
De laatste vier dagen van de koffiemarathon zijn wij in Utrecht. We beginnen vrijdag bij Dagger Coffee, Blackbird Coffee en Ohoj. De volgende dag beginnen we bij Cupp, MOS, Blackbrew en ‘s middags mag ik koffie branden bij Boot Koffie in Baarn op een hele oude koffiebrander. Zondag staan er drie koffiebarretjes op de planning én ik mag zelfs bij Cornelis Coffee blijven slapen! Hoe vet!? Op de allerlaatste dag mag ik de koffiebar openen bij ‘t Koffieboontje, helpen bij Koffie & Ik en koffie branden bij Nordkapp.
Ik begin mijn dag bij Dagger Coffee. Dit is een koffiebar in een van de stadstuinen van Utrecht. De eigenaresse, Dagmar, is in 2017 tweede geworden op de Dutch Barista Championship. En ze is er vandaag: Jeej, lucky me!
Blackbird Coffee is een koffiebar aan de Oude Gracht tussen de boetiek- en tweedehandswinkels. Willemijn en Edwin (geweldige eigenaren) zijn náást koffie ook gek op vintage. De koffie komt van Special Roast en wordt aangevuld met andere branders. De koffies worden allemaal geserveerd met een heerlijke Hollands stroopwafeltje.
De laatste koffiebar van vandaag is Ohoj Coffee. Hier draait écht alles om koffie, dat is meteen duidelijk! Je kunt hier plaatsnemen aan de open bar om samen met de barista te praten over koffie. Je kunt hier alleen kleine gebakjes krijgen, geen lunch. Ook is het vrij minimalistisch ingericht en er hangt geen knusse sfeer.
Vandaag zijn Roald en ik wéér samen op pad 👩🏼🤝🧑🏻. We beginnen lekker vroeg bij Cupp Specialty Coffee op de Nobelstraat. Eigenaar, Peter Braakman, staat vandaag achter de bar en begint met ons te kletsen. Na ons eerste kopje koffie vraagt hij ons of we zin hebben om een Aeropress te maken? Ja!! Zeg ik iets te enthousiast… Peter vertelt dat ze druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het Nederlandse Aeropress Kampioenschap, begin volgende maand, in De Pomp in Utrecht. Wij mogen een eigen recept bedenken met behulp van een setje Aeropress dobbelstenen en gebruiken dezelfde bonen van Keen die ook straks op het kampioenschap worden gebruikt.
Uiteraard moeten we onze zelfgemaakte Aeropress koffie proeven, dat betekent wel een extra (ongepland) bakkie! Dat wordt zwaar vandaag 😅! Als we willen vertrekken naar de volgende koffiebar, bedenk ik me dat Roald deze hele marathon nog geen enkele keer koffie heeft gemaakt. Dus ik vraag Peter of Roald een koffietje mag maken. Voordat Roald er erg in heeft, wordt hij door Peter al aangestuurd wat te doen. Zijn eerste latte art is trouwens een heel stuk strakker dan de vorige keer.
Pff… al die cafeïne bij Cupp Utrecht doet ons tweede bezoek van vandaag niet veel goeds. We bestellen een koffie en iets te eten… We nemen even een pauze en besluiten om buiten te gaan wandelen door de stad voordat we verder gaan. MOS is leuk, maar niet heel bijzonder als het op specialty koffie aankomt. Je kunt er wel lekker aan het raam zitten, lekker naar buiten gluren 🤓
Na een lekkere wandeling zijn weer opgeladen en hebben we weer zin in een nieuwe dosis cafeïne. Op naar koffiebar nummer drie van vandaag! Blackbrew is een nieuwe koffiebar in Utrecht. Je kunt deze vinden op de Willemstraat. Hier draait het om goede koffie en muziek. Bij binnenkomst is het meteen duidelijk wat ik ga drinken. Ik wil een filterkoffie! Dit is namelijk “Syphon Coffee” op Japanse wijze. Heerlijk! De koffiebar zit overigens helemaal vol, maar al snel kunnen we het beste plekje aan het raam, op de bank bemachtigen. De cafeïne hakt er overigens weer flink in 😆 “Nog even volhouden Sám”, moedigt Roald aan. Zo gezegd, zo gedaan en met goede moed gaan we door naar nummer 4.
Voor de laatste koffie van vandaag verlaten we Utrecht en vertrekken we naar Baarn. Boot Koffie, die overigens al sinds 1973 met koffie bezig is, heeft hier namelijk een prachtige koffiewinkel in de Laanstraat. Ze importeren en branden zelf hun eigen koffie. Jauke, waar we mee hebben afgesproken, vertelt ons meer over de historie van Boot en vraagt ons waar we vandaag zin in hebben. Hij merkt dat we waarschijnlijk niet blij worden van een cupping sessie, dus biedt hij aan koffie te branden op “the golden coffee box”. Deze machine is door Jacob Boot bedacht, zodat mensen vroeger zelf hun koffie thuis konden branden. En ik mag er vandaag mee spelen! Hieronder krijg je een idee hoe me dat is afgegaan 😅
Dag 29, wederom vertrekken we samen vroeg naar Utrecht. Vandaag beginnen we bij Koffie Leute, de uitvalsbasis voor het Brauhaus. Het is er (volgens mij) altijd druk, althans, de keren dat ik er ben geweest, was het moeilijk er een leuk plekje te krijgen. De koffie is prima en wordt geïmporteerd en gebrand door Keppler Koffie. Daarnaast wisselen ze hier ook regelmatig van boon en brander. Zo zie je regelmatig koffie van Black & Bloom uit Groningen, van Bocca uit Amsterdam of van Manhattan uit Rotterdam.
Vanuit Koffie Leute door naar de 2e van vandaag, Rocking Chair. Roald is hier nog niet eerder geweest, ik uiteraard wel. Rocking Chair ligt op de Willem van Noortstraat, in de Tuinwijk, vlakbij Mos waar we gisteren waren. De koffiebar zelf is niet heel bijzonder, een beetje minimaal ingericht en zelfs een tikkeltje rommelig. De koffie komt bij Single Estate uit Den Haag vandaag. Ik merk aan Roald dat hij het ook niet heel spannend vindt, dus we gaan snel door naar de laatste koffiebar van vandaag.
Jeej, ik ben bij Cornelis Coffee! De een-na-laatste avond van de koffiemarathon mag ik hier blijven slapen, in het koetshuis, achter de koffiebar. Dave en Bas, de eigenaren van deze koffiebar, hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan hun eigen B&B. We zijn dan ook heel benieuwd waar we vanavond terecht komen. Na een beetje kletsen met Dave nodigt hij ons uit mee te lopen naar de B&B. De B&B is geweldig! Heel strak, modern, maar toch ook knus en gezellig. Terug in de koffiebar krijgen nog een lekkere cappuccino en espresso van Dave en maken we ons klaar om ergens te wijnen en te eten, om vervolgens terug te keren naar de Bed & Breakfast, zodat we morgen met volle energie aan de laatste dag kunnen beginnen.
Om 06:45 uur gaat onze wekker… De laatste dag van de koffiemarathon! Over een uurtje mag ik bij ‘t Koffieboontje aan de Oudegracht de koffiebar openen. Ik ben keurig op tijd (07:45 uur) en Suzanne (blogster van Vrijemeid.nl) staat ons al op te wachten met haar vlogcamera. Vanochtend word ik namelijk ook door haar gefilmd en geinterviewd. De barista van ‘t Koffieboontje kijkt een beetje verbaasd als we met z’n drieëen voor de bar staan te wachten. Tot een uur geleden wist ze namelijk van niets… Lekker begin van de maandag 😂 We zetten onze spullen binnen en samen met de barista zet ik alles klaar, terwijl Suzanne ons filmt. Eerst even de koffiemachine afstellen en een batch brew zetten. Daarna mogen de stoelen naar buiten en draai ik het welkomstbordje naar “open”. Hoppa! Koffiebar geopend! Nu eerst tijd voor lekker koffietje, voordat Suzanne en ik aan het interview beginnen.
Na een leuke, maar drukke ochtend, besef ik nu echt dat het er bijna op zit. Ik word zenuwachtig, nummer 99! Ik ben er bijna.. maar voor het zover is mag ik een paar uurtjes meehelpen bij Koffie & Ik in de wijk Lombok. De koffiebar zit afgeladen vol, en er is (helaas) geen plaats voor Roald. Hij gaat een beetje ongemakkelijk in de vensterbank zitten, tussen een paar andere mensen. Komt goed! Daar went ‘ie vast aan 😅. We beginnen met het maken van een heerlijke verse appeltaart en het bakken van kokos koekjes. Omdat het vandaag ontzettend druk is heb ik voor de 2e keer deze marathon moeten afwassen! Heerlijk toch… 🤣 Als bedankje mogen we iets van de lunchkaart uitzoeken. Ontzettend lief én dat komt goed uit, want we hebben honger!
OMG 😱 De aller, aller, allerlaatste koffiebar! Nummer 100! Ik heb het gewoon gehaald! Als klapper op de vuurpijl en dus afsluiter van deze koffiemarathon mag ik koffie branden bij Nordkapp Coffee. Tot een aantal werken geleden kon je hier nog koffie drinken in de bar. Helaas hebben ze besloten alleen verder te gaan met de branderij en geven ze trainingen op dezelfde locatie aan de Europalaan, bij verzamelgebouw en ontmoetingsplek Vechtclub XL. Jasper Overdevest (de eigenaar) wil zich namelijk meer toeleggen op het branden van koffie, wat hij hiervoor uiteraard ook al deed. Jasper, Rachelle (de barista en trainster), Roald en ik beginnen met het cuppen van enkele koffies, zodat de koffiebrander intussen even op kan warmen. Wanneer de machine op temperatuur is, starten Jasper en ik met het branden van een batch koffiebonen. En… ik mag deze batch weggegeven aan jullie! Hoe leuk is dat als afsluiter van deze 30 dagen!
Op de terugweg kan ik het niet geloven! Het zit er echt op! Gesloopt, ben ik! Maar wat heb ik ervan genoten! Onderweg naar huis mag ik van Roald kiezen wat ik wil eten vanavond. “Gewoon” kip, boontjes en rijst, of… SUSHI!!! Tijdens het eten kijken Roald en ik terug op een ontzettend mooie ervaring en hebben we het al stiekem over een 2020 editie 😮 Maar daarover later meer!
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.