wordt ‘on the spot’ getest, je moet onder druk presteren en je krijgt maar één kans! Bij zulke wedstrijden doen veel kampioenen mee uit andere wedstrijden en mensen over heel de wereld.

Ik heb nog nooit een Nederlandse kampioenschap gewonnen, maar wel de Coffee Master 2019!

BAM!🎆 Rob Clarijs, trotse winnaar van Coffee Masters 2019! Het is voor Rob een uitgelezen kans zichzelf op wereldniveau op de kaart te zetten. “Deze deur gaat namelijk maar één keer open, want volgend jaar is iemand anders kampioen“, legt Rob uit. Door deze titel heeft Rob zijn netwerk enorm uitgebreid en worden de koffies van zijn nieuwe merk ‘A Matter of Concrete’ wereldwijd verkocht.

One-man show

Rob’s nieuwe branderij is gigantisch, maar liefst 600 vierkante meter! Terwijl we een rondleiding krijgen, vragen we ons af  “Waar is iedereen?”. “Hoezo“, vraagt Rob? “Ik doe alles in mijn eentje en heb de indeling van de branderij hierop aangepast“. Zo heeft hij geïnvesteerd in zijn flinke koffiebrander, een Sovda-kleursorteerder en volledige geautomatiseerde verpakkingsstraat. Een investering die volgens Rob nodig is om zijn tijd te steken in de dingen die echt belangrijk zijn, namelijk het bepalen van het juiste brandprofiel. Door te automatiseren heeft hij zijn handen vrij (voor zover dat kan) om meer aandacht aan kwaliteit te besteden.

Het doel is om het beste uit elke boon te halen.

Een Loring S35 Kestrel

Helemaal aan het einde van de branderij staat Rob’s nieuwe speeltje. En niet zomaar eentje. Rob brandt zijn koffie namelijk op een Loring S35 Kestrel. “Wat is er dan zo speciaal aan deze koffiebrander“, hoor ik je nu denken? “Een koffiebrander is toch gewoon een koffiebrander?” Nee, niet voor deze vriend!

Een Loring S35 Kestrel is de ultramoderne en een van de meest energiezuinige koffiebranders die er bestaan. Daarnaast heeft zijn energieleverancier een zogenoemde “Gold Standard certificering”, dus CO2-neutraal gas en de elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen. Deze brander is zo speciaal dat hij zelfs een perfecte roast kan nabootsen zonder dat er iemand aan de knoppen draait. “Future proof!“, noemt Rob het.

 

Ik let zelden op inkoopprijs

A Matter of Concrete kiest haar koffie op basis van kwaliteit en let zelden op de inkooprijs van de koffie. “Je staat namelijk al 2 punten voor bij het inkopen van de juiste groene koffiebonen“, legt Rob uit. Bij A Matter of Concrete vind je daarom veel spannende en toffe koffies.  Je vindt het volledige assortiment in de online webshop, waar je al zijn koffietjes kunt kopen voor thuis. Speciaal voor Koffietje.nl heeft Rob, enkel deze twee maanden (feb/mrt 2022), een te gekke koffie geselecteerd. Complex, uitgesproken, fruitig! Deze kun je vanaf nu bij ons bestellen. Maar wees er snel bij, want op=op! ☕

Nog meer weten over A Matter of Concrete?

Kan ik de koffiebranderij bezoeken?

Tuurlijk! Stuur hem even van te voren een berichtje via zijn website of social media, zodat hij weet dat je eraan komt. Het adres is: Van Nelleweg 1 – Schiehal (Warehouse) E in de voormalige Van Nelle koffiefabriek in Rotterdam.

De koffies van A Matter of Concrete gaan de hele wereld over. Zo ligt zijn koffie al in verschillende koffiebars in London, Dubai en zelfs Jakarta. Zoek je een koffiebar dichterbij huis? Dan kun je zijn koffie proberen bij Sip First in Breda en bij Puck in Nijmegen.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.