Waarom is specialty coffee duurder dan normale koffie?
Door 712 Views

Waarom is specialty coffee duurder dan normale koffie?

Ben jij, net als wij, groot liefhebber van specialty coffee? Dan heb je vast al ervaren dat het best een dure hobby is. In welke koffiebar je ook komt: je zult altijd en overal meer moeten betalen voor een specialty coffee dan voor een normale koffie. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat maakt dat een specialty coffee duurder is dan een normale koffie op de kaart?

Koffie van uitzonderlijke kwaliteit

De reden dat specialty coffee duurder is dan normale koffie, is simpel: specialty coffee is gegarandeerd van de allerbeste kwaliteit. Gewone koffie haalt het niet bij de kwaliteit van specialty coffee. Sterker nog, specialty coffee moet aan diverse criteria van de SCA (Specialty Coffee Association) voldoen, voordat het specialty coffee mag heten. Het gaat in dit geval om de volgende elf criteria:

 • Aciditeit: De mate van helderheid en zuurheid van de koffie.
 • Balans: In hoeverre zijn de smaken van de koffie in evenwicht? Of is de koffie te zoet, te zuur of te bitter?
 • Body: Het mondgevoel van de koffie. Heeft de koffie een volle, ronde smaak of is hij waterig?
 • Clean cup: De indruk van de koffie van de inname (slok) tot de nasmaak. Hoe minder negatieve indrukken, hoe ‘cleaner’ de koffie is.
 • Defecten: Negatieve smaken die afbreuk doen aan de kwaliteit van de koffie.
 • Fragrance/aroma: De geur van de droge, gemalen koffie (fragrance) en de geur nadat er water aan de koffie is toegevoegd (aroma).
 • Smaak: Het algemene karakter van de koffie.
 • Nasmaak: Hoe lang en intens de smaak van de koffie in je mond blijft hangen.
 • Uniformiteit: De consistentie van de smaak als er meer kopjes koffie worden gezet. Oftewel: smaakt het volgende kopje hetzelfde als het vorige kopje?
 • Zoetheid: Zijn er duidelijk zoete smaken aanwezig en zo ja, in welke mate?
 • Overall: De totale beleving die wordt ervaren tijdens het drinken van de koffie (onder andere aroma’s, smaak, mondgevoel en afdronk).

Cuppen

Deze elf criteria worden getoetst tijdens een cuppingtest. Cuppen betekent simpelweg ‘het proeven van koffie’. Aan de hand van deze criteria worden er punten toegekend aan de koffie die geproefd wordt. Er zijn maximaal 100 punten te behalen. Haalt een koffie meer dan 80 punten? Dan mag de koffie specialty coffee worden genoemd. Koffie met een score van 79 punten of minder mag niet als specialty coffee worden gekwalificeerd.

Cupping sessie bij Black in Bratislava

Cupping sessie bij Black in Bratislava

Ook mogen alleen de allerbeste koffiebonen in aanmerking komen voor specialty coffee. De bonen mogen bijvoorbeeld geen beschadigingen hebben en moeten gelijkmatig van grootte zijn. Afwijkingen in de bonen kunnen namelijk al van invloed zijn op de smaak van de koffie. Omdat koffiebonen een natuurproduct zijn en van vele factoren afhankelijk, zul je begrijpen dat slechts een klein percentage van de oogst elke keer in aanmerking komt voor specialty coffee.

Koffie moet dus aan hoge eisen voldoen, wil het specialty coffee worden genoemd. En dat kost tijd en geld, in elke stap van het koffieproces. Daarom betaal jij dus meer voor jouw kop specialty coffee.

Lees ook:

Eerlijke prijzen

Een andere belangrijke prijscomponent is transparantie en eerlijke prijzen. Koffie wordt namelijk van oudsher verhandeld op de beurs, waar dus ook de prijs van koffie wordt bepaald. Die prijs wordt de C-prijs genoemd en vormt een referentieprijs voor koffie van basiskwaliteit. Boeren zijn hier afhankelijk van, omdat deze prijs met name bepaalt hoeveel zij voor hun koffie kunnen krijgen. In praktijk betekent dit vaak dat boeren hun koffies tegen, of zelfs onder, kostprijs moeten verkopen. Terwijl de grote bedrijven flinke marges maken. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Specialty coffee probeert hier verandering in te brengen, door een prijs te bepalen op basis van de kwaliteit van de koffie. Dat betekent eerlijke prijzen, waardoor boeren beloond worden voor het werk dat ze erin stoppen. Zij blij, wij blij. Zo kun je ook met een goed gevoel genieten van je koffietje.

Lees ook:

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.