Door Roald 925 Views

Wat is chemex koffie en hoe maak je dat?

Dat koffie hip is, weten we inmiddels wel. De koffiebars schieten als paddenstoelen uit de grond. De ene nog hipper dan de andere. Naast koffie en bonen worden vaak ook verschillende producten in deze koffiebars verkocht. Zo ook de chemex, dé koffiemaker voor slow koffie. Gemaakt van glas, met een subtiele afwerking van hout.

Wat is een chemex?

De chemex stamt al uit 1941 en is ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. Met een chemex zit je filterkoffie, of in hippere termen, “slow coffee” of “drip coffee”. Qua functionaliteit komt het erg overeen met een normale filterkoffiemachine, alleen zul je bij de chemex zelf water toe moeten voegen. Doordat je zelf water toevoegt, houd je controle over de hoeveelheid water en de doorlooptijd. Ontzettend belangrijke factoren die een enorme impact hebben op de smaak van je koffie.

Zo werkt een chemex

Een chemex werkt dus ongeveer als een normale filterkoffiemachine. De conische vorm van de chemex creeert een langere contacttijd tussen het hete water en de gemalen koffie. Dit resulteert weer in betere extractie, en dus meer smaak. Naast deze conische vorm heeft een chemex ook eigen speciale filters. Deze filters zijn dikker dan normale koffiefilters waardoor vaste stoffen en oliën in de koffie worden vastgehouden. Zo krijgt de chemex koffie zijn vooral lichte en fruitige smaak (afhankelijk van je bonen, uiteraard).

Chemex koffie verhoudingen

Wanneer je de perfecte chemex koffie wilt zetten, moet je onthouden dat een aantal zaken van invloed zijn op de smaak. De belangrijkste factoren zijn de hoeveelheid water, de fijnheid waarmee je de bonen maalt, de doorlooptijd en de verhouding tussen de hoeveel gemalen koffie en het water. Afhankelijk van je eigen voorkeur en smaak, kun je 60 gram gemalen koffie per 1 liter water aanhouden. Minder water, of meer gemalen koffie, betekent een sterkere en meer bittere smaak. In onderstaande tabel vind je verschillende chemex koffie verhoudingen voor 1 of meerdere kopjes koffie:

WaterKoffie
250 ml15 gram
450 ml27 gram
600 ml36 gram
1000 ml60 gram

Zo maak je chemex koffie

Nu je weet wat de verhouding gemalen koffie en hoeveelheid water moet zijn, kun je koffie gaan zetten met de chemex. Dit doe je als volgt:

  1. Maal de juiste hoeveelheid bonen.
  2. Zet het koffiefilter in de chemex.
  3. Giet een klein beetje water in de chemex en ga pas verder naar de volgende stap als er geen waterdruppels meer uit het filter komen.
  4. Giet de rest van het water in draaiende bewegingen op de koffie. Dit doe je in batches van ongeveer 30 seconden, zodat de koffie kan “ontgassen”.
  5. Na zo’n 3,5 tot 4 minuten heb je alle water in het filter gegoten en kun je genieten van je eigen gemaakte chemex filterkoffie.

Een aantal tips

Wil je het maximale uit je chemex koffie halen, houdt dan de volgende tips in je achterhoofd:

  • Maak altijd gebruik van verse bonen, het liefst ongemalen, en maal ze vlak voordat je koffie gaat zetten.
  • Maal je bonen grof, anders wordt je bakkie te bitter.
  • Voordat je de bonen in het filter giet, giet je eerst heet water in het filter. Het water dat uit het filter komt, gooi je vervolgens weg. Hierdoor voorkom je de papiersmaak in je koffie.
  • Laat kokend water altijd even afkoelen (tussen de 85°C en 95°C is perfect). Kokend water is te heet, waardoor je de koffie verbrand.
  • Voordat je alle water in het filter giet, giet je eerst een klein deel op de koffie. Dit noemt men “pre-infusie”, waardoor de koffie gaat uitzetten. Als er geen waterdruppels meer uit het filter komen kun je de rest van het water in het filter gieten (duurt zo’n 30 seconden).

Een chemex kopen

Wil je een chemex koffiemaker kopen, dan is deze verkrijgbaar in 3 varianten, namelijk een 3-kops, 8-kops en 10-kops variant. Het verschil zit ‘m dus in de grootte en daarmee de hoeveelheid koffie die je in een keer kunt zetten. Via onderstaande links kun je het juiste formaat chemex kopen bij Bol.com.

Roald Craenen

Roald is degene die al die mooie foto’s maakt in ruil voor een heerlijke espresso (of 🍩) van Sám. Als SEO’er en webdesigner zorgt hij voor alle technische dingen op Koffietje.nl.

Gerelateerde artikelen

Wat is het verschil tussen Iced Coffee en Cold Brew Coffee?
19 maart 2019 Door Sam
Wat is het verschil tussen Iced Coffee en Cold Brew Coffee?

Allebei koud en ideaal voor de warme dagen: Iced Coffee en Cold Brew Coffee. Maar wat is het nu precies?...

Lees meer
Latte Art voor beginners
24 februari 2019 Door Sam
Latte Art voor beginners

De allereerste latte art training is een feit! Wij waren te gast bij Coffeelovers in Eindhoven om meer te leren...

Lees meer