12 februari 2020 Door 4029 Views

AeroPress koffie maken doe je zo!

De perfecte zetmethode voor thuis

AeroPress is een zeer populaire zetmethode voor thuis, onderweg of in een koffiebar. Je kan er zonder al teveel moeite koffie uit krijgen. Het is goedkoop, eenvoudig, mooi, makkelijk te onderhouden én (niet geheel onbelangrijk) het zet vooral heerlijke koffie! In dit artikel leggen we je uit hoe een AeroPress werkt en geven we jou een aantal recepten van bekende barista’s uit Nederland.

De Aeropress Go

Wat is een AeroPress?

De AeroPress is uitgevonden voor Alan Adler uit Los Altos, California. Sinds 2005 bestaat de AeroPress en wordt hij in 60 verschillende landen verkocht. In 2019 is er een nieuwe versie uitgebracht, de AeroPress Go. Deze is vooral bedoeld om mee te nemen op vakantie of voor onderweg. 

De AeroPress bestaat uit drie onderdelen. Het is een plastic cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger. Deze zuiger is voorzien van een afsluitring waardoor je met kracht je gemalen koffie en water door de filter drukt. De filterdrager wordt vaak met papieren filters gebruikt, maar je kunt er ook een metalen filter voor gebruiken.

Wat heb je nodig?

AeroPress draait vooral om eenvoud, dus er is gewoon niet veel nodig. Om dus met een AeroPress een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:

Ten eerste heb je natuurlijk koffie en water nodig. Er zijn veel verschillende soorten koffiebonen die je kunt kopen in Nederland. Vraag daarom altijd aan de barista advies welke koffie het beste is voor de AeroPress. Vaak zijn deze koffiebonen lichter gebrand voor filterkoffie. Gebruik het liefste koffie die niet ouder is dan twee à drie weken. Daarnaast zorgt gefilterd water of bronwater voor een betere smaak van de koffie.

 • AeroPress
 • Papieren filters of metalen filter
 • Weegschaal
 • Timer
 • Koffiemaler
 • Ketel voor heet water
 • Lepel om te roeren
 • Mok, kopje of een glazen kannetje
Alle AeroPress onderdelen en benodigdheden

Hoe werkt een AeroPress?

Er zijn twee verschillende technieken voor het gebruik van een AeroPress, een standaard (ook wel classic of traditionele) methode en een inverted methode. Het grootste verschil tussen deze twee methodes is dat je bij de inverted methode de AeroPress gewoon ‘op de kop’ zet. Als je een AeroPress wilt gebruiken moet je rekening houden met de verhouding koffie en water, maling van de koffiebonen, temperatuur van het water en verschillende doorlooptijden. Al deze verschillende aspecten kunnen de smaak van de koffie veranderen.

AeroPress volgens de inverted methode

Bij inverted methode plaats je de AeroPress ‘op zijn kop’. Ook hier maak je eerst de filter in de houder een beetje nat, zodat de papiersmaak verdwijnt. Je plaatst het bovenste gedeelte van de AeroPress (de zuiger of plunger) op de onderkant (ongeveer 2 cm). Het rubber moet de AeroPress goed afsluiten. Daarna draai je hem ondersteboven. Als de AeroPress stevig staat, vul je de cilinder met koffie en schenk je er een kleine hoeveelheid warm water op de koffie om het te laten bloomen. Schenk daarna het water op, roer het eventueel even door. Vervolgens schroef je de natte papieren filter op de filterhouder. Je wacht hier een enkele seconden. Als laatste draai je de AeroPress 180 graden, zodat de filterhouder op een mok of kannetje staat. Dit gaat nogal eens mis (en ja… ik ben ook onhandig geweest 🤭)! Vervolgens press je de koffie door het filter in je kopje of kannetje.

In het kort:

 • Maak de papierenfilter een beetje nat
 • Plaats de onderkant (= de zuiger) 2cm in de cilinder en draai de AeroPress om (je kunt de zuiger het makkelijkst schuin inbrengen)
 • Vul de AeroPress met gemalen koffie
 • Schenk een beetje water op de koffie en laat het bloomen
 • Wacht een aantal seconden (ongeveer 30 seconden)
 • Schenk de rest van het water erbij
 • Roer de koffie
 • Plaats de filterhouder op de AeroPress
 • Draai de AeroPress nu om op het kopje
 • Press de koffie door het filter in je kopje of kannetje
De inverted AeroPress methode

AeroPress recepten

Koffie zetten met een AeroPress kan op veel verschillende manieren, wat het juist super leuk maakt om hiermee te experimenteren. Het is zelfs zo populair geworden onder de koffiegeeks, dat er wedstrijden georganiseerd worden in Nederland (zelfs wereldwijd!). Het draait dan allemaal om “wie heeft het beste AeroPress recept?”. Wij vroegen een aantal bekende barista’s in Nederland naar hun favoriete AeroPress recept. 

AeroPress stress? Doe zelf een gok...

Heb je alle recepten van de barista’s al eens geprobeerd? Of heb je geen inspiratie voor een recept? Doe zelf een gok, gooi de dobbelstenen! Laat ons weten wat je ervan vindt, vinden we leuk! 🙂 

Koffie & Water
Maling & duur
Temperatuur
Methode
Roeren

De voor- & nadelen van een AeroPress

Zoals iedere zetmethode heeft ook de AeroPress haar voor- en nadelen. Hieronder hebben we deze voordelen en nadelen eenvoudig voor je op een rijte gezet.

De voordelen

Een AeroPress is goedkoop
Je kunt een AeroPress makkelijk meenemen
Eindeloos variëren met recepten
Eenvoudig schoon te maken
Je kunt er ook espresso's mee maken

De nadelen

Je kunt maar 1 of 2 koppen per keer maken
Je hebt speciale filters nodig
Het duurt even voordat je het onder de knie hebt

AeroPress kopen?

Ben je net als ons fan van de AeroPress of ben je helemaal enthousiast geworden door al deze informatie? Wacht dan niet langer met het kopen van een AeroPress! Via onderstaande links kun je een AeroPress kopen (of de accessoires) en heb je hem binnen no-time in huis.

Ow, had ik al verteld dat ‘ie vrij betaalbaar is!? We zijn benieuwd naar jouw recepten! Kom je er niet helemaal uit, stuur ons dan gewoon een berichtje.

Veelgestelde vragen over de AeroPress

Een AeroPress werkt vrij eenvoudig, door gemalen koffie in de AeroPress te gieten en daar heet of warm water bij de gieten. Je laat dit geheel even staan, zodat de gemalen koffie smaak af kan geven aan het warme water. Vervolgens duw je de koffie door middel van de plunger door het filter in een mok of serveerkan. Een AeroPress is veelzijdig, je kunt immers spelen met talloze elementen. Daarom hebben wij verschillende recepten verzameld van bekende barista’s om een AeroPress te zetten. Bij ze allemaal hier.

De AeroPress valt in de categorie filterkoffie, ook wel slow coffee genoemd. Daarom gebruik je het beste licht gebrande koffiebonen, speciaal gebrand voor filterkoffie. Door deze lichte branding krijgt de koffie, gezet met een AeroPress, een meer verfijnde smaak, met vooral fruitige tonen (uiteraard afhankelijk van de keuze van je koffiebonen).

Er zijn 1.001 mogelijkheden om met een AeroPress koffie te maken. Een vrij standaard recept voor de AeroPress is 20 gram gemalen koffie met 275 gram water water. Ben je avontuurlijk, bekijk dan vooral onze recepten pagina met AeroPress recepten van bekende Nederlandse en Belgische barista’s.

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.