Latte Art voor beginners
Door 2964 Views

Latte Art voor beginners

De allereerste latte art training is een feit! Wij waren te gast bij Coffeelovers in Eindhoven om meer te leren over latte art. Het lijkt zo makkelijk; de opgeschuimde melk wordt in de koffie geschonken en voor je het weet heb je een hartje of een rosetta in je koffie. Toch zul je merken dat er meer bij komt kijken en dat je echt vanaf het begin moet beginnen (lees: lelijke witte vlekken of strepen in je koffie). Wil je weten hoe het ons afging en wat de tips zijn? Lees dan dit artikel.

De melkkan

Een goed begin is het halve werk. Zorg ervoor dat je een melkkan hebt en een kopje van ongeveer 250 ml. Hierbij is het belangrijk dat de melkkan lekker in de hand ligt en dat het een ronde schenktuit heeft. Voor een mooi resultaat wordt er vaak met volle melk gewerkt. Laat de melk niet te dik worden en niet te heet. De melk wordt maximaal tot 65 graden opgewarmd. En ja, dat doet pijn aan de handjes!

Melk opschuimen

Maar een goed begin is pas de helft. Om de melk op te schuimen vul je de kan voor iets minder dan de helft met melk. Vervolgens plaats je de pijp 1cm van de rand in het midden van het kopje. Blaas de lucht in de melk, en probeer te voelen wanneer jij denkt dat de melk opgewarmd is tot 65 graden. Succes, dat gaat pijn doen!

Melk schenken

‘Doorschenken’ is het advies!

Eerst kloppen we eventuele bellen uit de kan en walsen wij de melk tot het glanst. HEEL BELANGRIJK! Het schenken van een figuur doe je in een vloeiende beweging, maar is eigenlijk op te delen in drie fases. Deze drie fases zijn: hoog schenken, laag schenken en weer hoog schenken. Het begint allemaal met de afstand van de melkkan ten opzichte van het kopje. Hieronder in stappen uitgelegd hoe je schenkt:

  1. Hou het kopje schuin. (Vergeet de espresso niet)
  2. Houdt de kan hoog en schenkt door de crema heen.
  3. Doe dit totdat het kopje halfvol is.
  4. Verlaag de kan tot 1cm van de rand tegen de espresso. Doe dit in één beweging, heel belangrijk! Het is alsof je de crema met de melk een kusje geeft.
  5. Schenk door zodat er een witte gevulde cirkel verschijnt.
  6. Verhoog je kan weer voor een dunne straal en trek deze naar het uiteinde van de kop voor een hartje.
  7. Herhaal dit minstens een keer of dertig.

Goede crema op de koffie

Latte art bestaat uit melk en..koffie! De koffie heeft een mooie cremalaag nodig, zodat het contrast nog beter wordt. Meestal wordt er gekozen voor een espresso als basis en geen filterkoffie. En dat kleine shotje koffie zorgt ervoor dat jij tijd en ruimte genoeg hebt om de melk te schenken.

 

Onze ervaring

Het is lastig om latte art te leren, maar het was onwijs leuk om te doen! En dan is het nu oefenen, oefenen, herhalen en nog eens doen. En vooral niet opgeven! We zullen dus nog vaker bij koffiebars moeten oefenen om het onder de knie te krijgen. Bedankt Coffeelovers en natuurlijk Rick de barista!

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.