
Melkkoffies zijn superpopulair. Het meest gedronken koffiedrankje met melk is met stip op nummer één de cappuccino. Wat je ook vaak op de koffiekaart ziet staan: de flat white. Bijna hetzelfde als de cappuccino, alleen dan met andere verhoudingen. Wat is een flat white precies en hoe maak je deze heerlijke melkkoffie helemaal zelf?
De oorsprong van de flat white wordt geclaimd door twee verschillende landen: Australië en Nieuw-Zeeland. Wie het 100% zeker weet, mag het zeggen! In Europa werd de flat white populair door de third wave coffee. Sindsdien zien we de flat white standaard op de koffiekaart staan in Europese koffiebars. Wat is een flat white dan precies? Het is een koffiespecialiteit die bestaat uit drie verschillende delen: een dubbele espresso (of ristretto), gestoomde melk en melkschuim. Die schenk je in dezelfde volgorde in je kopje. De dubbele espresso maakt dat de verhoudingen anders zijn dan bij een cappuccino. Een flat white smaakt sterker, bevat minder melk en heeft een dunnere melkschuimlaag dan een cappuccino.
Tip: bestel een flat white als je graag een espresso wilt leren drinken. Weer een stapje dichterbij!
Als je een flat white wilt zetten heb je het volgende nodig: koffie, koude melk (liefst verse melk), een espressoapparaat, een melkopschuimer en een kopje.
Verwarm als eerst je kopje voor. Het koude keramiek van je kopje koelt je koffie namelijk in no-time af. Als je je kopje voorverwarmt, blijft je koffie langer warm. Dat is de reden dat in een koffiebar de koffiekopjes op de warme espressomachine staan! Thuis is dat uiteraard niet zo. Je kunt je kopje dan het best voorverwarmen door er kokend water in en overheen te gieten.
Maak een dubbele espresso zoals je dat normaal gesproken doet. Een standaard verhouding voor een espresso ligt tussen de 16/20 gram koffiebonen voor 25 milliliter koffie. Dit is de basis voor jouw flat white.
Koude, volle en verse melk is de beste melk voor een flat white. Uiteraard kun je dit vervangen voor plantaardige melk, zoals havermelk of amandelmelk. Stoom de melk eerst op tot de juiste temperatuur. Dit ligt tussen de 60 – 65 graden. Goed melkschuim is dik, zijdezacht, stevig en heeft weinig tot geen luchtbellen.
Zodra je dubbele espresso en melk klaar zijn, voeg je ze samen. Als het goed is, zit de espresso al in je voorverwarmde kopje. Begin ongeveer 5 centimeter boven je kopje melk te schenken. Daardoor gaat de melk direct door de cremalaag heen. De warme melk mengt zich nu met de dubbele espresso. Vervolgens ga je langzaam met je melkkannetje naar binnen en tik je met het kannetje tegen je kopje aan. Zodra er melkschuim in het kopje komt, schenk je ietsjes sneller dan in het begin. Je hebt nu een flat white gezet, met aan de buitenkant een lichtbruine kleur en aan de binnenkant een witte kleur. Geniet ervan!
Een flat white is een koffiespecialiteit die voor 1/3e uit dubbele espresso, 1/3e uit gestoomde melk en 1/3e uit melkschuim bestaat. Deze melkkoffie komt oorspronkelijk uit Australië óf Nieuw-Zeeland – daarover zijn de landen het nog altijd niet eens.
Een flat white bevat minder melk dan een cappuccino. Het heeft ook een dunnere melkschuimlaag. Omdat een flat white minder door melk verdund wordt dan een cappuccino, smaakt de flat white sterker.
De flat white dankt zijn naam aan de dunne melkschuimlaag bovenop de koffie.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.