19 maart 2019 Door Sam 703 Views

Wat is het verschil tussen Iced Coffee en Cold Brew Coffee?

Allebei koud en ideaal voor de warme dagen: Iced Coffee en Cold Brew Coffee. Maar wat is het nu precies? In welke opzichten verschillen deze twee zetmethodes van elkaar? Het grootste verschil is dat ‘Iced Coffee’ hete koffie is die later is gekoeld en ‘Cold Brew’ is met koud water gezet.

Wat is Iced Coffee?

Iced Coffee is letterlijk hete koffie die met ijs gekoeld wordt. Dat kan een espresso of filterkoffie met ijs zijn. Doordat de koffie met hete water wordt gezet, komen er snel geur- en smaakstoffen vrij uit de gemalen koffie. Hoe langer het water in contact staat met het water, hoe meer aciditeit er vrij komt. Zo is Iced Coffee vaak zuurder en heeft deze variant een bittere nasmaak. Dat verklaart ook waarom de meeste ijskoffie’s worden gezoet van slagroom, drank en smaakstoffen.

Recept voor Iced Coffee

  • Zet ongeveer 100ml espresso of sterke filterkoffie.
  • Vul een glas voor de helft met ijsklontjes
  • Gooi de hete koffie over de ijsklontjes en geniet!

Als het eerste recept niet te drinken is, probeer eens de zoetere variant:

  • Zet ongeveer 100ml espresso of sterke filterkoffie
  • Los suiker of zoetstof op in de koffie
  • Laat de koffie een halfuurtje afkoelen in de koelkast
  • Voeg 100ml melk toe aan de koude koffie
  • Vul een glas voor de helft met ijsklontjes
  • Gooi de koude koffie met melk over de ijsklontjes
  • Misschien toefje slagroom erop?

Wat is Cold Brew?

In plaats van warme koffie zetten die je af laat koelen, laat je de koffie koud trekken. Met koud water is het lastiger om de smaken uit te koffie te trekken. Daarom duurt deze zetmethode langer. Je zet de koffie gemiddeld 12 tot 24 uur in de koelkast. Hierdoor krijg je een mildere smaak en heeft het meer body.

Je kunt Cold Brew Coffee op twee verschillende manieren maken: Bij de ene methode druppelt koud water langzaam op de gemalen koffie en bij de andere methode weekt de koffie in het koude water en wordt vervolgens gefilterd. De laatste methode is makkelijk thuis te proberen.

Recept voor Cold Brew Coffee

 

  • Doe de gemalen koffie in een bak of pot. (Verhouding is 20 gram koffie op 100ml water)
  • Giet het water over de koffie en roer goed door.
  • Sluit de bak of de pot af met een deksel.
  • Laat de koffie minimaal 12 tot 24 uur in de koelkast rusten.
  • Haal het deksel eraf en filter de koffie met een papieren of een vilten filter.
  • Gooi de koude koffie in een glas en geniet!
Sam Lasaroms

Sám is een echte levensgenieter en houdt ervan om in het middelpunt te staan. Met passie voor fotografie en reizen, kan ze haar energie en enthousiasme kwijt in Koffietje.nl.

Gerelateerde artikelen

Wat is chemex koffie en hoe maak je dat?
24 februari 2019 Door Roald
Wat is chemex koffie en hoe maak je dat?

Dat koffie hip is, weten we inmiddels wel. De koffiebars schieten als paddenstoelen uit de grond. De ene nog hipper...

Lees meer
Latte Art voor beginners
24 februari 2019 Door Sam
Latte Art voor beginners

De allereerste latte art training is een feit! Wij waren te gast bij Coffeelovers in Eindhoven om meer te leren...

Lees meer