
Koffiebonen in de supermarkt kopen… Waarom zou je dat nog doen?! De kwaliteit van deze massaproductie-bonen valt in het niet in vergelijking met koffiebonen van écht goede kwaliteit. De bonen die je in je favoriete koffiebar en bij een lokale koffiebranderij vindt, bijvoorbeeld. Of in onze Koffiebox? Gelukkig kiezen steeds meer koffieliefhebbers ervoor om te investeren in goede koffiebonen. Maar hoe kies je nou voor goede bonen? Waar moet je op letten?
Natuurlijk heeft iedereen een andere smaakbeleving van koffie. Sommigen willen vooral sterke koffie om de dag door te komen. Anderen maken van hun kop koffie echt een genietmomentje, waarin ze de tijd nemen om de uitgesproken smaakprofielen van de koffie te ontdekken. Wat jouw smaakbeleving van koffie ook is, je wilt ongetwijfeld koffie van goede koffiebonen. Niemand zit te wachten op een bak smakeloze prut, toch? Wij vertellen je graag waar je nou op moet letten als je goede koffiebonen wilt kopen. Want geloof ons, de ene zak bonen is de andere niet.
We gaan er even vanuit dat jij een koffieliefhebber bent, meer wilt leren over koffie én op zoek bent naar verse koffiebonen voor thuis. Hieronder 7 tips die jou daarbij gaan helpen.
Er zijn veel verschillende koffiebonen. In totaal misschien wel meer dan 110 verschillende soorten. De twee bekendste koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Die twee verschillen enorm van elkaar. Arabica-bonen zijn genuanceerd, levendig, zoet en complex. Robusta-bonen zijn hard, stevig en vooral bitter van smaak. In Robusta-bonen zit ook meer cafeïne dan in Arabica-bonen. Om die redenen worden Robusta-bonen vaker gebruikt voor oploskoffie, automatenkoffie en espresso’s. Maar als je goede specialty coffee wil, doen Robusta-bonen je koffie helemaal geen goed. Als je dat doet: stop met het kopen van Robusta-bonen, maar richt je op het aanbod Arabica-bonen. Veel beter!
Koffiebonen worden doorgaans donker gebrand voor espresso en lichter gebrand voor filterkoffie. Heb jij thuis een volautomaat? Dan zet je waarschijnlijk espresso’s en lungo’s en koop je dus het beste koffiebonen speciaal gebrand voor espresso. Maak je thuis alleen maar filterkoffie met een AeroPress of V60? Dan koop je juist weer licht gebrande koffiebonen. Twijfel je, dan kun je soms ook een omni-roast kopen. Dat zijn koffiebonen die gebrand zijn voor zowel espresso als filterkoffie. Let wel op: deze kun je lang niet overal krijgen. Doe dus goed onderzoek!
Het allerbelangrijkste voor je koffie: verse koffiebonen. Dat is allesbepalend voor de smaak van jouw kopje koffie. Hoe beïnvloed je dat? Door hele koffiebonen te kopen. Hele koffiebonen behouden hun aroma’s en geur namelijk veel beter dan gemalen koffie. Dat betekent dat gemalen koffie veel smakelozer is. Maal je koffiebonen dus vooral lekker zelf (zie tip 7).
Als je koffie koopt (waar dan ook), controleer dan goed of de branddatum van de koffiebonen op de verpakking staat vermeld. Is dit niet het geval? Koop de koffiebonen dan niet. Grote kans dat deze dan al te oud zijn. Staat de branddatum er wel op? Reken dan op vier weken voor espresso en zes weken voor filterkoffie.
De verpakking van de koffiebonen is bepalend voor de houdbaarheid. Hoe beter verpakt, hoe langer houdbaar de bonen zijn. Daarom worden veel verpakkingen ondoorzichtig en luchtdicht gemaakt met een valvesysteem. Wat is nu het nut van zo’n systeem? Pas gebrande koffiebonen moeten nog ontgassen en CO2 uitstoten. Dat is belangrijk, want dat beïnvloedt de smaak. Tegelijkertijd mag er zo weinig mogelijk lucht of zuurstof bij de bonen komen, want – verrassend – ook dat is van invloed op de smaak van de koffie. En dat is precies waar het one-way valvesysteem voor zorgt. De lucht kan wel uit de verpakking, maar niet terug erin. Wat als er geen valve-systeem op de verpakking zit? Dan ontgast de koffie volledig en vindt er smaakverlies plaats. Verpakkingen zonder valve-systeem zie je vaak in supermarkten. Vermijd deze. Kun je geen bonen met valve-verpakking vinden, overweeg dan (echt!) om ze bij een lokale branderij, koffiebar of via onze Koffiebox te kopen.
Blijf uit de buurt van koffiebonen waar olie op staat! De beste smaken zijn er dan namelijk uitgebrand, waardoor je de initiële smaken van de koffieboon niet meer proeft. Koffiebonen met olie zijn vaak heel donker of zelfs bijna zwart van kleur. Het beste is om koffiebonen te kopen die kaneelkleurig zijn. Vooral voor filterkoffie is dit een goede keuze. Iets minder licht mag ook, maar dan vooral voor espresso.
Als je heel graag goede koffie van verse koffiebonen drinkt, dan koop je een koffiemolen. Het aanschaffen van zo’n molen is echt niet duur: voor een paar tientjes heb je al een goede handmolen. Bovendien werkt het snel. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heb je binnen no-time vers gemalen koffiebonen. En die verse koffiebonen, dat is wat je wil voor jouw koffie! Het geeft een heerlijke geur van koffie af en de koffie smaakt 10x beter. Kun je wel wat hulp gebruiken bij de aanschaf van een nieuwe koffiemolen? Wij helpen je graag.
Arabica-bonen zijn de beste kwaliteit koffiebonen om in huis te halen. De meeste koffieliefhebbers zijn gek op de zoete, gebalanceerde en fruitige smaak van deze bonen. Vooral voor filterkoffie zijn Arabica-bonen de beste keuze.
Maak je jouw koffie niet handmatig, maar met behulp van een koffiemachine? Kies dan voor Arabica-bonen. Robusta-bonen zijn namelijk harder van structuur en dat is minder goed voor de maalschijven van je machine. De maalschijven slijten daardoor sneller.
Het valvesysteem is een verpakkingssysteem dat ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk lucht of zuurstof bij de koffiebonen komt. Tegelijkertijd kan de lucht wel uit de verpakking. Dit is belangrijk voor de kwaliteit (en smaak) van de bonen. Heeft een verpakking geen valvesysteem, dan treedt er eerder smaakverlies van de bonen op.
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.