
De geschiedenis over koffie is een verhaal dat de hele wereld heeft veranderd. Er zijn twee versies. Het ene verhaal kent liefde, smokkel, religie, slavernij en gemeenschap én het andere verhaal gaat over een geit. Welke de echte waarheid is? Wij zullen het nooit zeker weten.
Er bestaan dus twee verschillende verhalen, die op sprookjesachtige wijze de oorsprong en geschiedenis van koffie vertellen. Welke versie jij voor waarheid aan wilt nemen, ligt aan jezelf én aan een van onderstaande verhalen die jou het meeste aanspreekt.
Niemand weet het 100% zeker, maar ze zeggen dat de oorsprong van Arabica koffiebonen in Kaffa (Ethiopië) ligt. Méér dan 1.000 jaar geleden waren er reizende herders die de koffiebessen opaten als ‘energybars’ samen met andere vetten en specerijen.
Men denkt dat koffie door de Afrikaanse slaven meegenomen is naar Yemen in de 14e eeuw. De Arabieren maakte er thee van om wakker te blijven tijdens de nacht, om te bidden en teksten te schrijven voor de Koran.
In de 15e eeuw verspreidde het drankje zich in andere Arabische landen, maar de plant groeide vooralsnog alleen in Yemen. Om de handel in koffiebonen te beschermen werden koffiebonen eerst gekookt, zodat niemand anders koffiebonen kon kweken. Tja, totdat die Hollander in beeld kwam… ?♂️
Gabriel-Mathieu de Clieu die een koffieplant meesmokkelt
In het begin van 16e eeuw smokkelde een Nederlandse handelaar, Pieter van den Broecke, enkele koffiestruiken naar Nederland. Deze wist hij op bijzondere wijze te stelen van de zwaarbewaakte plantages. De koffiestruiken werden in leven gehouden in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Alleen door het ongeschikte klimaat van Nederland was het niet mogelijk om koffie te kunnen verbouwen. De koffieplantjes werden naar Nederlands-Indië (Indonesië) gebracht. Van daaruit is Arabica over Azië verspreid.
In de 17e eeuw gaf de Amsterdamse burgemeester een koffiestruik aan de Franse koning. Tegen de wil van de Franse koning nam een marineofficier, Gabriel-Mathieu de Clieu, koffieplanten mee naar het Caribische eiland Martinique. Koffie verspreidde zich over de Franse koloniën in het Caribisch gebied. En de Portugezen, die daar ook koloniën hadden, werden nieuwsgierig naar deze koffiestruik.
De Fransen wilden alleen geen struiken afstaan aan de Portugezen. Gelukkig wist de Portugese luitenant de vrouw van de Franse gouverneur te verleiden. Zij gaf hem een boeket bloemen met daarin koffiestekjes verstopt. In 1727 bracht de Portugese luitenant deze naar Brazilië, en legde daarmee de basis voor een miljardenindustrie.
Kaldi omringd door dansende geiten
De oorsprong van Arabica koffiebonen bevindt zich in het Westen van Ethiopië. Rond het jaar 850 ontdekte de geitenherder, genaamd Kaldi, dat zijn geiten energie kregen na het eten van de rode bessen van een bepaalde struik. De geiten gingen zelfs dansen. Hij bracht deze rode bessen naar de imam, die minder geloofde in de rode bessen, en gooide ze op het vuur. Toen daar een aangename geur vanaf kwam, haalde ze de pitten van het vuur. Deze pitten malen ze fijn en strooide het poeder in heet water. Viola! De eerste kop koffie ooit! ????
We zullen dus nooit weten waar koffie echt vandaan komt. Of het nu door de geitenherder Kaldi ontdekt is, of in Kaffa. Een ding is zeker, beide versies van het het verhaal van de oorsprong van koffie zijn heerlijk om bij weg te dromen, uiteraard onder het genot van een lekker koffietje.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.