7 Tips die jou helpen om betere koffiebonen te kopen
Door 3446 Views

7 Tips die jou helpen om betere koffiebonen te kopen

Do's & don'ts voor een beter kopje koffie!

Uit onderzoek blijkt dat 43% van de mensen nog steeds koffie in de supermarkt koopt…WHY🤦‍♀️? Gelukkig zien we steeds vaker dat echte koffieliefhebbers koffiebonen kopen via onze koffiebox, bij een lokale koffiebranderij of in hun favoriete koffiebar.

Uiteindelijk draait het om de smaakbeleving van de koffie en wat jij belangrijk vind aan deze beleving! De een geniet van een kopje koffie om de dag te kunnen beginnen (lees: sterk bakkie koffie) en de ander geniet meer van zachtere, uitgesproken smaakprofielen en vooral kwalitatief betere koffie (lees: genieters van specialty coffee). Hoe jij je koffie ook drinkt…we willen allemaal verse koffiebonen toch?! In dit artikel lees jij hoe jij gemakkelijk verse koffiebonen kunt kopen en waar je op moet letten.

Een aantal richtlijnen voor het kopen van koffiebonen

We gaan er even vanuit dat jij een koffieliefhebber bent, meer wilt leren over koffie én op zoek bent naar verse koffiebonen voor thuis. Hieronder een aantal tips die jou daarbij gaan helpen!

Tip 1: Stop met Robusta koffie

Er zijn veel verschillende koffiebonen, wellicht meer dan 110 verschillende soorten. De twee bekendste koffiebonen zijn Arabica en Robusta. De smaakeigenschappen van robusta koffie kunnen we het beste omschrijven als bitter, sterk en het is smerig!

Tip 2: Bedenk hoe jij je koffie maakt

Koffiebonen worden doorgaans donker gebrand voor espresso en lichter gebrand voor filterkoffie. Heb jij thuis een volautomaat? Dan zet je dus waarschijnlijk espresso’s en lungo’s en koop je dus het beste koffiebonen speciaal gebrand voor espresso. Maak je thuis alleen maar filterkoffie met een AeroPress of V60? Dan koop je juist weer licht gebrande koffiebonen. Twijfel je, dan kun je soms ook een omni roast kopen. Dat zijn koffiebonen die gebrand zijn voor zowel espresso als filterkoffie. Let wel op, deze kun je lang niet overal krijgen.

Tip 3: Koop koffiebonen, geen gemalen koffie

De versheid van koffie is natuurlijk het allerbelangrijkste. Door hele koffiebonen te gebruiken blijven de aroma’s en de geur behouden in de koffieboon. Gemalen koffie verliest namelijk snel zijn smaak.

Tip 4: Koop geen koffiebonen zonder een branddatum vermeld

Als je koffie koopt (waar dan ook), controleer of de datum waarop de koffiebonen zijn gebrand, staat vermeld op de verpakking. Is dit niet het geval? Koop de koffiebonen niet, want deze zijn al te oud. Staat de branddatum er wel op? Reken dan op vier weken voor espresso en zes weken voor filterkoffie.

Tip 5: Check of er een valve systeem op de verpakking zit

De verpakking van de koffie is bepalend van de houdbaarheid. Zo zijn de meeste koffieverpakkingen ondoorzichtig en luchtdicht met een Valve systeem. Wat is nu het nut van deze Valve systeem? Pas gebrande koffiebonen moeten nog ontgassen en CO2 uitstoten. Tegelijkertijd mag er zo weinig mogelijk lucht of zuurstof bij de koffie komen. En dat is precies waar de one-way Valve systeem voor zorgt. De lucht kan wel uit, maar niet terug erin! Mocht er geen Valve in de verpakking zitten, betekent dit meestal dat de koffie volledig is ontgast (dus blootgesteld aan zuurstof). Met als gevolg smaakverlies. Ook deze verpakkingen zien we het vaakst terug in de supermarkt, probeer deze dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 6: Let op de kleur van de koffiebonen 

Blijf uit de buurt van koffiebonen waar olie op staat! De beste smaken zijn eruit gebrand waardoor je de initiële smaken van de koffieboon niet meer proeft. Deze koffiebonen zijn vaak heel donker of zelfs bijna zwart van kleur. Het beste is om koffiebonen te kopen (vooral voor filterkoffie) die bijna kaneelkleurig zijn. Iets minder licht mag ook, maar dan vooral voor espresso.

Tip 7: Koop een molen 

Als je echt heel graag koffie drinkt, dan koop je een koffiemolen! Het aanschaffen van zo’n molen is echt niet duur, werkt snel en je hebt altijd verse gemalen koffiebonen. Het geeft een heerlijke geur van koffie af en de koffie smaakt 10x beter.

 

De laatste blogposts

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.