Zo zet je koffie met een percolator
12 december 2021 Door 731 Views

Zo zet je koffie met een percolator

Koffiezetten kan tegenwoordig met de meest luxe koffiezetapparaten. Elk jaar komen er weer nieuwe machines op de markt, waarvan de één nog meer mogelijkheden biedt dan de ander. Zo’n zeventig jaar geleden, in de jaren vijftig en zestig, was dat nog niet zo. Toen was de percolator hét moderne apparaat om koffie mee te zetten. Gaat er niet direct een belletje bij je rinkelen?

Tegenwoordig kunnen steeds meer koffieliefhebbers deze vorm van slow coffee waarderen. Want met een percolator heb je helemaal niet zoveel nodig om een hele goede koffie te zetten. Ja, een klein beetje geduld is vereist, maar we zeiden het al: het is een vorm van slow coffee. Heb je altijd al willen weten hoe je nu precies koffiezet met een percolator? Wij leggen het je uit.

Lees ook:

Eerst nog even dit: de geschiedenis van de percolator

De percolator was in de jaren vijftig en zestig ontzettend hip, maar bestaat al véél langer. Het apparaat werd namelijk in de 18e eeuw al voor het eerst gebruikt. Over retro gesproken! De Italiaan Alfonso Bialetti was de man die de techniek van de percolator in 1933 perfectioneerde. Hij noemde het apparaat toen de Moka Express, in de volksmond ook wel Mokkapot. De percolator zag er vanaf toen uit zoals we ‘m tegenwoordig kennen, met het bekende achthoekige design.

Wist je trouwens dat de naam percolator afgeleid is van het werkwoord ‘percoleren’? Dat betekent ‘het geleiden van een oplosbare stof door een poreuze substantie’. Precies dat proces zorgt ervoor dat de smaak, aroma en kleur van de substantie goed wordt opgenomen, en dat je dus zo’n lekkere koffie krijgt.

Hoe werkt een percolator nu eigenlijk?

Voordat we je stap voor stap uitleggen hoe je koffiezet met een percolator, is het handig om te weten hoe het apparaat precies werkt. Dat helpt je om het koffiezetproces beter te begrijpen en het meest uit jouw percolator te halen.

Allereerst: de onderdelen van de percolator. Er zijn er (van onder naar boven) vier:

 • Het waterreservoir
 • De filter
 • Een rubberen ring en filterplaatje
 • De uitschenkkan
Zo werkt een percolator of moka pot

Zo werkt een percolator of moka pot

Het waterreservoir is, zoals je op de afbeelding ziet, het onderste deel van de percolator. Als deze wordt verwarmd, dan zet de lucht in het reservoir uit. Deze lucht drukt het water in het reservoir door het pijpje van het filter omhoog. Het water en de koffie worden nu in het filter met elkaar gemengd en verder omhoog geduwd tot in de uitschenkkan. De uitschenkkan loopt vervolgens langzaam vol met koffie. Zodra de percolator begint te sissen, is de koffie klaar. Het sissen is namelijk een teken dat er alleen nog maar lucht uit de percolator wordt geduwd.

Het resultaat? Een sterke, zijdezachte koffie met een diepe, rijke smaak.

Stappenplan voor koffiezetten met een percolator

Koffiezetten met een percolator is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het apparaat moet gebruiken. Net zoals je ooit gewend bent geraakt aan je huidige koffiezetapparaat, zo zal de percolator ook snel wennen. Met onderstaand stappenplan lukt het je gegarandeerd!

Koffie loopt uit de buis in de bovenste kamer van een percolator

Koffie loopt uit de buis in de bovenste kamer van een percolator

De stappen:

 1. Vul het waterreservoir (verhouding ongeveer 1:7)
 2. Kies de juiste versgemalen koffie, namelijk middelgrof gemalen koffie (ongeveer 15 tot 17 gram voor een 4-kops moka pot)
  • Je kunt ook eventueel fijner malen, maar de koffie smaakt daardoor dus bitterder.
  • Hou je van wat meer acidische en zoete smaken, kies dan voor een filterbranding.
  • Hou je van een bittere smaak, dan kun je ook voor een espressobranding gaan.
 3. Vul het filter tot de rand met de versgemalen koffie. Strijk de bovenkant glad, maar druk niet aan.
 4. Zet de percolator in elkaar.
 5. Plaats hem op matig vuur. Laat het deksel van de percolator open, zodat je het proces in de gaten kunt houden.
  • Heb je een aluminium percolator? Dan kun je deze enkel op gas verwarmen. Rvs-percolators zijn geschikt voor alle warmtebronnen.
 6. Laat de koffie doorsijpelen. Dit gaat in drie fases:
  • Eerst komt er waterdamp uit het buisje. De koffie begint te pruttelen en je ziet langzaam wat koffiebelletjes opkomen.
  • Vervolgens loopt de koffie langs de holle buis in de uitschenkkan. De koffiebelletjes zijn gestopt. Let op dat de koffie kan gaan spetteren.
  • In de laatste fase zie je weer wat koffiebelletjes opkomen en hoor je de percolator sissen. Het sissende geluid betekent dat de koffie klaar is.
 7. Schenk de koffie vanuit de percolator voorzichtig over in een ander kannetje. De percolator is namelijk erg heet.
 8. Schenk de koffie vervolgens uit in hoeveelheden van ongeveer 30 milliliter. Dat is een perfecte hoeveelheid voor espressokopjes.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over een percolator

Hoe moet je een percolator schoonmaken?

Je maakt de percolator schoon door deze gewoon af te spoelen met warm water. Gebruik geen zeep en stop de percolator ook nooit in de vaatwasser!

Een RVS percolator kan inderdaad op iedere warmtebron, dus gas, inductie, keramisch of elektrisch. Heb je een percolator van aluminium? Dan kun je deze enkel op een gasstel verwarmen.

Je hebt ongeveer 15 tot 17 gram koffie nodig voor een 4-kops Bialetti Mokkapot.

Je kunt een verhouding aanhouden van ongeveer 1:7. Oftewel, ongeveer 15 tot 17 gram koffie per 135 / 153 milliliter water. Daarbij geldt dat de smaak sterker wordt als je meer koffie toevoegt. Houd er rekening mee dat een percolator van zichzelf al voor vrij sterke koffie zorgt, en dat je dus beter kunt starten met minder koffie en meer water. Als je gewend bent aan de sterkte en meer smaak wilt, dan kun je de dosis koffie langzaamaan steeds meer verhogen.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.