Koffie alleen drinken? Echt niet! Tuurlijk, boven een goede kop specialty coffee gaat helemaal niets. Maar waarom zouden we koffie alleen drinken als we er veel méér mee kunnen? Koffiedrab kun je bijvoorbeeld al op allerlei manieren gebruiken, zowel in huis als daarbuiten. En wat denk je van koken met koffie? Onze favoriet: koffierub, een specerijenmix met gemalen koffie waarmee je vlees inwrijft. Dat geeft een superlekkere smaak aan je vlees. Wij hebben 7 heerlijke koffierub-recepten voor vlees voor je op een rijtje gezet.
Voordat je aan de slag gaat: je kunt je koffierub het best bewaren in een schone weckpot. Dan blijft de mix enkele weken houdbaar. Verder is het maken van een koffierub vooral een kwestie van goed alle kruiden en specerijen met elkaar mengen. Eventuele klontjes knijp je voorzichtig fijn tussen je vingers. Wrijf het stuk vlees lekker dik in met de koffierub in en laat minimaal een half uur rusten, zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken.
Lekker op rundvlees.
2 eetlepels gemalen koffie
2 eetlepels zout
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel chili poeder
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel oregano
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel cacaopoeder
1/2 theelepel koriander
Lekker op rundvlees.
2 eetlepels gemalen koffie
2 eetlepels zout
2 eetlepels basterdsuiker
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel knoflookgranulaat
1 eetlepel gedroogde oregano
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels gemalen cayenne
1 theelepel gemalen komijn
Lekker op picanha, bavette, kip en varkensschouder.
330 gram bruine suiker
130 gram gemalen espresso- of koffiebonen
290 gram zeezout
30 gram zwarte peper
40 gram knoflookpoeder
2 eetlepels kaneel
2 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels cayennepeper
Lekker op rundvlees met chimichurri erbij.
2 eetlepels gemalen koffie
1 eetlepel zout
1 eetlepel paprikapoeder
Halve theelepel cacaopoeder
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel bruine suiker
Halve theelepel koriander
1 theelepel zwarte peper
Lekker op ribeye.
4 eetlepels gemalen koffie (medium maling)
2 theelepels gemalen chipotle
2 theelepels bruine suiker
1 eetlepel knoflookpoeder
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel mosterdpoeder
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel grof zout
Lekker op biefstuk.
30 gram paprikapoeder
30 gram gerookte paprikapoeder
70 gram grof zeezout
10 gram gerookt gemalen zout
30 gram kristalsuiker
20 gram bruine basterdsuiker
20 gram knoflookgranulaat
20 gram uiengranulaat
3 eetlepels zwarte Lampong-peperkorrels, gestampt
1 eetlepel chilipoeder
1 eetlepel gemalen koffie
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel komijnpoeder
Een heerlijke BBQ-saus op basis van de koffierub van recept 6.
50 milliliter appelciderazijn
100 milliliter cola
100 milliliter espresso
6 eetlepels sojasaus
200 milliliter worcestersaus
3 eetlepels bruine basterdsuiker
3 eetlepels molasse (bruine vloeibare suiker – niet te krijgen? Gebruik dan appelstroop)
1 eetlepel tabasco
3 eetlepels Smokey’s Beefalicious Rub (van recept 6)
3 eetlepels balsamico glaze
2 eetlepels maizena
4 eetlepels water
500 milliliter ketchup
3 eetlepels zwarte Lampong-peperkorrels, gestampt (of zwarte peper, grof gemalen in een vijzel)
1 theelepel cacaopoeder
2 eetlepels honing
Koffierub is een mix van specerijen waarin gemalen koffie is verwerkt. Met deze mix wrijf je je vlees in, waardoor je vlees een heerlijke smaak krijgt. Inderdaad, je proeft dan ook een beetje koffie.
Er bestaan veel recepten voor BBQ rub met gemalen koffie. Een van de lekkerste is Smokey’s Beefalicious Rub (zie recept 6 op deze pagina).
Koffierub maken is heel erg makkelijk. Je mengt de specerijen en gemalen koffie goed door elkaar in een kom en that’s it. Eventuele klontjes knijp je samen, zodat ze verdwijnen. Je kunt de koffierub enkele weken bewaren in een goed afgesloten weckpot.
Stuur ons een berichtje en wij voegen het toe aan onze lijst 🥩☕! (Sam@koffietje.nl)