Koffie is een van de populairste dranken in Nederland. Met zo’n 2,5 kop koffie per persoon per dag drinken wij gemiddeld 260 liter koffie per jaar. Dat is best wat toch? En naast dat het drinken van koffie een aantal gezondheidsvoordelen heet, omdat het antioxidanten bevat die onder andere schadelijke stoffen uit je lichaam verwijderen, gaan er ook al jarenlang mythes rond. Welke heb jij al eens gehoord? In deze blog vertellen wij je graag meer over een aantal mythes. En waarom ze niet waar zijn.
We beginnen meteen met een échte mythe, namelijk dat koffie ervoor zorgt dat je uitgedroogd raakt. Dit is natuurlijk helemaal niet waar. Koffie bestaat namelijk voor een groot deel uit water en kun je zelfs bijna meetellen bij je dagelijkse waterinname. Het is wel zo dat cafeïne voor een deel waterafstotend werkt, maar de koffie zelf compenseert dit.
De kans is groot dat deze mythe is ontstaan door het feit dat sommige mensen sneller naar de wc moeten wanneer ze koffie drinken. Ondanks dat het dus lijkt alsof je snel weer al het vocht verliest, heeft je lichaam in de tussentijd wel alle juiste vloeistoffen opgenomen en veroorzaakt het zeker geen uitdroging.
De antioxidanten die in koffie zitten helpen dan wel om schadelijke stoffen uit je lichaam te verwijderen, maar ze helpen zeker niet om af te vallen. Cafeïne kan je stofwisseling wel licht verhogen, maar dit is niet genoeg om voor een gewichtsverlies te zorgen. Ook dit is dus een mythe.
Hoe donkerder de koffieboon, hoe meer cafeïne is een van de grootste mythes. Er zit namelijk helemaal geen verschil tussen licht, medium en donker gebrande koffiebonen.
Waar wél een verschil in zit, is de smaak. Een licht gebrande koffieboon wordt namelijk het minst lang geroosterd en houdt daardoor de meeste natuurlijke smaken en fruitige aroma’s. Medium gebrande koffiebonen hebben een wat bittere smaak, omdat ze iets langer worden geroosterd. De donker gebrande bonen, ook dark roast genoemd, worden het langst geroosterd van de drie. Ze worden zo lang geroosterd dat ze eigenlijk verbrand lijken. Wel geven ze een volle, bittere smaak. Dit is ook vaak de smaak die je gewend bent.
Deze mythe was ook eigenlijk te mooi om waar te zijn. Koffie zorgt helaas niet voor een minder erge kater. Wel heeft cafeïne een opwekkend effect, waardoor je vermoeidheid vaak wat wegtrekt. Ook kan een kopje koffie het centrale zenuwstelsel stimuleren om je focus te verbeteren. Het doet alleen niets aan het alcoholgehalte in je lichaam en je verdere gemoedstoestand.
Over het algemeen wordt het niet aangeraden om kinderen koffie of überhaupt een drankje met cafeïne te geven. Niet omdat het anders de groei af kan remmen, maar omdat door cafeïne het centrale zenuwstelsel aangetast kan worden. Dat koffie de groei afremt is namelijk een mythe. Heb jij hem wel eens gehoord van een van je opa of oma?
Het is overigens wel zo dat kinderen over het algemeen gevoeliger zijn voor cafeïne. Het kan een wat angstig gevoel geven of zorgen voor meer prikkelbaarheid. Maar ondanks dat cafeïne niet goed is voor kinderen, is het niet schadelijk.
In deze mythe over koffie zit ergens een klein stukje waarheid. Cafeïne heeft namelijk wel verslavende eigenschappen omdat het je centrale zenuwstelsel stimuleert, maar de effecten die je merkt wanneer je stopt met het drinken van koffie zijn minimaal. Ook duren ze maar een dag of twee, waardoor je al ‘afgekickt’ bent voor je het door hebt.
Verder heeft cafeïne geen effect op je emotionele, sociale of economische gezondheid op de lange termijn wanneer je stopt met dagelijks koffie drinken. De kans bestaat wel dat je een paar dagen wat meer hoofdpijn hebt, snel overprikkeld raakt of je vermoeider dan normaal bent. Het heeft dus op korte termijn wel wat verslavende eigenschappen, maar het vormt in geen enkel geval een groot gezondheidsrisico.
Cafeïne kan een tijdelijke verhoging van de bloeddruk veroorzaken, maar het is zeker niet slecht voor je hart. Er wordt zelfs gezegd dat het drinken van koffie de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Zo zou cafeïne voorkomen dat bijvoorbeeld slagaders verstoppen.
Je kunt dus met een gerust hart koffie blijven drinken, want de mythes zijn allemaal niet waar. Net zoals alle andere mythes over koffie, mocht je er ooit nog een aantal tegen komen. Maak je dus geen zorgen over je gezondheid en geniet van je kopje koffie.