Latte art: Zo maak je de tofste art in je kopje
Door 3368 Views

Latte art: Zo maak je de tofste art in je kopje

Latte art voor beginners

Tegenwoordig zie je het overal, latte art. Het lijkt zo makkelijk; de opgeschuimde melk wordt in de koffie geschonken en voor je het weet heb je een hartje of een rosetta in je koffie. Toch zul je merken dat er meer bij komt kijken en dat je echt vanaf het begin moet beginnen. Wil je weten hoe je moet beginnen met latte art en welke figuurtjes er zijn? Lees dan dit artikel.

Wat is latte art?

Latte art is het decoreren van espresso met behulp van melk. Latte art is een kunst in je kopje koffie. Latte art zijn de figuurtjes die koffie-professionals kunnen maken. In ieder geval het is vaak de kers op de taart, want veel barista’s ontvangen eerder een complimentje over hun latte art dan over de smaak van de koffie.

Latte art maak je met behulp van melk, een melkkannetje en door een unieke techniek toe te passen.

Wat heb je nodig voor latte art?

Je kunt latte art maken met espresso gerelateerde koffiedrankjes. De bekendste zijn hierbij de cappuccino en de flat white.

 • Een goede espresso
 • Melk naar keuze ( Beste keuze is volle melk)
 • Melkopschuimer en een melkkannetje
 • Rond klassiek cappuccino kopje
 • Flink portie geduld

Er zijn twee verschillende manieren voor het maken van latte art. Je kunt melk opschenken vanuit je vrije hand, dit zie je vooral in koffiebars en bij barista’s. Daarnaast kunnen sommige mensen nog een stapje verder gaan, en dat is Etsen. Dat betekent dat je met een pennetje, prikker of een dun naaldje nog verder gaat tekenen.

4 handige tips voor we beginnen met latte art! 

Perfecte latte art heeft veel tijd nodig. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je na het kijken van een tutorial, ook die perfecte rosetta kunt schenken. Begin bij het begin en take your time. Start met het oefenen van de juiste beweging.

Goede espresso
Het meest gangbare is om een espresso als basis te nemen, dus geen lungo’s en ál helemaal geen filterkoffie. Espresso is een klein shotje die ervoor zorgt dat er voldoende ruimte is om de melk in te schenken. Daarnaast moet het een goed gezette espresso zijn. Dus met een mooie cremalaag! De crema zorgt namelijk voor het contrast met de witte kleur van de melk. Het zetten van een goede espresso is knap lastig, je hebt vaak een duur espressomachine nodig, koffiebonen maler en verse koffiebonen.

Zorg voor microfoam
Het gebruiken van verkeerde melk is funest voor je kopje latte art. Gebruik je de standaard melk uit de supermarkt, dan maak je het jezelf moeilijk. Je kunt beter iets meer uitgeven aan ‘barista melk’. Bijvoorbeeld Oatly, Queens of Dairy of Dryk. De meeste barista’s gebruiken speciale melk voor hun latte art. Je kunt het beste volle melk kopen met voldoende eitwitten en vetten. Eiwit zorgt ervoor dat de melk kan opschuimen en vetten zorgt voor een zijdezacht structuur.

Microfoam is super gladde melkschuim zonder grote bellen. Niet te dun maar ook zeker niet te dik!

Het creëren van een super gladde melkschuim is vooral véél oefenen. Zo mag je de melk niet heter laten worden dan 65 graden en is het belangrijk om het stoompijpje correct in de melk te plaatsen. Je moet precies weten wanneer je moet stretchen en wanneer je moet stoppen met opwarmen.

Gebruik de juiste kopjes en kannetjes
Latte art maken zonder een melkkan te gebruiken? Dat is hetzelfde als een suikerspin zonder suiker. Er zijn veel verschillende melkkannetjes in maten, grootte en kleuren. Ga voor een melkkan die jou het meeste aanspreekt, maar hou dit in je achterhoofd:

 • Prettig handvat ( 65 graden is namelijk heel heet voor je vingers)
 • Ronde schenktuit is het allerfijnst
 • Onderkant is breder dan de bovenkant
 • Een extra klein kannetje is geen overbodige luxe

Qua servies heb je natuurlijk nog veel meer soorten, maar het beste voor latte art is een rond kopje. Een klassieke cappuccino vorm en niet meer dan 250ml. Zijn misschien minder ‘speciaal’ maar hiermee schenk je wel de beste latte art figuurtjes.

Doorschenken, die melk!
Het schenken van een figuurtje doe je niet in fases maar in een vloeiende beweging. Althans, zo doen barista’s het! Om te beginnen kun je het schenken in drie groepen delen: hoog schenken, laag schenken en weer hoog schenken. Het begint allemaal met de afstand van de melkkan ten opzichte van het kopje. Hierbij de basis stappen uitgelegd voor elk figuurtje:

 1. Hou het kopje schuin. (Vergeet de espresso niet)
 2. Houdt de kan hoog en schenkt door de crema heen.
 3. Doe dit totdat het kopje halfvol is.
 4. Verlaag de kan tot 1cm van de rand tegen de espresso. Doe dit in één beweging, heel belangrijk! Het is alsof je de crema met de melk een kusje geeft.
 5. Schenk door zodat er een witte gevulde cirkel verschijnt.
 6. Verhoog je kan weer voor een dunne straal en maak je figuurtje af.
 7. Herhaal dit minstens een keer of tachtig.

Extra tips:

 • Oefen met zeepsoap
 • Geen schuim in je kopje? Dan schenk je te voorzichtig.
 • Beweeg vanuit je pols, niet vanuit je schouder of elleboog.
 • Vraag een barista of hij/zij samen met jou een cappuccino te maken.

 

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.