Van afwasser tot fotograaf in één dag
Door 2649 Views

Van afwasser tot fotograaf in één dag

Dag 5: Haarlem

Ik verlaat Amsterdam vanochtend vroeg om te vertrekken naar Haarlem. Even weg uit die altijd bruisende en hectische stad en op naar “het Den Bosch van Noord-Holland” (aldus mezelf). Haarlem vind ik namelijk veel schattiger en rustiger. Daar ben ik dus wel aan toe!

Koffiebar #15: AX Specialty Coffee

Al vroeg in de ochtend stap ik dus binnen bij AX Specialty Coffee. “Hey Sám van Koffietje.nl, wat leuk je weer te zien, de vorige keer was pas twee maanden geleden…“, roept Axel (de eigenaar) van achter zijn La Marzocco. “Toen bestelden jullie nog een ijskoffie, toch?” Ik was nog geen vijf minuutjes binnen en de ene vaste klant na de andere komt binnen gedruppeld. Het is namelijk de eerste week dat het te koud is om buiten te zitten, dus in de koffiebar is het lekker druk. Alle vier de krukken zijn bezet! Ondertussen bestel ik een ongewassen filterkoffie van Stooker. Al snel is duidelijk dat deze klanten hier dagelijks komen, want ik hoor “Hoe was je dag gisteren met de kids?“. Of “Heb jij je portemonnee nu al gevonden?”. Ik krijg dezelfde vibe als bij Trakteren en voordat ik het in de gaten heb, is het alweer tijd om naar de volgende koffiebar te gaan.

AX specialty coffee - Haarlem

Koffiebar #16: Mogador Cafe

Mogador Cafe, aan het einde van de Botermarkt, is de volgende koffiebar op mijn lijstje. Bij binnenkomst staat een vrolijke drukke Anna me al op te wachten! Na een leuk gesprek over haar verhaal als onderneemster, neemt ze mij mee achter de koffiebar.

Wist je trouwens dat:

  • Mogador al bestaat sinds 2012, maar twee jaar geleden is overgenomen door Anna en haar man?
  • Anna eerst iets deed in de mode industrie (ze zag er ook zo mooi uit)?
  • Er alleen maar vrouwen werken bij Modagor?

Anna stelt mij voor aan Jasper (die hier af en toe freelancet én sinds kort een koffiebranderij heeft in Eindhoven). Anna en Jasper geven mij alle ins & outs over de koffie en de machine die ze gebruiken. Ze helpen mij met m’n eerste cappuccino van vandaag, maar dat gaat (uiteraard) volledig mis! Ik zie het steeds drukker en drukker worden in de koffiebar, neem een stapje terug en maak mezelf nuttig als afwasser. Voordat ik het in de gaten heb, sta ik een uur als afwasser in de keuken. Wat is het hier druk! Na 1,5 uur bij Mogador ben ik KAPOT (het was wel ontzettend leuk!) en vertrek richting Mica.

Oh ja, in het filmpje hieronder kun je zien dat ik behoorlijk blij ben met mij latte art skills, nadat ik zo’n 20x heb kunnen oefenen 🤭

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Thnx for your visit @koffietje.nl ❤️ ☕️ #mogadorcafe #haarlem #specialtycoffee #barista #lotsofcoffee #espressobar #koffie

Een bericht gedeeld door Mogador (@mogadorcafe) op

Koffiebar #17: Mica Coffee Bar

Wat een rust! Precies wat ik eventjes nodig heb na deze drukke ochtend bij AX en Mogador. Op aanraden van Roald bestel ik een zelfgemaakt havermoutje met banaan, pindakaas en geraspte kokos (dat schuif ik overigens aan de kant 🤭). Heerlijk! Ik ben weer opgeladen.

Mica Coffee Bar is nog steeds mijn favoriete koffiebar van Haarlem. Het is hier zo rustig, lief en in alle opzichten fijn om te zijn. Deze koffiebar wordt gerund door twee meiden, Annemarie en Sophie, die zussen van elkaar zijn. En ik mag hier een fotoshoot doen! Sophie heeft pas een zoontje, die mocht uiteraard ook op de foto. En natuurlijk heeft Annemarie haar hond Bobbie mee. Hoppa! Met z’n viertjes op de foto! Leuk voor later! Bedankt lieve meiden voor (alweer) een fijne middag!

Mica coffeebar - Haarlem

Koffiebar #18: Brandmeester’s

Ik ben bijna klaar voor vandaag en heb nog een koffiebar/-winkel waar ik graag naartoe wil. Dat is Brandmeester’s op de Schagchelstraat. Ik stel me netjes voor in de winkel en bestel een espresso. Naast koffie, kun je hier ook machines, servies en accessoires kopen. Het is druk in de winkel en voor ik het weet, zie ik twee mensen met een koffiemachine naar buiten wandelen (ja, wel afgerekend 😉). Het is leuk om alle spulletjes te zien die in de winkel te koop zijn én waar barista’s iedere dag mee werken. Na een half uurtje kak ik (helaas) helemaal in en besluit terug te gaan richting het zonnige zuiden. Terwijl ik naar buiten loop, krijg ik nog een leuk verrassingsmandje met schattige spulletjes mee uit de winkel. Leuk! En nogmaals bedankt!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.