
Koffietje.nl schuift aan bij een workshop coffee cupping in Utrecht. Via Instagram werden wij gevraagd om de nieuwe koffies bij ‘t Koffieboontje op de Gruttersdijk te komen proeven en te beoordelen. Wat zeg je dan? Uiteraard, wij zijn erbij!
Coffee cupping is niks meer dan het beoordelen van smaak en aroma’s van verschillende soorten koffie en koffiebonen. Je gaat de koffie beoordelen op een aantal punten en daarbij is de bedoeling om de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Alleen mensen verschillen van elkaar en is de kans groot dat Pietje een kop koffie anders beoordeeld dan Jantje. Om die reden heeft de Speciality Coffee Association (SCA) een standaard proefmethode bedacht. Hiermee wordt de objectiviteit van de coffee cupping gegarandeerd.
Er zijn in totaal 10 criteria waarop de koffie wordt beoordeeld. Per criterium worden punten gegeven van 1 tot 10 en deze worden uiteindelijk bij elkaar opgeteld. Het totaal aantal punten bepaalt de kwaliteit van de koffie. De verschillende criteria zijn: aroma, smaakbeleving, nasmaak, aciditeit, body, zoete karakter, smaakbalans, clean cup, uniformiteit en de algemene beoordeling. Als laatste wordt er nog gekeken naar eventuele defecten, waarmee er punten kunnen worden afgetrokken.
Er staan zes verschillende koffies klaar: 3x uit Ethiopië, 1x uit Brazilië, 1x uit Rwanda en 1x uit Zuid-Afrika. Ook een glaasje water, smakenpalet en notitieblokje mogen niet ontbreken bij het cuppen. Maar hoe begint zo’n avondje?
#1: Ruiken aan de vers gemalen koffie
Als eerste worden de koffiebonen gemalen in een kopje. Als alle kopjes gevuld zijn, begin je met ruiken aan de koffies. Vervolgens noteer je de aroma’s die je waarneemt. Dit is bijvoorbeeld fruitig, een beetje zuur of juist heel kruidig.
#2: Water toevoegen
Vervolgens wordt er heet water toegevoegd aan de koffiebonen. Hierbij is het belangrijk de koffie eventjes goed te laten trekken. Dit duurt meestal tussen de 4 á 5 minuutjes. Tussendoor kun je nog een keertje ruiken als je wilt.
#3: De korst breken
Na een aantal minuten is de koffie voldoende getrokken en wordt het tijd voor de volgende stap: de korst breken. Dit wordt gedaan met de bolle kant van de lepel, en wordt 3 keer door de korst gehaald. Je moet direct ruiken aan de koffie, omdat juist nu de aroma’s onder de korst heftiger vrijkomen. Het is ook een goede test voor jezelf of je bij stap 1 de juiste aroma hebt genoteerd, of dat je juist nu nog meer begint te twijfelen.
#4: De korst verwijderen
In deze stap wordt de korst verwijderd. Hierbij is het ontzettend belangrijk om de lepels bij elke koffie schoon te maken. Ook mag je geen resten van de koffie meer zien. En dan begint nu het echte werk: proeven!
SCAA Coffee Flavor Wheel
#5: Slurpen, proeven, spugen
We mogen proeven! Dit is natuurlijk het leukste gedeelte van het cuppen. We zijn inmiddels 14 minuten verder en de koffie heeft goed kunnen trekken. Je neemt een slokje water om je mond te reinigen en te neutraliseren. Je pakt je eigen lepel en schept wat koffie uit het kopje. Deze slurp je op! Heel belangrijk: want hierdoor komen er nog meer aroma’s vrij door de toevoeging van zuurstof. Heb je alles waargenomen, dan slik je de koffie door of je spuugt het uit. Dit herhaal je een paar keer waarbij je de kenmerken van elke koffie probeert te achterhalen. Welke smaken vallen je op? Welke smaken overheersen? Vind je het lekker? Is het bitter of juist zoeter? Wat ruik je?
#6: Evalueren
De verschillende koffies zijn beoordeeld op 10 criteria. De verschillende punten worden bij elkaar opgeteld en besproken. Welke van de zes koffies is als beste beoordeeld? Verschillen de smaken veel van elkaar? En wat kan worden verbeterd?
Het evalueren met elkaar is een belangrijk onderdeel van het cuppen.
Sám’s ervaring
Dankzij deze workshop heb ik voor het eerst mogen ervaren hoe complex de smaak van koffie eigenlijk is. Er zijn zoveel verschillende smaken waar te nemen bij gewoon ‘een bakkie koffie’. Ik vond het onwijs interessant om op deze manier een mini indruk te krijgen over de cupping-wereld en wil zeker hier meer over leren. Bedankt Nick en Marco voor het organiseren van deze coffee cupping!
Roald’s ervaring
Ik heb genoten en veel geleerd van deze eerste coffee cupping ervaring. Het is verdomd moeilijk smaken en geuren te beschrijven, ookal kun je gebruiken maken van een Flavor Wheel. Je merkt snel dat je een voorkeur hebt voor geuren, die beinvloeden vervolgens vrij sterk alle andere aspecten van de koffie. Op naar de volgende cupping (misschien wel eentje in de ochtend, slapen ging namelijk vrij lastig 😅).
Net als wij waren er natuurlijk meer mensen uitgenodigd. Wel waren we de enige Brabo en Limburger deze avond. Welke gek reist anders ook half Nederland door om even wat koffie te proeven!? Het was voor ons de eerste keer ons tussen enkele Utrechtse bloggers. Bedankt voor jullie leuk gezelschap en ik weet jullie te vinden voor de Utrechtse hotspots! @koffiestrateeg @when_in_utrecht @keukenmeid @enjoyfoodtravels
Dat wil jij toch ook? Lekker makkelijk! Twee keer per maand onze nieuwsbrief in je inbox. Met tips voor nieuwe koffiebars, exclusieve winacties en de lekkerste koffie recepten.