Espresso op een AeroPress? Zo doe je dat met de Fellow Prismo
Door 2310 Views

Espresso op een AeroPress? Zo doe je dat met de Fellow Prismo

Om een espresso te maken, heb je druk nodig. Veel druk. Zo’n 9 bar zelfs. Door die hoge druk wordt het warme water als het ware door de fijn gemalen koffie heen geduwd. Omdat de koffie zo fijn is gemalen, werkt het eigenlijk als een filter en houdt deze het water tegen. Daardoor druppelt de koffie uit de portafilter, in plaats van dat deze eruit spuit. Lang verhaal kort, een AeroPress levert ongeveer 0,35 tot 0,75 bar druk. Dat is dus veel te weinig om een goede espresso te maken. Dus heeft Fellow Prismo iets slims bedacht, zodat jij thuis gewoon met je AeroPress toch een heerlijke espresso kunt maken.

Fellow Prismo AeroPress attachment

De Fellow Prismo is eigenlijk niets meer dan een attachment die je op je AeroPress schroeft. De Prismo bestaat uit 2 onderdelen, namelijk de plastic filterhouder/dop en het metalen filter. Om een espresso op een AeroPress te maken met de Fellow Prismo, heb je de orignele filterdop van de AeroPress dus niet nodig. Het ingenieuze aan de Fellow Prismo is het oranje klepje in het midden. Dat klepje wordt namelijk door druk geopend, waardoor de koffie eruit geduwd kan worden. Het klepje blijft de hele tijd gesloten, totdat er druk op komt, doordat jij begint met het doorduwen van de AeroPress. Hierdoor wordt er extra druk opgebouwd, waardoor het “normale” espresso process ietwat gesimuleerd wordt.

Fellow Prismo espresso attachment voor AeroPress

Benodigdheden

Voordat je kunt beginnen met het maken van een espresso op je AeroPress, heb je de volgende dingen nodig:

Fellow Prismo recept voor espresso

Net als met ieder recept, zul je moeten experimenteren om te zien wat voor jou werkt en op welke manier jij de espresso met de AeroPress en Fellow Prismo het lekkerst vindt. Een van de grootste factoren die van invloed zijn op de smaak van de espresso, zijn natuurlijk de koffiebonen zelf. Daarnaast kun je spelen met de maalgraad, de temperatuur van het water, de hoeveelheid gemalen koffie, de hoeveelheid water en de tijd die je gebruikt om de koffie te roeren. Het standaard Fellow Prismo espresso recept dat wij veel gebruiken, is als volgt:

 1. Voeg 20 gram fijn gemalen koffie aan de AeroPress toe
 2. Giet precies 50 gram kokend water (zo heet mogelijk) langzaam over de gemalen koffie
 3. Roer je brew gedurende 30 seconden
 4. Druk de plunger snel, stevig en consistent door

Een paar tips voor de perfecte espresso

 • Hoe verser de koffie, hoe beter de crema laag van de espresso. Heb je geen crema laagje, dan is je koffie niet vers genoeg of je hebt te lang van te voren de koffiebonen gemalen.
 • Heel licht gebrande koffie, dus voor filterkoffie, zorgt voor meer aciditeit in de espresso. Dat wil je eigenlijk niet, want je espresso moet vol en romig zijn. Gebruik daarom bij voorkeur koffiebonen die gebrand zijn voor espresso, dus iets donkerder gebrand.
 • Als je start met het doorduwen van de plunger in de AeroPress, druk deze dan snel en krachtig naar beneden. Hoe meer kracht je zet, hoe beter de espresso uit de Aeropress smaakt.
 • Omdat je gewoonweg de druk van een echte espressomachine niet kunt evenaren, zul je meer moeten roeren om zo een betere extractie van de gemalen koffie aan het water te realiseren. Dus, hoe meer je roert, hoe meer koffiesmaak er aan het water wordt afgegeven.
 • Om een goede espresso met de Fellow Prismo te maken, moet je je koffie écht fijn malen. Je weet dat je koffiebonen niet fijn genoeg gemalen zijn, als je bovenstaande tips in acht hebt genomen, maar je nog steeds geen crema laagje hebt, of je espresso te zuur of te waterig is. Start daarom met een zo fijn mogelijke maalgraad en maal telkens een stand grover totdat je de perfecte maalgraad voor espresso op je AeroPress hebt gevonden.

Voor- & nadelen van de Fellow Prismo

Uiteraard zet je nu eenmaal met een echte espressomachine een betere espresso. Maar, dat betekent niet dat je de Fellow Prismo niet moet proberen. Het is namelijk een goedkoop alternatief voor lekkere espresso op een AeroPress. Daarnaast is het leuk om te experimenteren met verschillende recepten en om gewoon bezig te zijn met het maken van je eigen koffie of espresso. Dat gezegd hebbende, vind je hieronder een aantal voor- en nadelen die je wellicht helpen bij het maken van je aankoopbeslissing.

Voordelen

 • Goedkoop (veel goedkoper dan een espressomachine)
 • Snel te zetten
 • Gemakkelijk mee te nemen

Nadelen

 • Te weinig druk, waardoor je niet de echte volle espresso smaak krijgt
 • Past niet op een AeroPress GO
 • Het kost tijd de perfecte verhouding te vinden voor het juiste recept

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.