Waar komt koffie vandaan?
Door 1954 Views

Waar komt koffie vandaan?

Koffie is onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Sommige mensen drinken koffie om de dag goed te kunnen beginnen, andere om zich op te warmen. Maar de meeste mensen drinken natuurlijk koffie omdat ze er gek op zijn 😉!

Ondanks het feit dat wij iedere dag de benodigde cafëine naar binnen tikken, durf ik te wedden dat best veel mensen denken dat koffie uit Italië komt. Dat is onmogelijk: koffie zou er kunnen groeien, maar nooit voldoende om er daadwerkelijk productie mee te kunnen draaien.

Dus voor eens en altijd: koffie komt NIET uit Italië!

Wat zijn de koffielanden?

Wereldwijd zijn er bepaalde gebieden waar koffie kan groeien op een koffieplantage. Koffiebonen groeien het beste waar het lekker warm is, veel regent en op de vruchtbare grond. Een basisregel is hoe hoger hoe beter, maar dan wel zonder vorst. En dit brengt ons in de buurt van de evenaar.

De koffiegordel

De koffiegordel

In de afbeelding hierboven zie je de evenaar en twee keerkringen. Tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring is het terroir gunstig genoeg om koffie te kunnen verbouwen. Dit ruime gebied wordt ook wel de “koffiegordel” of “coffeebelt” genoemd.

Terroir: de omgeving en de bodem waar de koffieplant op groeit. Het klimaat, het perceel, en het weer zijn o.a. bepalend voor de smaak van de koffie.

Latijns-Amerika en Afrika zijn de belangrijkste werelddelen waar koffie wordt verbouwd. In landen zoals Ethiopië, Kenia, Colombia, Bolivia, Peru, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras en Panama zien we de Arabica koffieboon terug. De Robusta koffiebonen zien we vooral in Uganda, Thailand, Vietnam en India terug. De reden waarom in deze landen arabica of robusta koffiebonen groeien, heeft alles te maken met de geschiedenis van koffie.

Top 10 koffieproduceerde landen

De oorsprong van arabica koffiebonen ligt in Ethiopie en de oorsprong van robusta koffiebonen ligt in Congo. Inmiddels groeit koffie in ruim 50 landen op 4 verschillende continenten.

Top 10 koffieproducerende landen

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_coffee_production

Hieronder de top 10 koffieproduceerde landen 👇

  1. Brazilië
  2. Vietnam
  3. Colombia
  4. Indonesië
  5. Ethiopië
  6. Honduras
  7. India
  8. Uganda
  9. Mexico
  10. Guatemala

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.