Waar zijn alle koffiebars in Groningen?
Door 2681 Views

Waar zijn alle koffiebars in Groningen?

Dag 23: Groningen

Zoals jullie hebben gelezen in mijn vorige blogpost waren we gisteren nog in Maastricht. Vandaag in Groningen… pff, wat een lange reis! We zijn hier maar één dagje, want er zijn helaas niet zoveel koffiebars in Groningen te bezoeken. Vier stuks om precies te zijn. We beginnen bij Black & Bloom, dan naar Spaak Koffie & Koers, MASMAS en als afsluiter een interview bij PS Koffie, thee & taart.

Koffiebar #75: Black & Bloom

Een dagje Groningen is niet compleet zonder een bezoek aan Black & Bloom, de eerste specialty koffiebar in Groningen. Je waant je even terug in de tijd door de retro huiskamer uitstraling. De koffie wordt met uiterste precisie gemaakt door Gerben, winnaar van de Misset Horeca Top 100 in 2016. Voor ons als koffiesnobs misschien wel de enige reden om Groningen te bezoeken. Gerben Enkelkes is overigens geen nieuw gezicht in de koffiewereld. Hij opende Black & Bloom al in 2012, maar was daarvoor al jaren actief als manager van 2 koffiebarretjes in Groningen.

Terwijl Roald met Gerben kletst, loop ik naar buiten. Het radio interview met L1 Radio (waar ik gisteren over vertelde) is nu! Waaaah! Gelukkig gaat het goed. Als ik na 10 minuutjes uitgebeld ben, loop ik terug en meng me in het gesprek. Gerben vertelt vol passie wat hij de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan, hoe hij Black & Bloom is begonnen en waarom hij in 2016 is gestart met het branden van zijn eigen koffie.

Na ongeveer 1,5 uur gaan we door naar de volgende, ook vandaag staan er 4 koffiebars op de planning. Als je naar buiten loopt, check dan vooral even de het lijstje voor op de deur. Wij zijn namelijk niet de enige die Black & Bloom goed vinden. Het lijstje met awards voor op de deur bij binnenkomst onderstreept dit. Naast winnaar van de Misset Horeca Top 100 in 2016, was hij onder andere 2e op de Dutch Brewers Cup in 2012, 3e in 2014, 4e in 2016 en 3e van het Noord Nederlands Baristakampioenschap in 2015. Kortom, deze stond hoog op ons lijstje, dus we zijn blij dat we er nu ein-de-lijk een keer zijn!

Koffiebar #76: Spaak Koffie & Koers

Sinds 2016 kun je als koffie- en fietsliefhebber terecht bij Spaak Koffie & Koers voor goede koffie, maar dus ook voor onderhoud en reparaties aan je fiets. De koffiebonen zijn afkomstig van een microbranderij in Groningen, namelijk Koffiestation. We bestellen twee espresso’s. Oké… ik heb honger en bestel ook een heerlijke tosti ham-kaas 😝. Spaak combineert een gezellige koffiesfeer met de fietswereld. Zo kun je voor bij de bar genieten van je koffie, vind je de werkplaats beneden, kun je boven zitten (zelfs werken) en vind je achterin de zaak een kleine winkel waar ze fietsgerelateerde spullen verkopen.

Ik moet wel eerlijk zijn, de verwachtingen van Spaak Koffie & Koers zijn hoog. Heel hoog zelfs, omdat zo’n beetje iedere andere koffiebar die koffie met fietsen combineert refereert aan Spaak. Spaak is blijkbaar een voorbeeld, omdat zij de hele fietscommunity mee hebben. Zo vertelden Nick van Lola in Den Haag en Brian van Fixed Gear Coffee in Valkenburg uitgebreid over Spaak. De sfeer is er super en het enthousiasme van Dirk, de barista (die toevallig ook werkt in de Groningse koffiebranderij Koffiestation), is aanstekelijk. De koffie valt echter een tikkeltje tegen. Misschien zijn we te verwend? Misschien ligt het aan de machine (van Rocket Espresso Milano, zoals in vele andere koffie-/ fietsbars)? Of zijn het toch die verwachtingen?

Koffiebar #77: MASMAS

MASMAS is ontzettend populair in Groningen. Deze koffiebar wordt gezien als een ‘tweede huiskamer’ onder de studenten. De koffiebonen zijn afkomstig van dezelfde koffiebranderij als de bonen bij Spaak, namelijk Koffiestation. De koffie bij MASMAS valt ook een tikkeltje tegen 😯. We hadden er beiden meer van verwacht. Misschien omdat koffie niet zo’n centrale rol speelt in deze bar. Of misschien doordat Gerben van Black & Bloom gewoon zo’n goede koffie maakt!? Wie het weet, mag het zeggen!

Koffiebar #78: P.S. Koffie, thee & taart

We hebben afgesproken met twee andere koffieliefhebbers bij PS Koffie, thee & taart. We worden namelijk geïnterviewd door Gertjan op de Koffie uit Stadskanaal. Na het bestellen van een filterkoffie met koffiebonen van Single Estate (die we natuurlijk kennen uit Den Haag) beginnen we met het interview. Ik merk dat ik ondertussen al gewend raak aan de media aandacht. Hierdoor loopt het interview voor mijn gevoel (voor het eerst) goed. PS: De koffie was ook hier Oké, niet bijzonder. Jammer, voor zo’n grote studentenstad als Groningen!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.