
Hario V60 is wereldwijd een populaire zetmethode. In Nederland zien wij deze zetmethode het meest terug in een gespecialiseerde koffiebar. Hij is makkelijk in gebruik, betaalbaar en je kunt er heerlijke filterkoffie mee zetten. Maar hoe maak je een V60 koffie? En waar moet je rekening mee houden? In dit artikel leggen we je uit hoe de Hario V60 werkt.
De Hario V60 is een filterdrager in de vorm van een V met een hoek van 60 graden, vandaar de naam. Je kunt de V60 filterdrager kopen in glas, plastic of metaal.
De V60 is speciaal door Hario ontworpen voor filterkoffie (slow coffee) en is gemaakt voor 1 tot 4 kopjes koffie per keer. De ronde vorm met ribbels zorgt er niet alleen voor dat het water geleidelijk naar het middel loopt, maar ook gelijkmatige extractie van de gemalen koffiebonen. Dit laatste is ontzettend belangrijk voor het perfecte kopje koffie!
Lees ook: Hario V60: de verschillen tussen plastic, keramiek, glas, staal en koper
De Hario V60 is een vrij eenvoudige zetmethode, waarbij niet veel handelingen nodig zijn. Wel heb je een aantal zaken nodig, om een lekker kopje koffie te kunnen zetten. Gelukkig valt de aanschaf mee.
Ten eerste heb je natuurlijk koffie en water nodig. Er zijn veel verschillende soorten koffiebonen die je kunt kopen in Nederland. Vraag daarom altijd aan de barista advies welke koffie het beste is voor V60 koffie. Vaak zijn deze koffiebonen lichter gebrand. Gebruik het liefste koffie die niet ouder is dan twee à drie weken. Daarnaast zorgt gefilterd water of bronwater voor een betere smaak van de koffie.
Als je een Hario V60 wilt gebruiken moet je rekening houden met de verhouding koffie en water, maling van de koffiebonen, temperatuur van het water en verschillende doorlooptijden. Al deze verschillende aspecten kunnen de smaak van de koffie veranderen. Hieronder een ‘standaard’ recept voor twee personen volgens de Hario V60 zetmethode. Voor het gemak gaan we uit van 500 gram water (zacht water, 85-90 graden) en 24 gram koffie (niet ouder dan drie weken, grof malen).
Breng meer dan genoeg water aan de kook. Gebruik het liefste gefilterd water of bronwater voor het beste resultaat. De temperatuur van het hete water moet ongeveer tussen de 85 – 90 graden zijn. Laat het water dus twee minuutjes afkoelen.
Weeg 24 gram koffie af en maal het op zandkorrelgrootte. Het moet er fijn uitzien maar grof aanvoelen.
Plaats de Hario V60 op een mok, kopje, of een glazen kannetje of een speciale V60 pour-over pot. Vouw het filter langs de naad en plaats het in de V60. Spoel het filter goed door met heet water. Dit spoelt niet alleen de papiersmaak weg, maar verwarmt ook de Hario V60. Vergeet niet het water weg te gooien!
Doe de vers gemalen koffie in de V60 filterdrager. Plaats alles op de weegschaal, zet de weegschaal aan en zorg ervoor dat alles op nul staat. Start de timer vanaf 0.00 en begin heel langzaam vanuit het midden de koffie nat te maken. Zorg ervoor dat alle koffie nat is met zo min mogelijk water. We laten de koffie 30 seconden bloomen.
Na 30 seconden schenken we voorzichtig water vanuit het midden naar buiten in de Hario V60. Het is belangrijk om kleine rondjes te maken met het water. Vul het filter tot 1 centimeter onder de rand. Je zult merken dat je nog een keertje moet opschenken om de 500 gram water te halen. Zorg ervoor dat je bij de tweede keer opschenken de koffie aan de zijkanten meeneemt, anders krijg je ‘high and dry grounds’. Je kunt dit doen met het water of je schept het met een klein lepeltje naar binnen. Probeer echter niet teveel tegen de rand te schenken. Het water loopt daardoor sneller langs de koffie, wat kan resulteren in onderextractie.
De V60 filterkoffie zal doorgelopen zijn tussen 2:30 en 3:00 minuten. Laat het allerlaatste beetje water niet meer doorlopen, verwijder het samen met de papieren V60 filter. Heeft het langer dan 3:00 minuten geduurd? Dan krijg je overextractie, maal de volgende keer de koffie wat grover. Loopt het te snel door? Dan krijg je onderextractie, maal de volgende keer de koffie wat fijner.
Vergeet hierbij niet je kopje voor te verwarmen. Meestal doe ik dat door van te voren wat warm water in mijn kopje te gieten.
Zoals iedere zetmethode heeft ook de Hario V60 haar voor- en nadelen. Hieronder hebben we deze voordelen en nadelen eenvoudig voor je op een rij gezet.
Ben je net als ons fan van de V60 filterkoffie of ben je helemaal enthousiast geworden door al deze informatie? Wacht dan niet langer met het kopen van een Hario V60! Via onderstaande links kun je een Hario V60 kopen (of de accessoires) en heb je hem binnen no-time in huis. Of klik hier voor alle Hario producten.
Ow, had ik al verteld dat ‘ie vrij betaalbaar is!? We zijn benieuwd naar jouw recepten! Kom je er niet helemaal uit, stuur ons dan gewoon een berichtje.
Hario V60 zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je voor 1 tot 2 personen een kopje koffie zetten? Kies dan voor maat 01. Wil je voor meerdere mensen koffie zetten? Kies dan voor maat 02.
De Chemex heeft een dikker filter dan de Hario V60, waardoor de koffie minder snel doorloopt en er meer extractie plaats vindt. Hierdoor smaakt chemex koffie iets bitterder dan koffie gezet met een V60. Omdat het filter van de Chemex dikker is, zul je de koffiebonen iets grover moeten malen.
Je kunt met een Hario V60 tussen 1 en 4 kopjes per keer zetten.
Je gebruikt zo’n 50 tot 60 gram koffie per liter water. De temperatuur van het water moet tussen de 90 – 95 graden zijn en de koffiebonen moeten vers grof gemalen zijn.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.