
Deze klassieker is niet meer weg te denken van menig menukaart in Nederland. Het is een super lekker en populair koffiedrankje wereldwijd. Maar wat is een cappuccino, hoe maak je een cappuccino en wat heb je eigenlijk allemaal nodig om thuis een heerlijke cappuccino te kunnen zetten? In dit artikel lees je alles over deze koffiesoort.
Een cappuccino bestaat uit drie verschillende delen: espresso, gestoomde melk en melkschuim. Als eerste schenk je de espresso in en dan pas de opgestoomde melk. Op deze manier mengt de witte kleur van de melk zich met de donkere kleur van de koffie. Zo ontstaat er een stevige glanzende koffie met de mooiste latte art gemaakt met melkschuim.
De oorsprong van de cappuccino wordt geclaimd door Wenen. De naam is afgeleid van ‘Kapuziner Kaffee’. Maar wij kennen de cappuccino als een typische Italiaans koffiedrankje, die eigenlijk alleen ‘s ochtends werd gedronken bij het ontbijt.
Een cappuccino bestaat uit drie onderdelen:
Voor het zetten van een cappuccino heb je nodig: koffie, koude melk (liefst verse melk), espressoapparaat, melkopschuimer en een porseleinen kopje met een ronde bodem.
Stap 1: Kopjes voorverwarmen
In een koffiebar staan de porseleinen koffiekopjes op de espressomachine, zo blijven de kopjes namelijk warm en kunnen ze direct beginnen met diverse bestellingen. Als je thuis een cappuccino wilt maken, begin dan eerst het het voorverwarmen van de kopjes met bijvoorbeeld heet water.
Stap 2: Het zetten van een espresso
Maak een espresso op een manier naar eigen keuze. Een standaard verhouding voor een espresso ligt tussen de 16/20 gram koffiebonen voor 25ml koffie.
Stap 3: Melk stomen
Een echte cappuccino maak je met koude, volle en verse melk. Uiteraard kun je dit vervangen voor plantaardige melk. Stoom de melk eerst op tot de juiste temperatuur. Dit ligt tussen de 60 – 65 graden. Een goed melkschuim is dik, zijdezacht, stevig en met zo weinig mogelijk luchtbellen.
Tip: Een goede schuimlaag kan een theelepeltje suiker een korte tijd vasthouden waarna de suiker langzaam wegzakt door het melkschuim.
Stap 4: Schenken
Zodra je espresso en melk klaar zijn, gaan je ze mengen. Begin ongeveer 5 cm boven je kopje espresso melk te schenken, zodat de melk direct door de cremalaag heengaat. De warme melk mengt zich met de espresso. Vervolgens ga je langzaam met je melkkannetje naar binnen en tik je tegen je kopje aan. Nu komt er melkschuim in het kopje en schenk je ietsjes sneller dan in het begin. Als het goed is, krijg je nu een cappuccino met aan de buitenkant een lichtbruine kleur en aan de binnenkant een witte kleur.
Letterlijk vertaald betekent latte art: melkkunst. Koffieliefhebbers en barista’s schenken mooie figuurtjes in een cappuccino. Het gaat bij latte art niet alleen om de smaak van de cappuccino maar ook speelt de beleving een belangrijke rol. Door speciale schenktechnieken komen er figuurtjes in de cappuccino of flat white. De drie bekendste latte art figuurtjes zijn:
Het is lastig om latte art te leren, want je moet gewoon veel oefenen en niet opgeven! Desnoods vraag je in een koffiebar om meer tips of volg je ergens een latte art workshop! Wij hebben dat ook gedaan bij Coffeelovers in Eindhoven.
Lees ook:
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.