0
Coffee cupping bij ‘t Koffieboontje in Utrecht
Door 4278 Views

Coffee cupping bij ‘t Koffieboontje in Utrecht

Koffietje.nl schuift aan bij een workshop coffee cupping in Utrecht. Via Instagram werden wij gevraagd om de nieuwe koffies bij ‘t Koffieboontje op de Gruttersdijk te komen proeven en te beoordelen. Wat zeg je dan? Uiteraard, wij zijn erbij!

Wat is coffee cupping?

Coffee cupping is niks meer dan het beoordelen van smaak en aroma’s van verschillende soorten koffie en koffiebonen. Je gaat de koffie beoordelen op een aantal punten en daarbij is de bedoeling om de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Alleen mensen verschillen van elkaar en is de kans groot dat Pietje een kop koffie anders beoordeeld dan Jantje. Om die reden heeft de Speciality Coffee Association (SCA) een standaard proefmethode bedacht. Hiermee wordt de objectiviteit van de coffee cupping gegarandeerd.

Er zijn in totaal 10 criteria waarop de koffie wordt beoordeeld. Per criterium worden punten gegeven van 1 tot 10 en deze worden uiteindelijk bij elkaar opgeteld. Het totaal aantal punten bepaalt de kwaliteit van de koffie. De verschillende criteria zijn: aroma, smaakbeleving, nasmaak, aciditeit, body, zoete karakter, smaakbalans, clean cup, uniformiteit en de algemene beoordeling. Als laatste wordt er nog gekeken naar eventuele defecten, waarmee er punten kunnen worden afgetrokken.

Stappenplan coffee cupping

Er staan zes verschillende koffies klaar: 3x uit Ethiopië, 1x uit Brazilië, 1x uit Rwanda en 1x uit Zuid-Afrika. Ook een glaasje water, smakenpalet en notitieblokje mogen niet ontbreken bij het cuppen. Maar hoe begint zo’n avondje?

#1: Ruiken aan de vers gemalen koffie
Als eerste worden de koffiebonen gemalen in een kopje. Als alle kopjes gevuld zijn, begin je met ruiken aan de koffies. Vervolgens noteer je de aroma’s die je waarneemt. Dit is bijvoorbeeld fruitig, een beetje zuur of juist heel kruidig.

#2: Water toevoegen
Vervolgens wordt er heet water toegevoegd aan de koffiebonen. Hierbij is het belangrijk de koffie eventjes goed te laten trekken. Dit duurt meestal tussen de 4 á 5 minuutjes. Tussendoor kun je nog een keertje ruiken als je wilt.

#3: De korst breken
Na een aantal minuten is de koffie voldoende getrokken en wordt het tijd voor de volgende stap: de korst breken. Dit wordt gedaan met de bolle kant van de lepel, en wordt 3 keer door de korst gehaald. Je moet direct ruiken aan de koffie, omdat juist nu de aroma’s onder de korst heftiger vrijkomen. Het is ook een goede test voor jezelf of je bij stap 1 de juiste aroma hebt genoteerd, of dat je juist nu nog meer begint te twijfelen.

#4: De korst verwijderen
In deze stap wordt de korst verwijderd. Hierbij is het ontzettend belangrijk om de lepels bij elke koffie schoon te maken. Ook mag je geen resten van de koffie meer zien. En dan begint nu het echte werk: proeven!

SCAA Coffee Flavor Wheel

SCAA Coffee Flavor Wheel


#5: Slurpen, proeven, spugen

We mogen proeven! Dit is natuurlijk het leukste gedeelte van het cuppen. We zijn inmiddels 14 minuten verder en de koffie heeft goed kunnen trekken. Je neemt een slokje water om je mond te reinigen en te neutraliseren. Je pakt je eigen lepel en schept wat koffie uit het kopje. Deze slurp je op! Heel belangrijk: want hierdoor komen er nog meer aroma’s vrij door de toevoeging van zuurstof. Heb je alles waargenomen, dan slik je de koffie door of je spuugt het uit. Dit herhaal je een paar keer waarbij je de kenmerken van elke koffie probeert te achterhalen. Welke smaken vallen je op? Welke smaken overheersen? Vind je het lekker? Is het bitter of juist zoeter? Wat ruik je?

#6: Evalueren 
De verschillende koffies zijn beoordeeld op 10 criteria. De verschillende punten worden bij elkaar opgeteld en besproken. Welke van de zes koffies is als beste beoordeeld? Verschillen de smaken veel van elkaar? En wat kan worden verbeterd?

Het evalueren met elkaar is een belangrijk onderdeel van het cuppen.

Onze ervaring

Sám’s ervaring

Dankzij deze workshop heb ik voor het eerst mogen ervaren hoe complex de smaak van koffie eigenlijk is. Er zijn zoveel verschillende smaken waar te nemen bij gewoon ‘een bakkie koffie’. Ik vond het onwijs interessant om op deze manier een mini indruk te krijgen over de cupping-wereld en wil zeker hier meer over leren. Bedankt Nick en Marco voor het organiseren van deze coffee cupping!

Roald’s ervaring

Ik heb genoten en veel geleerd van deze eerste coffee cupping ervaring. Het is verdomd moeilijk smaken en geuren te beschrijven, ookal kun je gebruiken maken van een Flavor Wheel. Je merkt snel dat je een voorkeur hebt voor geuren, die beinvloeden vervolgens vrij sterk alle andere aspecten van de koffie. Op naar de volgende cupping (misschien wel eentje in de ochtend, slapen ging namelijk vrij lastig 😅).

Utrechtse bloggers

Net als wij waren er natuurlijk meer mensen uitgenodigd. Wel waren we de enige Brabo en Limburger deze avond. Welke gek reist anders ook half Nederland door om even wat koffie te proeven!? Het was voor ons de eerste keer ons tussen enkele Utrechtse bloggers. Bedankt voor jullie leuk gezelschap en ik weet jullie te vinden voor de Utrechtse hotspots! @koffiestrateeg @when_in_utrecht @keukenmeid @enjoyfoodtravels

Gerelateerde artikelen

Populaire producten

Comandante C40 MK4 - Liquid Amber

Comandante C40 MK4 – Liquid Amber

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een Liquid Amber kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Op voorraad
249,00
Hario V60 02 glazen dripper VDG-02B

Hario V60 Glazen Dripper 02 – VDG-02B

Deze Hario V60 dripper is uitgevoerd in glas en afgewerkt met een zwart plastic voet en houder. Maat 02, dus geschikt voor 2-4 kopjes.

Op voorraad
21,00
Moccamaster KGB Select Forest Green

Moccamaster KBG Select

De Moccamaster KBG Select doet door z'n retro looks denken aan een oldschool koffiezetapparaat. De smaak van de koffie is echter van topklasse.

Op voorraad
219,00249,00
Clever Dripper 500ml

Clever Dripper 500 ML

De Clever Dripper 500ml Large is de grote variant. Geschikt voor 2 - 4 kopjes. Een van de eenvoudigste zetmethodes. In grijs, sepia of transparante kleur.

Op voorraad
24,95
Comandante C40 MK4 - American Cherry

Comandante C40 MK4 – American Cherry

De nieuwste Comandante C40 MK4 Nitro Blade handmolen, in een American Cherry kleur. Standaard geleverd met een glazen en een plastic potje.

Nog maar 2 op voorraad
249,00
AeroPress - Original

Aeropress Coffee Maker

Verse filterkoffie met één duw! De AeroPress Coffee Maker is de ideale filter zetmethode voor thuis. Geschikt voor 1 tot 2 kopjes per keer.

Op voorraad
33,00
Chemex Classic Coffee Maker - 6 kops

Chemex Classic Koffiemaker 6 kops

De Chemex Classic Koffiemaker 6 kops is de meest populaire variant. Perfect voor 4 tot 6 koppen koffie per keer.

Op voorraad
39,95
Hario V60 Buono 1.2L Zilver

Hario V60 Buono 1.2L – Zilver

De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.

Op voorraad
47,95
AeroPress Clear

AeroPress Clear

De allernieuwste versie van de AeroPress; de AeroPress Clear. Dezelfde gepatenteerde techniek, nu in een kristalhelder transparant jasje.

Op voorraad
58,95
Sage The Barista Express

Sage The Barista Express

Sage The Barista Express is de eerste koffiemachine van Sage met ingebouwde bonenmaler, dosering en extractie. Perfect voor beginners en experts.

Op voorraad
729,90
Acaia Lunar 2021 Black

Acaia Lunar 2021 weegschaal

De Acaia Lunar, hetzelfde strakke en stijlvolle ontwerp, maar nu in een kleiner en compacter formaat. Verkrijgbaar in Zwart, Zilver of Wit.

Op voorraad
309,00
Fellow Stagg EKG White

Fellow Stagg EKG – Wit

De Fellow Stagg EKG is dé perfecte elektrische waterketel voor iedere (thuis)barista. Tot op de graad nauwkeurig. En in maagdelijk wit.

Op voorraad
162,50