
Gewone ijskoffie is uit, cold brew coffee is in! Al een tijdje zelfs. Deze trend is namelijk een aantal jaren geleden over komen waaien uit Amerika. Naast dat cold brew coffee koud is (duh), is hij vaak ook nog eens stukken gezonder dan een normale ijskoffie. Daar hoeft namelijk vrijwel niets aan toegevoegd te worden om hem smaakvol te maken. Dat slaat dus aan. Zo goed zelfs dat je tegenwoordig naast cold brew coffee ook variaties ziet als cold drip coffee of nitro coffee. Wij leggen je uit hoe dat zit.
Voor de leek lijkt dit één pot nat (?), maar er zijn wel degelijk verschillen tussen cold brew coffee, cold drip coffee en nitro coffee. Die verschillen zitten ‘m niet alleen in de manier waarop de koffie wordt gemaakt, maar uiten zich ook in smaak.
Bij het maken van cold brew coffee komt er géén heet water aan te pas. Cold brew coffee wordt namelijk bereid met koud (of soms lauwwarm) water. De extractie (smaakafgifte van koffie aan water) vindt plaats door middel van een zogehete “immersion” techniek. Dat betekent dat de gemalen koffie wordt ondergedompeld in water (dit wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij de AeroPress). Het klinkt heel ingewikkeld, maar het is niets anders dan gemalen koffie en koud water in een serveerkan te gieten en deze een tijdje, meestal tussen de 18 en 24 uur, in de koelkast te laten staan. Vervolgens wordt de koffie gefilterd. Het resultaat is een koude, vrij sterk geconcentreerde koffie die meestal met ijsklontjes wordt geserveerd.
Cold brew coffee van Spotter
Het maken van een cold drip coffee gebeurt middels een andere techniek die “pour over” of “drip” genoemd wordt. De extractie vindt dan plaats doordat je water over gemalen koffie heen giet, waarna het water (meestal door middel van een filter) er aan de onderkant uitloopt of druppelt (denk aan een Hario V60, Kalita of een Chemex). Het maken van cold drip coffee behoeft wel wat meer apparatuur. Je hebt grofweg namelijk 3 onderdelen (een goed voorbeeld hiervan is PuckPuck):
Cold drip coffee maak je gemiddeld in zo’n 3 tot 12 uur, afhankelijk van methode en hoeveelheid. Omdat het water minder lang in contact staat met de koffie, is het resultaat minder geconcentreerd. Met andere woorden, een cold drip coffee zou je zo kunnen drinken, zonder deze verder te verdunnen met water.
Cold drip coffee van Bocca
Nitro coffee wordt (in de regel) gemaakt van cold brew coffee waaraan stikstof (nitro of nitrogen) wordt toegevoegd. Door de toevoeging van stikstof krijgt nitro coffee haar eigenaardige smaak, wat veel wegheeft van frisdrank. Zo voelt het dus ook. Koffie met prik. Vaak wordt nitro coffee geserveerd uit een tap, zodat het stikstof tijdens het tappen aan de koffie wordt toegevoegd. Dat zorgt dan ook meteen voor het schuimlaagje op de nitro coffee, waarmee de koffie meteen wat wegheeft van een Iers biertje. Zoals je merkt, klinkt dit meteen al een stuk complexer. Een nitro coffee thuis maken is dan ook niet zo simpel. Je hebt namelijk stikstof nodig en een apparaat waarmee je de stikstof aan de koffie toe kunt voegen.
Nitro coffee van Mok
Na al die informatie ben je vast benieuwd hoe deze koude koffies nu eigenlijk smaken. Naast de totaal verschillende methodes waarmee deze koude koffies gemaakt worden, zijn de smaken ook echt verschillend. Wanneer je ze alle 3 vergelijkt met normale koffie, dan zijn de koude varianten vaak minder zuur en daardoor zoeter. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van koud water. Vergelijk je ze met elkaar dan is een cold brew coffee over het algemeen het lichtst van smaak en heeft subtiele florale tonen. Een cold drip coffee is intenser van smaak, met een rijkere en vollere body. De florale tonen komen veel meer naar voren dan bij een cold brew coffee. De nitro coffee is ook rijk en vol van smaak, minder floraal, maar is door de toevoeging van het stikstof vooral heel soepel met een romige textuur. Het mondgevoel door de stikstof is wel compleet anders en voelt net als frisdrank frizzy aan.
Traditioneel wordt koffie in een kopje, al dan niet met oortje of schotel, geserveerd. Dat is trouwens ook functioneel, want zo’n kopje heeft vaak een dikke wand, waardoor je je handen niet verbrand als je een slok wilt nemen. Voor koude koffie hoeft dat dus niet en mag het gerust in een longdrinkglas, of zelfs een stoer whisky glas geschonken worden. Wil je helemaal uitpakken? Dan kun je een cold brew, cold drip of nitro coffee zelfs in een mooi hoog rode wijnglas serveren. Super chic ?
In principe kun je cold brew, cold drip of nitro coffee zo’n 2 weken bewaren. Bewaar de koffie dan wel in de koelkast, zo blijft ‘ie het lekkerst. Zelf doen we er trouwens nooit zo lang mee ?
Een volmondig “Nee” is hierop ons antwoord. Je drinkt toch ook gewoon cola in de winter? Dus waarom dan geen lekkere cold drip coffee? Wij vinden dat deze ijskoude koffies meer gedronken moeten worden. De smaak wordt echt compleet anders wanneer je koffie op een van bovenstaande manieren maakt.
Ja hoor, dat is geen probleem. Je hebt wel wat spullen nodig. Wij zijn fan van Puckpuck , vooral vanwege het gemak en de smaak van de cold drip coffee. Oh, en de prijs valt ook echt mee. Maar om cold drip coffee thuis te maken heb je een Aeropress en een PuckPuck nodig. Heerlijke koffiebonen zijn trouwens ook geen overbodige luxe. Die bepalen immers de smaak.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.