Drie dagen op de koffie in Rotterdam
17 september 2019 Door 2697 Views

Drie dagen op de koffie in Rotterdam

Dag 9 t/m 11: Rotterdam

Primeurtje… Koffietje.nl in Rotterdam! Als je ons een beetje hebt gevolgd, weet je dat we nog geen toplijst met de beste koffiebars van deze stad hebben. Uiteraard zijn we er wel al eerder geweest, alleen niet als Koffietje.nl, maar gewoon als Sám en Roald 👬. Op dag 9, 10 en 11 van de koffiemarathon bezoeken we 12 koffiebars. Sommige met en andere zonder afspraak. Dat wordt spannend!

Koffiebar #26: Harvest Coffee Brewers

De laatste keer bij Harvest (in november 2018) viel ons op dat ze ontzettend gastvrij waren, en werden we begroet door iedereen die er werkte. Vanochtend is het niet anders. Bij binnenkomst is het meteen “goedemorgen”, “hoi” of “hallo” door iedere barista! Geen toeval, deze koffiebar is gewoon ontzettend vriendelijk en gastvrij. Naast gastvrij vertelt de barista ons uitgebreid over de verschillende bonen die ze op de molen hebben. Omdat Harvest alles in eigen beheer heeft, hebben ze vrijheid in hun keuze van koffie. Zo hebben ze momenteel onder andere bonen van de Spaanse koffiebrander Puchero op de molen. De bonen worden volgens het “black honey process” gebrand, waardoor de koffie een volle body met veel smaak en zoete tonen krijgt. Roald is dus al meteen verkocht en neemt een espresso, ik kies voor een filter koffie.

Harvest Coffee Brewers Rotterdam

Koffiebar #27: Hopper Centrum

Na een heerlijke ontspannen start bij Harvest, lopen we naar Hopper. Hopper is een begrip in Rotterdam en bestaat al zo’n 10 jaar. Patrica Schildkamp, de eigenaresse, vertelt ons dat ze samen met haar partner Karel Rietveld 5 jaar geleden een 2e vestiging hebben geopend. Daar ligt de focus veel meer op koffie en bevindt zich ook de koffiebranderij, midden in de koffiebar. De vestiging in het centrum draait iets meer om lunch, niet gek ook, met een eigen broodbakkerij. Patricia vertelt dat ze iedere dag hun eigen brood bakken. Het brood wordt vervolgens naar Hopper Noord gebracht, en de verse koffie wordt weer mee terug genomen.

Hopper Centrum Rotterdam

Koffiebar #28: Man met Bril Koffie

Na een cappuccino en aeropress koffie wandelen we van het centrum naar de Agniesebuurt. Hier ligt (waarschijnlijk) dé beste koffiebar van Rotterdam, Man met Bril. Als je Man met Bril binnen loopt, weet je meteen waarom het de beste koffiebar is. Alles draait er namelijk om koffie. Niets meer, niets minder. Daarnaast heeft Man met Bril in 1 jaar tijd de AD koffietest gewonnen, is door Esquire tot “beste nieuwe koffiebar van Nederland” benoemd en zijn ze genomineerd voor meest vernieuwende koffie concept van Nederland. Kortom, je hoeft het niet alleen van ons aan te nemen… Je moet hier gewoon naar toe!

Binnen is het strak en modern en valt de koffiebranderij meteen op. Paul Sharo, de eigenaar, maakt een praatje met ons en legt ons vanalles uit over zijn koffiebar, de koffie die ze serveren en de herkomst van de bonen. We hebben inmiddels een epresso en een “filter flight” besteld, maar Paul raadt ons vooral aan even hun Flash Brew te proberen. Deze koffie wordt onder druk door middel van stikstof gekoeld en bewaard. Hierdoor smaakt de koffie heerlijk fris, clean en fruitig. Daarna mag ik mijn filter flight proberen, dat zijn 3 verschillende filter koffies. Het idee is dat je de verschillen in smaak beter leert onderscheiden en ontdekken. Ik vind de filterkoffie met bonen uit Kenia het lekkerst, dus neem ik een zakje mee voor thuis 👌

Man met Bril Rotterdam

Koffiebar #29: Urban Espresso Bar

Voordat we inchecken in het hotel, besluiten we nog snel even naar Urban Espresso Bar (UEB) te gaan. Ook dit is een begrip in Rotterdam en is zelfs de allereerste koffiebar in deze stad. In 2001 is de Urban Espresso Bar geopend door Jo McCambridge op de Botersloot. Zo’n 10 jaar later hebben ze een 2e vestiging in West geopend. Tegenwoordig is alleen de vestiging in West op de Nieuwe Binnenweg nog open. Urban Espresso Bar werkt trouwens samen met de bekende Rotterdamse koffiebrander Giraffe, die speciaal voor UEB een eigen blend heeft ontwikkeld. Omdat de koffiebar bijna sluit, besluiten we een cappuccino to go te nemen. Mooie afsluiter van dag 9, op naar dag 10!

Koffiebar #30: Hopper Noord

Vroeg uit de veren, want we beginnen vanochtend bij Hopper Noord, gelegen in de wijk “Oude Noorden”. Deze koffiebar staat eigenlijk niet op de planning, maar Patricia nodigde ons gisteren uit vandaag hier een kijkje te komen nemen. Vooral ook, omdat Karel vandaag koffie gaat branden (normaal gebeurt dat op maandag, deze week toevallig op dinsdag). Hopper Noord lijkt inderdaad veel meer op een “echte” koffiebar. Vooral ook door de koffiebranderij achterin (waar je gewoon kunt gaan zitten) en doordat het lekker rustig is. In de branderij staan 2 Giessen koffiebranders, maar helaas is Karel er nog niet. De barista vertelt ons dat ze ook niet weet hoe laat hij komt. Na een cappuccino en een espresso wachten we nog even, maar besluiten uiteindelijk toch te vertrekken. We hebben Karel niet meer gezien… Jammer!

Hopper Noord Rotterdam

Koffiebar #31: COPPI Koffie & Fietsen

Niet heel ver bij Hopper Noord vandaan gaan we naar COPPI Koffie & Fietsen. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert COPPI koffie met fietsen en is daardoor populair onder wielrenners. Maar je kunt er ook gewoon lekker koffie drinken of werken. De koffiebar oogt vriendelijk, ondanks de werkplaats. Door de koffiebar aan te kleden met groene, gele en roze pasteltinten wordt er een mooi contrast gecreëerd tussen de bar en de fietszaak. Bij COPPI vind je altijd koffie van het Rotterdamse Schot Koffie, een ambachtelijke koffiebranderij in Delfshaven. Op de Mahlkönig K30 Twin hebben ze vandaag bonen uit Kenia en uit Ethiopië. De eerste voor filterkoffies, de tweede voor espresso’s. Roald besluit hier ook even te lunchen, vooral omdat ze zelfgemaakte muesli op het menu hebben 😒

COPPI Koffie & Fietsen

Koffiebar #32: Nine Bar

Vanuit de Agniesebuurt lopen we weer terug naar het centrum om koffie te drinken bij Nine Bar. Opvallend genoeg hebben we deze naam niet eerder gehoord in de koffiebars die we vanochtend en gisteren hebben bezocht. Toch besluiten we op het terras te gaan zitten en hier de koffie te proberen. Helaas krijgen we niet veel aandacht en lijkt de koffie ook niet met al teveel aandacht gemaakt te worden. Er is geen keuze aan verschillende bonen, er wordt niets verteld of uitgelegd over koffie en er is (helaas) geen interacties met de barista’s. De koffie zelf smaakt zoals verwacht, te bitter, en heeft veel weg van een straf bakkie Italiaanse koffie. Ons bezoek duurt dus niet lang, al kun je er wel heerlijk aan beide kanten van de zaak op het terras zitten.

Koffiebar #33: Stielman Koffie

Als laatste bezoek op deze 10e dag gaan we naar Stielman Koffiebranders, op Katendrecht in de Fenix Food Factory. Ook Stielman is een begrip in Rotterdam en brandt 1x per week haar eigen koffie op een Giessen koffiebrander, in deze hal. Grappig weetje, de koffie wordt na het branden op een bakfiets in Rotterdam rondgebracht. Hoe leuk is dat! De Fenix Food Factory is overigens een culinaire broeiplaats, waar je heerlijk ongedwongen kunt genieten van diverse eet- en drinkwaren. Maar goed, even terug naar de koffie. Omdat Jelle van Rossum (de eigenaar) er wegens vakantie niet is (was bij ons bekend 😉) maken we een praatje met de 2 barista’s. Na een heerlijke espresso en cappuccino (yes, alweer hetzelfde) vertellen ze dat de Fenix Food Factory binnenkort gaat sluiten. We zijn heel benieuwd waar Stielman haar deuren opnieuw zal gaan openen!

Stielman Koffiebranders

Koffiebar #34: Kopi Soesoe

Gisteravond is Roald vertrokken, dus moet ik het vandaag weer alleen doen. Als eerste staat Kopi Soesoe gepland. Kopi Soesoe is zo’n 6 jaar geleden als muziekcafé met goede koffie begonnen. Je kunt er koffie drinken met bonen van Schot Koffie uit Rotterdam. Terwijl ik met Niels klets, bestel ik uiteraard een “kopi soesoe”. Dat is een lekkere zoete Indonesische koffie met gecondenseerde melk en gember. Kopi Soesoe is overigens wel een stukje lopen, want het ligt op Katendrecht. Als je besluit hier naar toe te gaan, combineer het dan vooral met een bezoekje aan de Fenix Food Factory en Stielman Koffie.

Koffiebar #35: Mecca

Nieuw! Deze espresso-wijnbar (goddelijke combinatie 🙏) heeft in januari haar deuren geopend. Op aanraden van een van de barista’s bij Harvest, neem ik zelf een kijkje. Het interieur is mooi en bijzonder, en zoals de naam al doet vermoeden, heeft het een Arabische uitstraling. Ik spreek kort met Rita, een van de eigenaren, die samen met Sven deze koffiebar in maart dit jaar heeft geopend. Rita vertelt dat ze een plek als deze miste, vooral in deze buurt, waar je naast koffie ook ‘s avonds laat terecht kunt voor een lekker glas wijn.

Ik neem een cappuccino die gezet wordt in een van de ingebouwde Modbars. Je kunt overigens kiezen uit 2 verschillende bonen (die altijd wisselen), een van een bekende internationale brander, en een van een Nederlandse brander. Nu hebben ze koffie van Five Elephants uit Berlijn. Terwijl ik van cappuccino drink weet ik het zeker, dit wordt één van de nieuwe hotspots in Rotterdam!

Mecca Rotterdam

Koffiebar #36: Heilige Boontjes

Na Mecca wandel ik naar de een-na-laatste koffiebar die ik in Rotterdam bezoek. Dit is een bijzondere, want Heilige Boontjes serveert naast koffie, een groter doel. Ze helpen namelijk jongeren met problemen, beperkingen of zelfs een crimineel verleden weer integreren in de arbeidsmarkt. Deze combinatie vind ik zo vet, dat ik hier een koffie moet drinken! Binnen is het super druk, want de koffiebar is sinds kort helemaal vernieuwd. Iedereen wil het dus wel even zien. Het interieur ziet er dan ook netjes, strak en modern uit. Ik bestel (weer) een cappuccino en merk dat ik vandaag al vrij veel cafeïne op heb.

Koffiebar #37: 30ML Rotterdam Centrum

Op weg naar huis loop ik langs 30ML Rotterdam Centrum. Eigenlijk zit ik al aan mijn tax. Zal ik toch nog even snel eentje doen? Voor ik het weet sta ik binnen, maak een praatje, bewonder het strakke interieur én de vette machine en wandel met mijn cappuccino to go weer naar buiten. Doei Rotterdam! Tot een volgende keer!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe koffiebars, recepten & winacties?

Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.