
Wanneer je een pak koffiebonen koopt, kun je kiezen uit een blend, single origin of single estate. Veel koffiebranderijen bieden deze keuze aan, om unieke of constante koffiesmaken te garanderen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen single origin en single estate? En wanneer kun je het beste kiezen voor een blend?
Koffiebonen afkomstig uit één gebied of één land noemen we single origin koffie. Het verschil met single estate koffie is dat deze koffiebonen afkomstig moeten zijn van één plantage, oftewel dezelfde koffieboer. Tegenwoordig zie je bij specialty koffiebranders vaak een single estate koffie, omdat ze direct samenwerken, zelf de koffieplantages bezoeken en regelmatig online contact hebben.
Het verhaal achter deze single origin en single estate is natuurlijk een stukje transparantie in de koffieketen. Zo wordt er onthuld waar de koffies geteeld zijn en hoe deze verwerkt zijn. Koffiebranders en koffieliefhebbers willen namelijk alleen het beste van het beste.
Als gevolg van deze toenemende vraag zijn de koffieboeren hun processen gaan verbeteren. Deze koffieboeren moeten in staat zijn om elke koffiebes en elke koffieboon te controleren op kwaliteit. En zodra mensen op zoek zijn naar selectie en kwaliteit, zijn ze bereid hier meer voor te betalen. En daarom is de prijs vaak hoger dan bijvoorbeeld een blend koffie.
Je kiest voor een single origin of een single estate koffie als je koffie lekker vindt met unieke smaakeigenschappen. Vaak (lees 99%) zijn het Arabica koffiebonen, waarvan je weet dat de koffiesmaken complex zijn en dat de kwaliteit beter is. Denk bijvoorbeeld aan fruitige, bloemige of zoete kenmerken van koffie. Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een korte lijst gemaakt met kenmerkende smaakeigenschappen per land:
Een blend is een mix uit verschillende landen of werelddelen. Het kan bestaan uit Arabica en Robusta koffiebonen of alleen uit een van deze twee soorten koffiebonen. Het uitgangpunt van een blend is een bepaald smaakprofiel dat consumenten herkennen. Veel consumenten willen namelijk graag dat koffie elke dag, elke week, elk jaar hetzelfde smaak. Dat is een beetje gek, want koffie is een natuurproduct en is sterk afhankelijk van micro-omstandigheden en de oogst.
Om toch te kunnen voldoen aan de wensen van deze (dag-in-dag-uit) koffiedrinkers is er melangeren. Dit is een ander woord voor blenden. Een koffiebrander of een melangeur gaat net zolang op zoek naar koffiebonen die binnen het kader van continuïteit of herkenning vallen. De smaak van een blend moet namelijk voldoen aan bepaalde hoeveelheid body, bitters, zoetheid en fruitigheid.
Daarnaast zijn er ook nog andere redenen om koffie te blenden:
Je kiest voor een blend koffie als je 100% zeker weet dat je geniet van dezelfde smaak iedere keer. Vaak worden blend koffies gebruikt in espresso’s. Deze koffies zijn goedkoper dan een single origin of single estate. Je ziet veel verschillende blends in de supermarkt, omdat deze koffies worden gezien als een ‘gewoonte’ aankoop. Wil je iets meer luxe of een verrassende ervaring kies je voor single estate of single origin koffie.
Ik hoor je denken “hoe zit dat met specialty coffee dan!?“. Dat zit zo, omdat specialty coffee wordt beoordeeld op kwaliteit, kan een single origin, een single estate en zelfs een blend ook specialty coffee zijn. Dat staat dus in principe los van elkaar. In de praktijk bestaat er vaak verwarring over single origin (of estate), waarbij wordt aangenomen dat dat specialty coffee is. Dat hoeft dus niet zo te zijn. Specialty coffee draait altijd om kwaliteit. Zo kan het dus prima voorkomen dat je een single origin koffie vindt, die geen specialty coffee is. De koffie is dan van mindere kwaliteit, en voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de SCA.
In de praktijk zie je daarnaast niet vaak specialty coffee blends. Dat komt omdat specialty coffee dus al uitgesproken smaakeigenschappen heeft. Zonde dus, om die eigenschappen te mengen met andere bonen. Het kan wel voorkomen dat specialty coffee gebruikt wordt in combinatie met een kwalitatief mindere koffieboon in een blend. Dat wordt gedaan omwille van prijs en smaak. De prijs wordt gedrukt door goedkopere bonen toe te voegen, maar de smaak wordt bevorderd door weer specialty koffiebonen toe te voegen.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.