0
Wat is Hario V60 koffie en hoe maak je dat?
Door 5703 Views

Wat is Hario V60 koffie en hoe maak je dat?

Het V60 recept voor de perfecte kop

Hario V60 is wereldwijd een populaire zetmethode. In Nederland zien wij deze zetmethode het meest terug in een gespecialiseerde koffiebar. Hij is makkelijk in gebruik, betaalbaar en je kunt er heerlijke filterkoffie mee zetten. Maar hoe maak je een V60 koffie? En waar moet je rekening mee houden? In dit artikel leggen we je uit hoe de Hario V60 werkt.

Wat is een Hario V60?

De Hario V60 is een filterdrager in de vorm van een V met een hoek van 60 graden, vandaar de naam. Je kunt de V60 filterdrager kopen in glas, plastic of metaal.

De V60 is speciaal door Hario ontworpen voor filterkoffie (slow coffee) en is gemaakt voor 1 tot 4 kopjes koffie per keer. De ronde vorm met ribbels zorgt er niet alleen voor dat het water geleidelijk naar het middel loopt, maar ook gelijkmatige extractie van de gemalen koffiebonen. Dit laatste is ontzettend belangrijk voor het perfecte kopje koffie!

Lees ook: Hario V60: de verschillen tussen plastic, keramiek, glas, staal en koper

Wat heb je nodig om een V60 koffie te zetten?

De Hario V60 is een vrij eenvoudige zetmethode, waarbij niet veel handelingen nodig zijn. Wel heb je een aantal zaken nodig, om een lekker kopje koffie te kunnen zetten. Gelukkig valt de aanschaf mee.

Ten eerste heb je natuurlijk koffie en water nodig. Er zijn veel verschillende soorten koffiebonen die je kunt kopen in Nederland. Vraag daarom altijd aan de barista advies welke koffie het beste is voor V60 koffie. Vaak zijn deze koffiebonen lichter gebrand. Gebruik het liefste koffie die niet ouder is dan twee à drie weken. Daarnaast zorgt gefilterd water of bronwater voor een betere smaak van de koffie.

V60 - Koffie zetmethode

Hoe werkt een Hario V60?

Als je een Hario V60 wilt gebruiken moet je rekening houden met de verhouding koffie en water, maling van de koffiebonen, temperatuur van het water en verschillende doorlooptijden. Al deze verschillende aspecten kunnen de smaak van de koffie veranderen. Hieronder een ‘standaard’ recept voor twee personen volgens de Hario V60 zetmethode. Voor het gemak gaan we uit van 500 gram water (zacht water, 85-90 graden) en 24 gram koffie (niet ouder dan drie weken, grof malen).

De voor- & nadelen van Hario V60 filterkoffie

Zoals iedere zetmethode heeft ook de Hario V60 haar voor- en nadelen. Hieronder hebben we deze voordelen en nadelen eenvoudig voor je op een rij gezet.

De voordelen

Je kunt 1 tot 4 kopjes koffie per keer zetten
Eindeloos variëren met recepten
Hario V60 is goedkoop
Eenvoudig schoon te maken

De nadelen

Niet geschikt voor espresso
Je kunt een V60 niet makkelijk meenemen
Het duurt even voordat je het onder de knie hebt

Hario V60 kopen?

Ben je net als ons fan van de V60 filterkoffie of ben je helemaal enthousiast geworden door al deze informatie? Wacht dan niet langer met het kopen van een Hario V60! Via onderstaande links kun je een Hario V60 kopen (of de accessoires) en heb je hem binnen no-time in huis. Of klik hier voor alle Hario producten.

Ow, had ik al verteld dat ‘ie vrij betaalbaar is!? We zijn benieuwd naar jouw recepten! Kom je er niet helemaal uit, stuur ons dan gewoon een berichtje.

Veelgestelde vragen over de Hario V60

Welke maat Hario V60 moet ik hebben?

Hario V60 zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je voor 1 tot 2 personen een kopje koffie zetten? Kies dan voor maat 01. Wil je voor meerdere mensen koffie zetten? Kies dan voor maat 02.

De Chemex heeft een dikker filter dan de Hario V60, waardoor de koffie minder snel doorloopt en er meer extractie plaats vindt. Hierdoor smaakt chemex koffie iets bitterder dan koffie gezet met een V60. Omdat het filter van de Chemex dikker is, zul je de koffiebonen iets grover moeten malen.

Je kunt met een Hario V60 tussen 1 en 4 kopjes per keer zetten.

Je gebruikt zo’n 50 tot 60 gram koffie per liter water. De temperatuur van het water moet tussen de 90 – 95 graden zijn en de koffiebonen moeten vers grof gemalen zijn.

Gerelateerde artikelen