Allebei koud en ideaal voor de warme dagen: Iced Coffee en Cold Brew Coffee. Maar wat is het nu precies? In welke opzichten verschillen deze twee zetmethodes van elkaar? Het grootste verschil is dat ‘Iced Coffee’ hete koffie is die later is gekoeld en ‘Cold Brew’ is met koud water gezet.
Iced Coffee is letterlijk hete koffie die met ijs gekoeld wordt. Dat kan een espresso of filterkoffie met ijs zijn. Doordat de koffie met hete water wordt gezet, komen er snel geur- en smaakstoffen vrij uit de gemalen koffie. Hoe langer het water in contact staat met het water, hoe meer aciditeit er vrij komt. Zo is Iced Coffee vaak zuurder en heeft deze variant een bittere nasmaak. Dat verklaart ook waarom de meeste ijskoffie’s worden gezoet van slagroom, drank en smaakstoffen.
In plaats van warme koffie zetten die je af laat koelen, laat je de koffie koud trekken. Met koud water is het lastiger om de smaken uit te koffie te trekken. Daarom duurt deze zetmethode langer. Je zet de koffie gemiddeld 12 tot 24 uur in de koelkast. Hierdoor krijg je een mildere smaak en heeft het meer body.
Je kunt Cold Brew Coffee op twee verschillende manieren maken: Bij de ene methode druppelt koud water langzaam op de gemalen koffie en bij de andere methode weekt de koffie in het koude water en wordt vervolgens gefilterd. De laatste methode is makkelijk thuis te proberen.
🤫 Pssst: Zelf lekkere koude koffie maken? Check dan deze PUCKPUCK!