Wat is een flat white?
Door 1195 Views

Wat is een flat white?

Melkkoffies zijn momenteel erg populair. Het meest gedronken koffiedrankje met melk is toch wel de cappuccino. De flat white is bijna hetzelfde, alleen de verhoudingen zijn anders. Maar wat is een flat white, hoe maak je een flat white en wat heb je eigenlijk allemaal nodig om thuis een heerlijke flat white te kunnen zetten?

Wat is een flat white?

Een flat white bestaat uit drie verschillende delen: dubbele espresso (of ristretto), gestoomde melk en melkschuim. Als eerste schenk je de dubbele espresso in en dan pas de gestoomde melk. De dubbele espresso zorgt ervoor dat de verhoudingen anders zijn dan bij een cappuccino. Een flat white smaakt sterker, heeft minder melk en heeft een dunnere melkschuimlaag dan een cappuccino.

Bestel een flat white i.p.v. een cappuccino als je graag een espresso wilt leren drinken. Weer een stapje dichterbij!

De oorsprong van een flat white wordt geclaimd door twee verschillende landen: Australië en Nieuw-Zeeland. Wie het 100% zeker weet, mag het zeggen! In ieder geval, de flat white is populair geworden in Europa door de third wave coffee. Sindsdien zien wij de flat white standaard op de koffiekaart staan in koffiebars.

Een flat white bestaat uit drie onderdelen:

  • 1/3 dubbele espresso
  • 1/3 gestoomde melk
  • 1/3 melkschuim

Hoe maak je zelf een flat white?

Voor het zetten van een flat white heb je nodig: koffie, koude melk (liefst verse melk), espressoapparaat, melkopschuimer en een kopje.

Stap 1: Kopjes voorverwarmen

In een koffiebar staan de koffiekopjes op de espressomachine, zo blijven de kopjes namelijk warm. Als je thuis een flat white wilt maken, begin dan eerst het het voorverwarmen van de kopjes met bijvoorbeeld heet water.

Stap 2: Het zetten van een dubbele espresso

Maak een dubbele espresso op een manier naar eigen keuze. Een standaard verhouding voor een espresso ligt tussen de 16/20 gram koffiebonen voor 25ml koffie.

Stap 3: Melk stomen 

Een echte flat white maak je met koude, volle en verse melk. Uiteraard kun je dit vervangen voor plantaardige melk. Stoom de melk eerst op tot de juiste temperatuur. Dit ligt tussen de 60 – 65 graden. Een goed melkschuim is dik, zijdezacht, stevig en met zo weinig mogelijk luchtbellen.

Stap 4: Schenken

Zodra je dubbele espresso en melk klaar zijn, gaan je ze mengen. Begin ongeveer 5 cm boven je kopje melk te schenken, zodat de melk direct door de cremalaag heengaat. De warme melk mengt zich met de dubbele espresso. Vervolgens ga je langzaam met je melkkannetje naar binnen en tik je tegen je kopje aan. Nu komt er melkschuim in het kopje en schenk je ietsjes sneller dan in het begin. Als het goed is, krijg je nu een flat white met aan de buitenkant een lichtbruine kleur en aan de binnenkant een witte kleur.

Lees ook:

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.