Terug naar het vertrouwde Brabant
Door 2721 Views

Terug naar het vertrouwde Brabant

Dag 6: Den Bosch

Na vier enerverende dagen Noord-Holland ben ik ein-de-lijk weer in een vertrouwde omgeving. Noord-Brabant, Den Bosch. Vertrouwd, kleinschalig en vooral gezellig! Vandaag staan 4 koffiebars op de planning die ik al eerder heb bezocht. Drie in Den Bosch en de laatste in Tilburg. Ik begin met een fotoshoot bij MonQui, dan een interview bij Drab een paar uurtjes werken bij Da Silva en sluit de 6e dag af met (wederom) een interview bij Stoom 013.

Koffiebar #19: MonQui

Om half 10 heb ik vanochtend afgesproken met Angelique Willems. Als ik binnenloop, word ik hartelijk begroet en zie zelfs dat ze een tafeltje voor mij hebben gereserveerd. Met een bordje “Welkom Koffietje.nl”… Kei leuk! MonQui is overigens meer dan alleen koffie, je kunt er namelijk eten, drinken, winkelen, werken en zelfs slapen. Op de benedenverdieping wordt onder andere koffie van de Italiaanse familie Pasqualini geserveerd. Niet helemaal in ons specialty coffee straatje, maar het smaakt er niet minder door. Na een gezellige ochtend én heerlijke fotoshoot in de binnentuin, vertrekken we (Roald is intussen gearriveerd) naar Drab.

Koffiebar #20: Drab Beans and Machines

Bij Drab, op de Kruisstraat, heb ik een interview met Merijn Kuiper (de eigenaar) gepland. Drab is trouwens by far onze favoriete koffiebar in Den Bosch, en ben dan ook benieuwd naar zijn verhaal. Voordat we met het interview beginnen, vraagt Merijn ons eerst wat we willen drinken. “Wat heb je”, is daarop uiteraard ons antwoord. Drab serveert eigenlijk altijd koffie van de Nijmegense koffiebrander Blommers en heeft heel soms andere koffies in de zaak. Op de plank staat bijvoorbeeld een kleine selectie van het Antwerpse Caffènation, en op de toonbank een sample van Sprout Coffee Roasters uit Eindhoven. Toevallig! Met Jasper de Waal van Sprout stond ik gisteren nog achter de bar bij Mogador! Kleine wereld 😉

Drab Beans and Machines Den Bosch

Als we onze filterkoffie en espresso drinken, schuift Merijn aan en start ik met het interview. Terwijl ik vragen afvuur op Merijn, houdt Roald het gesprek met Merijn gaande, zodat ik aantekeningen kan maken. Bijvoorbeeld benieuwd waarom Drab “slechts” 4e is geworden in de Misset Koffie Top 100 van 2018? Check dan straks het volledige interview!

Koffiebar #21: Da Silva Beans & Leafs

Na de lunch op het kantoor van Roald,  ga ik in mijn eentje naar Da Silva aan de Tramkade. De locatie heeft iets weg van Strijp-S in Eindhoven, in het gebouw zat vroeger een mengvoederfabriek. Da Silva ziet er dan ook zo uit als je verwacht. Strak, modern en industrieel. Perfect voor een koffiebar! Binnen is het rustig, word ik begroet door de nieuwe manager en word ik voorgesteld aan de twee barista’s die er vandaag werken. Ik vraag nog naar Fleur, maar ze is er vandaag helaas niet. Jammer!

Al vrij snel word ik aan het werk gezet én in het diepe gegooid. Ik mag namelijk meteen al verschillende koffies maken, melk opschuimen en bestellingen uitserveren. Tussendoor heb ik (af en toe) tijd om te oefenen. Mijn latte art wordt steeds beter! Na dag 6 al… dat gaat snel! Stel je voor hoe goed ik ben na deze marathon… 🤭

Da Silva Den Bosch

Koffiebar #22: Stoom 013

De laatste van vandaag! Hier heb ik zin in, want ook hier ben ik al eerder geweest, en kan niet wachten om deze koffiebar aan Roald te laten zien. Stoom 013 zit namelijk in een oude wagon, aan de spoorzone in Tilburg, een oude NS-werkplaats. Een hotspot voor creatieve en nieuwe bedrijven. Lukas en Bob, de eigenaren, hebben de wagon in 2017 gekregen (jazeker, van de NS) en flink opgeknapt. De koffiebar is klein en rauw, maar toch ontzettend knus en gezellig. De passie van Lukas, die er vandaag is, werkt aanstekelijk. Vol enthousiasme vertelt hij over de koffie die hij serveert, de reden waarom hij voor Bocca als brander heeft gekozen en hoe hij dit avontuur is begonnen. Het volledige verhaal houd je van me tegoed en lees je zodra ik het interview heb uitgewerkt!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.